Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Σύσκεψη αρχηγών γεμάτη «αγκάθια»!



Μπορεί η τρόικα να μην είναι παρούσα στη σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ωσεί παρούσα. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα καθίσουν στο τραπέζι των συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου στις 6 το απόγευμα έχοντας μπροστά τους τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν τηρηθεί και οι χρόνοι πλέον πιέζουν ασφυκτικά.

Πρώτο «αγκάθι» των συνομιλιών είναι το θέμα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο Δημόσιο. Η τρόικα επιμένει στο να θέλει «αίμα» δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. αρνούνται κατηγορηματικά και πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου με «ναι» στην κινητικότητα άνευ απολύσεων, πλην επίορκων και κοπανατζήδων. Και οι τρεις διαπιστώνουν ότι η κινητικότητα όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αλλά το βάλτωμα που παρατηρείται δημιουργεί πίεση στην κυβέρνηση από πλευράς δανειστών.

Δεύτερο «αγκάθι» είναι το φορολογικό. Οι συζητήσεις έχουν παγώσει και ο πρωθυπουργός σκοπεύει να το επανεκκινήσει για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος. Η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί αφορά τόσο τον φόρο ακινήτων όσο και τη ρύθμιση των χρεών, ώστε να δοθούν τα σχέδια στην τρόικα και να ανάψει το πράσινο φως.

Τρίτο και μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το θέμα της ανεργίας. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης συμφωνούν με τη διαπίστωση του κ. Σαμαρά ότι η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης. Από τη σύσκεψη αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν μέτρα στήριξης των ανέργων, ώστε να αρχίσουν να περνούν στην κοινωνία τα πολιτικά αντίμετρα.

Το ΕΣΠΑ είναι και αυτό ένα από τα φλέγοντα θέματα που θα συζητήσουν οι τρεις αρχηγοί, καθώς ο πρωθυπουργός θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης (που θα βρεθούν δίπλα δίπλα μετά το «όχι» στο συνοικέσιο από τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.) θα πάρουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος, στο τραπέζι θα τεθεί και η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και το τι μπορεί να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.


Νίκος Ελευθερόγλου


 http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...