Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Σε ελεύθερη πτώση το ελληνικό ΑΕΠ



Συχνά βλέπουμε ανθρώπους να αγνοούν δείκτες όπως το Α.Ε.Π., θεωρώντας ότι είναι κάτι "τεχνικό", που δεν αφορά την καθημερινότητά τους. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική...



Το Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της Ελλάδας συνεχίζει να πέφτει με ρυθμούς που τρομάζουν. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (14/11/2012), Μέχρι στιγμής το 2012 παρουσιάζει, σε σταθερές τιμές, μια πτώση της τάξης του 7% από την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα ποσοστό τεράστιο, τουλάχιστον με τα δεδομένα που συζητούσαμε όλοι πριν μερικά χρόνια. Τα ακόμα πιο σοκαριστικά ποσοστά είναι αυτά που προκύπτουν συγκρίνοντας με 5 χρόνια πριν, το 2007, από όπου η μείωση πλησιάζει το 20%!

Αυτή η μείωση 20% του Α.Ε.Π., αν το εκφράσουμε κάπως "εκλαϊκευμένα", μεταφράζεται σε συρρίκνωση της παραγωγής και της οικονομίας μας κατά 20%. Απώλεια 20% σε μόλις 5 χρόνια, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι οι τιμές των προϊόντων δεν μειώθηκαν αντίστοιχα, εξηγεί πολύ καλά αυτό που ζούμε όλοι καθημερινά.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι λίγο-πολύ σε μια οικονομία, όλοι εξαρτώνται από όλους. Όταν η οικονομία δεν πάει καλά, οι περισσότεροι από εμάς θα υποφέρουν επίσης. Όταν πάει καλά, τότε και εμείς έχουμε καλές πιθανότητες να πάμε καλά. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις (είτε πρόκειται για μαυραγορίτες, είτε για έξυπνους και δημιουργικούς, είτε για απλά τυχερούς), αλλά οι περισσότεροι μοιραία ακολουθούν τη γενική τάση.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε ότι είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση και να μπούμε στη λογική του "εμείς", εγκαταλείποντας επιτέλους την αποκλειστικότητα του "εγώ" που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια.
Όσο παρακαλάμε "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" (και ο γείτονας το ίδιο για εμάς), απλά κανείς δεν θα έχει κατσίκες.
Αν κοιτάξουμε πίσω στην ελληνική ιστορία, θα δούμε ότι κάθε φορά που οι Έλληνες ενώθηκαν και λειτούργησαν συλογικά, μεγαλούργησαν. Θα το καταφέρουμε ξανά;


Τα στοιχεία είναι από το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2012.


(Το πλήρες δελτίο τύπου, μαζί με τους σχετικούς πίνακες, εδώ)


 http://www.ellinikoproion.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...