Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Βόμβα για την Deutsche Bank από τους FT! Η γερμανική τράπεζα έκρυψε ζημίες 12 δις και εμείς τη βάλαμε διαχειριστή της επαναγοράς ομολόγων !



Μπράβο στην ελληνική κυβέρνηση που ορίζει διαχειριστές της επαναγοράς ομολόγων τράπεζες που τις θεωρούν «πεντακαθαρίδιδες». Πριν λίγες μέρες γράφαμε( Αυτά δεν τα γνωρίζατε κύριε Στουρνάρα; Είχε βουίξει ο τόπος την περασμένη άνοιξη…

Προ μηνών γράφαμε για σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων στη συμμετοχή της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley στη συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank, καθώς η ίδια τράπεζα ήταν σύμβουλος για τη συνένωση, αλλά την ίδια ώρα και αγοραστής μετοχών της Alpha Bank!

Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης δηλαδή, άσχετο με το αν απέτυχε τελικά το deal των δυο τραπεζών.

Τώρα, η ίδια αμερικανική τράπεζα μπαίνει από το Υπουργείο Οικονομικών ως διαχειριστής στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, μαζί με τη γερμανική Deutsche Bank.

Αλήθεια, οι δυο τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα ή δεν τα έχουν «αγγίξει» εδώ και καιρό γιατί γνώριζαν ότι θα τεθούν διαχειριστές του προγράμματος;

Μάλιστα, η Morgan Stanley έχει παρελθόν σε υποθέσεις διαρροής πληροφοριών στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα το 2007, που η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε μηνυτήριες αγωγές κατά 11 ατόμων και τριών εταιρειών για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από υπαλλήλους της UΒS Securities LLC και της Μorgan Stanley σε hedge funds και χρηματιστές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν κέρδη 15 εκατ. δολ.)

για τη σκανδαλώδη ανάθεση σε Deutsche Bank και Μorgan Stanley τη διαχείριση του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Την άνοιξη είχε βουίξει ο τόπος για τη Morgan Stanley για το σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης, με το Deal Εθνική – Alpha που δεν έγινε ποτέ και την ίδια ώρα αγόραζε μετοχές της Alpha.


Τώρα έρχεται η βόμβα των Financial Times για τη Deutsche Bank, η οποία φέρεται να απέκρυψε κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης, ζημίες ύψους 12 δισ. δολ., ώστε να αποφύγει και το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης.

Η τράπεζα κατηγορείται συγκεκριμένα, ότι δεν κατέγραψε σε τιμές «market-to-market» ζημίες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2009. Επίσης, δύο από τους καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι δεν αποτυπώθηκε σωστά και η αξία της ασφάλειας που παρείχε το 2009 η Berkshire Hathaway του Warren Buffett για ορισμένες θέσεις της τράπεζας. Η Deutsche Βank απαντά ότι οι καταγγελίες αφορούν κινήσεις που είχαν γίνει προ 2,5 ετών και οι οποίες είχαν κοινοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011.

Διαβάστε επίσης εδώ

Δεν θα μπορέσει να ελέγξει για παράδειγμα τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες που έχουν μεγάλη μόχλευση, λέμε εμείς τώρα…

Η υπηρεσία που θα συστήσει η ΕΚΤ για να εποπτεύει το ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα είναι ικανό να καλύψει όλο το χρηματοπιστωτικό φάσμα της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Β. Σόιμπλε πρότεινε πως η Ε.Ε. πρέπει να θέσει μόνο τις μεγαλύτερες τράπεζες υπό εποπτεία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν και οι μικρότερες τράπεζες. Διαβάστε εδώ τι γράφαμε στο Ολυμπία πριν από λίγες εβδομάδες…

Σιγά μην δεχθεί η Γερμανία να γίνει έλεγχος στις δικές της μικρές τράπεζες. Θέλουν πρώτα τις μεγάλες που τις έχουν «ξεφορτώσει» και ζητούν χρόνο για τις υπόλοιπες…)

( και εδώ

Νομίζετε ότι μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα οι τράπεζες έχουν σοβαρές ατασθαλίες στα οικονομικά τους στοιχεία;

Η μόχλευση των γερμανικών τραπεζών είναι τεράστια, που με μια υποβάθμιση μπορεί το κόστος δανεισμού να αυξηθεί τόσο, ώστε οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα χρειαστούν δεν φτάνουν όσο και να πληρώσει όλη η Ευρώπη!

Έτσι, η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών ζητά αναβολή της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες έως το 2014, ένα χρόνο δηλαδή αργότερα.

Οι αυστηρότεροι κανόνες για τις τράπεζες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια κτλ. θα είναι το πρώτο βήμα για την τραπεζική συνένωση της Ευρωζώνης. Αλλά πώς να το δεχθεί η Γερμανία που ξέρει ότι οι μεγάλες τράπεζές της έχουν «φορτώσει» τις μικρότερες με τέτοια στοιχεία, ώστε η κατάρρευση είναι υπαρκτή.)

(τι γράφαμε πριν μήνες για τις γερμανικές τράπεζες και τι κρύβει η Γερμανία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...