Σελίδες

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα στα Σεπόλια – Συνεχίζεται η απεργία


Επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα στα Σεπόλια – Συνεχίζεται η απεργία στα μέσα μεταφοράς. Καταδικάζουν την επέμβαση εργαζόμενοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Με αστυνομική επέμβαση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 τα ξημερώματα έληξε η κατάληψη που έκαναν οι εργαζόμενοι στο μετρό στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια. Στην επέμβαση συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.
Οι αστυνομικοί αρχικά έσπασαν με πολιορκητικό κριό τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στο χώρο. Την ώρα της επέμβασης μέσα στις εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι βρίσκονταν περίπου 100 εργαζόμενοι.
Η περιοχή αποκλείστηκε περιμετρικά του αμαξοστασίου από περιπολικά και κλούβες, ενώ αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους πολίτες. Στο αμαξοστάσιο επιτρέπεται η είσοδος μόνο των εργαζομένων που έχουν φύλλο επιστράτευσης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις προσαγωγές ατόμων, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.
Έξω από το αμαξοστάσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους από διάφορα σωματεία έξω από το αμαξοστάσιο.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, οργανώνουν συγκέντρωση στα Σεπόλια στις 13.00 και πορεία προς τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο αλληλεγγύης για αύριο, Σάββατο, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει την απεργία και ήδη από χθες, Πέμπτη, το βράδυ έχει ξεκινήσει η διανομή των φύλλων επιστράτευσης στους εργαζόμενους του μετρό και του ΗΣΑΠ, ωστόσο το μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες παραμένει, ενώ για άλλη μια μέρα από το πρωί επικρατεί κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΑΒ. «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο» επανέλαβε.
«Υπάρχουν ζητήματα που θέλουμε και πρέπει να ρυθμιστούν. Αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχει αδιαφορία για τις δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρείται ο λαός» είπε ο κ. Κεδίκογλου. «Υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων ΔΕ, ακόμη και ΥΕ, οι οποίοι όμως έχουν λάβει τέτοια εξειδίκευση που τους καθιστά πιο απαραίτητους από κάποιους άλλους. Για αυτούς θα προβλεφθεί μία ειδικότερη ρύθμιση» τόνισε.

Σε επαναλαμβανόμενες απεργίες τα μέσα μεταφοράς
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη.
Παράλληλα, μπορεί το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια να μη βρίσκεται πλέον υπό κατάληψη, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» ο γ.γ. των εργαζομένων, Μάνθος Τσακός, το μετρό δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς όλες τις υπηρεσίες του καλυμμένες. «Αποκλείεται να λειτουργήσει το μετρό, αυτό θα πάρει μέρες» είπε. Παράλληλα, οι απεργοί έχουν τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας (ΕΚΑ) και Πειραιά (ΕΚΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.
Έτσι σήμερα, Παρασκευή, Παρασκευή το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό απεργεί με την κάλυψη των ΕΚΑ και ΕΚΠ, ενώ η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους απεργούς του Μετρό που ενδεχομένως αρνηθούν τα φύλλα επίταξης.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το Τραμ, και τον ΗΣΑΠ. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή και προσανατολίζονται σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις έως την Τρίτη.
Παράλληλα και οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν την Παρασκευή να διακόψουν τα δρομολόγια στον Προαστιακό (Κιάτο-Αεροδρόμιο, Χαλκίδα-Αθήνα). Για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα προκηρύχθηκε τριήμερη απεργία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΟΣΕ), στην οποία περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό.

Θύελλα αντιδράσεων για την επέμβαση των ΜΑΤ
Πολλές και έντονες ήταν οι αντιδράσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια. «Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει η αστυνομία στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια. «Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ» προσέθεσε, επισημαίνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «με τη σημερινή ενέργεια ξεσκεπάζεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια σε συνδυασμό με την ολονύκτια επίδοση των φύλλων επίταξης, που μας θυμίζει το σύστημα ‘Πόρτα- Πόρτα των ΕΛΤΑ’, η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε ‘δημοκρατικότητα’ ακόμη και τη χούντα των συνταγματαρχών και μάλλον προηγείται».
Παράλληλα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί ως εργαλεία τον φόβο, τους εκβιασμούς, τις επεμβάσεις, τις απειλές, τη διαπόμπευση και την προβοκάτσια για να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις προς τους τοκογλύφους δανειστές. Στην επικίνδυνη αυτή τακτική της θα βρει απέναντι της, όχι μόνο τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας», είπε. 


Καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια καταδίκασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του από το σημείο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδρασε νύχτα ως κοινοβουλευτική χούντα με μεθόδους στρατιωτικού νόμου».
«Τα ΜΑΤ μπήκαν σαν κλέφτες σπάζοντας την πόρτα του αμαξοστασίου του μετρό. Εδώ έχουν επιβάλλει στην ουσία μια δικτατορία. Με δικτατορίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε και πρόσθεσε ότι η απεργία στα ΜΜΜ μπορεί να γίνει η «σπίθα για να ανάψει μια μεγάλη εξεγερτική φωτιά η οποία θα ανατρέψει μια κυβέρνηση που οδηγεί τον τόπο κατευθείαν στην καταστροφή», είπε.
Την επέμβαση καταδίκασε και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης « αποδεικνύει ότι η επιχείρηση ‘Νόμος και Τάξη’ της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες».
«Η κρατική βία και καταστολή δε στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική» αναφέρει.


 http://www.eklogika.gr/