Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Νέο πόνο προαναγγέλλει ο Παπαδήμος



Στο κρεβάτι του Προκρούστη ή, για την ακρίβεια, στο τραπέζι του γραφείου του Λουκά Παπαδήμου θα βρεθούν από ώρα σε ώρα οι μισθοί, οι επικουρικές συντάξεις και ο κατώτερος μισθός.Οι αρχηγοί που θα προσέλθουν μέσα στις επόμενες ώρες στο Μαξίμου για να πάρουν αποφάσεις έχουν στο βάθος του μυαλού τους ότι οι απαιτήσεις της τρόικας μπορούν να αποτελέσουν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της ανοχής αλλά και της αντοχής της κοινωνίας.


Το κλίμα που έχει δημιουργήσει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος επιμείνει να εκβιάζει προς το εσωτερικό της χώρας παρά προς τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, είναι ήδη αρκετά βαρύ. Χαρακτηριστικές ήταν χθες και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή, ο οποίος προανήγγειλε ότι η συμφωνία «δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος». Παράλληλα, περίπου δύο χρόνια μετά το Μνημόνιο, επαναφέρουν από το Μαξίμου το γνωστό τρομοκρατικό δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία». Ο κ. Καψής το είπε κομψά, «αν πούμε όχι στη συμφωνία, θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε», ενώ ο συνήθης... λαγός Γιώργος Καρατζαφέρης επανέλαβε τις ίδιες δικαιολογίες που είπε όταν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Το ίδιο έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ισχυρίστηκε ότι αν δεν συμφωνήσουν οι αρχηγοί, θα έχουμε χρεοκοπία...

Την ίδια ώρα βράζουν και η κοινωνία αλλά και βουλευτές των κομμάτων, που ετοιμάζουν αντάρτικο, αν τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση για επώδυνα μέτρα.

Ο καθένας στη συνάντηση πάει με τις δικές του «κόκκινες γραμμές», την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου παίρνει μέτρα, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, για το νέο κοστούμι φτώχειας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς λέει «όχι» στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ δεν είναι αντίθετος στο κόψιμο προνομίων των ΔΕΚΟ. Για το θέμα των επικουρικών λέει «ναι» στην ενοποίηση και αφήνει ανοιχτό το πλαφόν στις συντάξεις. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην πρότασή του για ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος τόνισε ότι για την τιθάσευση του ελλείμματος απαιτείται αναπτυξιακή πολιτική.

Από τη μεριά του, ο κ. Παπανδρέου έχει κάνει σημαία το θέμα των κοινών μετοχών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικό κρατικό έλεγχο. Σε αυτό η τρόικα διαφωνεί. Φαίνεται ότι δεν θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, ενώ για τον κατώτατο μισθό φαίνεται πως υπάρχει... παράθυρο για να ισχύσει χαμηλότερος μισθός για τους νεοπροσλαμβανομένους.


Νίκος Ελευθερόγλου

 http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...