Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Άναψε φωτιές η συζυγική εμπλοκή στο Δήμο Ιωαννιτών





proto_sizigos
Η υπόθεση της συνεργασίας της συζύγου του Δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου με το Δήμο αναδείχθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κι έχει ήδη προκαλέσει και μεγάλη εντύπωση και πολλές συζητήσεις. Έχει σημασία να σταθούμε σε αυτή, γιατί εν τέλει αναδεικνύει ένα γενικότερο θέμα διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων.
Αν και ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος θέλησε να παρουσιάσει το θέμα ως την καλή πρόσθεση της συζύγου του -την οποία κι ευχαρίστησε δημόσια- να παράσχει τις υπηρεσίες της αμισθί στο Δήμο, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς πως ... «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις»!!!
Για την ιστορία ας επαναλάβουμε τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης:

Από τα μέσα Απριλίου ο Δήμος Ιωαννιτών στερείται νομικής υποστήριξης λόγω της συνταξιοδότησης του επί χρόνια νομικού του συμβούλου κ. Δριγκόπουλου και της απίστευτης ολιγωρίας της πολιτείας να εγκρίνει την πρόσληψη δύο νέων νομικών, αν και η δαπάνη δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Δήμος έχει σε εκκρεμότητα δεκάδες νομικές υποθέσεις, την περασμένη εβδομάδα εκδικάζονταν υποθέσεις που δεν μπορούσαν να αναβληθούν και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έλαβε έκτακτη απόφαση με την οποία ανέθετε σε συγκεκριμένους νομικούς την εκπροσώπηση του.
Κι εδώ αρχίζει η ιστορία να αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον! Τα πρόσωπα των νομικών είναι η σύζυγος του Δημάρχου και ο γιός του συνταξιοδοτηθέντος νομικού συμβούλου του Δήμου. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ορίζει ότι «αμοιβή των ως άνω δικηγόρων θα καταβληθεί για κάθε υπόθεση σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κώδικα δικηγόρων βαρύνει δε τον προϋπολογισμό του Δήμου».
Το θέμα παίρνει διαστάσεις όταν δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγώνας κι έρχεται εκ των υστέρων (έχει τη σημασία του το εκ των υστέρων) ο κ. Φίλιος να γνωστοποιήσει σε συνέντευξη τύπου ότι : «Η κ. Χαρίση παρέστη χωρίς αμοιβή. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χρειάζονταν προκειμένου ο Δήμος να νομιμοποιήσει την παρουσία των δικηγόρων και να καλυφθεί το ποσό που δικαιούται ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων». (διαβάστε εδώ ολόκληρη την δήλωση του Δημάρχου)
Το παζλ της υπόθεσης συμπληρώνεται με από τα όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή, Αχιλλέας Σίντος και Άννα Ασημακοπούλου, για το ότι η απόφαση της επιτροπής ελήφθη δια περιφοράς λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της και πως δεν ενημερώθηκαν για το ποια είναι τα πρόσωπα των νομικών. Μάλιστα η κ. Ασημακοπούλου προχωράει ένα βήμα περισσότερο και ισχυρίζεται επί της ουσίας ότι σκοπίμως παραπλανήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη που της τηλεφώνησε για να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της, χωρίς να αναφερθεί στα πρόσωπα των νομικών. Υποστηρίζει επίσης ότι σε συνομιλία της με τον κ. Μάντη κατόπιν των σχετικών δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, ο κ. Μάντης παραδέχτηκε ότι επίτηδες απέκρυψε τον ορισμό της κας Χαρίση και της είπε ότι «δεν περίμενε το θέμα να πάρει τέτοιες διαστάσεις». Ζητάει δε την παραίτηση του κ. Μάντη ως πράξη επανόρθωσης.

Η γυναίκα του Καίσαρα ...
Στην πολιτική όπως και στη ζωή ισχύει η παροιμία για τη γυναίκα του Καίσαρα που δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά θα πρέπει και να φαίνεται τίμια. Μάλιστα λόγω και ... συζυγικής εμπλοκής στην υπόθεση του Δήμου Ιωαννιτών ταιριάζει «γάντι».
Πράγματι λόγω των συνθηκών ο Δήμος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη νομική του εκπροσώπηση. Όμως:
1ον ) θα μπορούσε να εξηγήσει ο Δήμαρχος το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ζητήσει δημοσίως είτε μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου τη συνδρομή δικηγόρων της πόλης είτε εθελοντικά είτε με απόφαση ανάθεσης και αμοιβής και στη δεύτερη περίπτωση να αποφασίσει μια διαπαραταξιακή επιτροπή το πρόσωπο που θα πρόσφερε τις υπηρεσίες του ανάλογα με την εξειδίκευση αν υπόθεση
2ον) αναρωτιέται κανείς γιατί έπρεπε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να ληφθεί δια περιφοράς (διαδικασία που δεν δίνει την δυνατότητα συζήτησης) και γιατί δεν ενημερώθηκαν τα μέλη της αντιπολίτευσης για τα πρόσωπα των δικηγόρων.
3ον) έτσι όπως είναι γραμμένη η απόφαση δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα αν οι υπηρεσίες των δικηγόρων θα παρέχονταν δωρεάν, ενώ η εκ των υστέρων και μετά τα δημοσιεύματα, σχετική διαβεβαίωση του Δημάρχου αφήνει περιθώρια για ... κακόβουλες σκέψεις.

Ο δρόμος προς την κόλαση ...
Υπενθυμίσαμε τη ρήση για το δρόμο προς την κόλαση που είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
Ακόμη κι αν αποδεχθούμε καλόπιστα τις καλές προθέσεις του δημαρχιακού ζευγαριού, έχουμε να κάνουμε με μια περίεργη κατάσταση στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η παράταξη του σημερινού δημάρχου, ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα ότι διοικεί το δήμο με παρέες φίλων, κολλητών κι εξωθεσμικών. Όμως και ο κ. Φίλιος μετατρέπει σταδιακά το δημαρχείο σε υπόθεση μιας κλειστής και στενής ομάδας.
Οι δημοτικοί του σύμβουλοι διαμαρτύρονται -ακόμη και δημοσίως ορισμένοι - ότι δεν έχουν ούτε ενημέρωση ούτε συμμετοχή στις αποφάσεις, ενώ η δυσαρέσκεια για την αναποτελεσματικότητα στενών συνεργατών του κ. Φίλιου και κατ' επέκταση της δημοτικής αρχής, καταγράφεται εδώ και καιρό με έντονες πινελιές.


 http://www.epirusvoice.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4701%3A2012-05-20-23-46-11&catid=35%3A2009-03-31-12-37-08&Itemid=67