Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ


Οι τούρκοι κατάλαβαν το ποιον των ιερωμένων και τους ανέθεσαν καθήκοντα φοροεισπρακτόρων, προπαγανδιστών, χαφιεδισμού και  προπαντός προπαγάνδας υπέρ των τούρκων. «Αυτοί οι καλόγεροι είναι δόλιοι και δεισιδαίμονες φιλοχρήματοι, μοχθηροί και βρωμιάρηδες, που καταδιώκουν τους φωτισμένους». Γράφει ο Πρώσος περιηγητής Μπαρθολντί (Χίος 1803).
«Οι φοροεισπράκτορες των τούρκων, ιερωμένοι, ήταν θεσμός που ξεκινούσε από την ρωμαιοκρατία. Ξέρξου βαρβαρότεροι, φορολόγων ανθρωπάρια, ξεγύμνωναν τον κόσμο» [Μητροπολίτης Αθηνών Μιχαήλ Ακομινάτος (1182 – 1204)].
Είναι αυτοί που ο Παπαρηγόπουλος μας πληροφορεί: «Κατασκεύαζαν αλλόκοτα θαύματα, βίους αγίων, τερατώδεις προφητείες, ιάσεις ασθενών [που πέθαιναν], εκβολή δαιμονίων ακόμη και αναστάσεις νεκρών».
Ο Άγγλος περιηγητής Sir William Gell (1777 – 1836) αναφέρει ότι: «Ο ραγιάς φοβόταν πιο πολύ τους καλόγερους από τους τούρκους»
Ήταν τότε πολύ ισχυροί και ασύδοτοι οι ιερωμένοι, που κατάφεραν να διαφθείρουν και την τούρκικη ηγεσία με «πεσκέσια», κτήματα, κοσμήματα, με αποτέλεσμα πολλοί τούρκοι πασάδες να κάνουν ό,τι έλεγε ο παπάς.
«Ο Τούρκος πασάς του Μωριά δεν αποφάσιζε τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση του πρωτοσύγκελου» (Sir William Gell «Η Τομογραφία ενός Συστήματος»).
Όπως έχω προαναφέρει, το χαράτσι το εισέπρατταν οι άγιοι ρασοφόροι. «Από τους δυστροπούντες το έπαιρναν με τη βία καλούσαν τους γενιτσάρους, για να τιμωρήσουν αυτούς που χρώσταγαν. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν, οι ιερείς τους έπαιρναν και το νοικοκυριό, αλέτρια, κατσαρόλες, τηγάνια ακόμη και τα παπούτσια» («Το Δίκαιον στην Ελλάδα» Ν. Μοσχοβάκης).
Οι Εγκυκλοπαίδειες Παπαριγόπουλου, Δρανδάκη, ο Γ. Κορδάτος και πολλοί άλλοι ιστορικοί αναφέρουν ότι: «Ο κάθε χριστιανός ήταν υποχρεωμένος να δίνει μέρος  της περιουσίας του στην Εκκλησία και μέρος των ετήσιων εσόδων του για τις ανάγκες της εκκλησίας».
Το τουρκικό χαράτσι το εισέπραττε ο κλήρος στο τριπλάσιο από αυτό που δικαιούνταν οι Τούρκοι, με το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρχει απόθεμα, μήπως κάποτε δεν μπορέσουν να πληρώσουν και στεναχωρηθεί ο σουλτάνος. Αν δυστροπούσαν οι υπόδουλοι στην πληρωμή, εκτός από την τιμωρία των γενιτσάρων ακολουθούσε και αφορισμός.
Έτσι αποκτήθηκε η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία, που είναι ποτισμένη με αίμα και ανθρώπινη δυστυχία. Οι Έλληνες ήταν δούλοι του παπά και σκλάβοι των Τούρκων.
Πηγή: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, σελ. 385, του Γερ. Καλογεράκη, εκδόσεις Δίον
 
 http://enneaetifotos.blogspot.com/2012/02/blog-post_01.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...