Σελίδες

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το σοκ του Γιώργου Καισάριου όταν μίλησε με το Νότη Μηταράκη


Του Γιώργου Καισάριου

Σε μια από τις προεκλογικές μου παρουσίασεις, είχα μια τηλεοπτική αψιμαχία με τον κ. Μηταράκη. Σε αυτή την εκπομπή είχα πει ότι η κρίση είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία έτσι ώστε να αλλάξουν πάρα πολλά, ειδικά στην φορολογία των νομικών και φυσικών προσώπων.


Είχα πει ότι είναι ευκαιρία σήμερα να καταργήσουμε την προκαταβολή φόρου στους πάντες (νομικών και φυσικών προσώπων), διότι έτσι και αλλιώς τα περισσότερα νομικά και φυσικά πρόσωπα σήμερα δεν έχουν κέρδη. Άρα από τη στιγμή που το cash flow που είχε το κράτος έχει χαθεί έτσι και αλλιώς, είναι ευκαιρία να καταργήσουμε την προκαταβολή φόρου έτσι ώστε να βοηθηθεί η οικονομία όταν τα πράγματα αλλάξουν λίγο.

Τι ήταν να το πω αυτό, άρχισε ο λαϊκισμός 101. ”Δηλαδή θέλεις να στερήσεις από το κράτος τα 3,2 δισ. που παίρνει σε προκαταβολή φόρου και να μην μπορεί να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις”, μου λέει ο κ. Μηταράκης. Μα του λέω, αφού δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά έτσι και αλλιώς, τι νόημα έχει να κοροϊδευόμαστε; Ξέρεις πόσα χρόνια θα περάσουν για να συμψηφίσουν τις ζημιές τα νομικά πρόσωπα με τα μελλοντικά κέρδη; Δεν είναι καλύτερα να φτιάξουμε το σύστημα από την αρχή τώρα που είναι ευκαιρία;

Δεν μπορούσε με τίποτα να καταλάβει το σκεπτικό μου. Η ευκαιρία για τηλεοπτικό προεκλογικό λαϊκισμό υπερίσχυσε της δυνατότητας κατανόησης των λεγομένων μου.

Στη συνέχεια του λέω ότι μπορούν να γίνουν πάρα πολλά που δεν κοστίζουν, αλλά θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο. Για παράδειγμα, του λέω ότι θα πρέπει να καταργηθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με το σημερινό πλαίσιο ίδρυσης εταιριών και να φτιαχτεί μια κεντρική υπηρεσία, η οποία μάλιστα να είναι και ανεξάρτητη αρχή, όπου ηλεκτρονικά να μπορεί όποιος θέλει να φτιάξει μια Α.Ε. εταιρεία με μηδέν κόστος, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Αρκεί του λέω να αντιγράψουμε τι κάνουν ορισμένοι άλλοι και μπορούμε αν θέλουμε, να μπούμε στην πεντάδα του Doing Business μέσα σε ένα χρόνο.

”Δηλαδή θες να δημιουργήσεις ένα μεγαλύτερο κράτος; Θέλεις περισσότερο κράτος”, μου λέει. Όχι βέβαια του λέω, θέλω να καταργήσω πολλά στρώματα σημερινής γραφειοκρατίας και να έχουμε μία και μόνο αρχή που να είναι υπεύθυνη για τα πάντα και το μόνο που να χρειάζεται είναι μια απλή υπογραφή και τίποτα άλλο.

Όχι λέει, ”θες να δημιουργήσεις περισσότερο κράτος ενώ εμείς (η ΝΔ δηλαδή) είμαστε υπέρ ενός μικρότερου κράτος!!” Μα δεν θέλω περισσότερο κράτος του λέω, θέλω απλά να καταργηθεί το σημερινό πλαίσιο και να φτιαχτεί από την αρχή και να γίνονται όλα με μια υπογραφή και με μηδέν κεφάλαιο!!!

Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να συνεννοηθώ μαζί του, καθώς αγανάκτησα και παραιτήθηκα από κάθε προσπάθεια.

Να συμφωνήσω ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει κάνει μια σχετικά καλή δουλειά στην διαχείριση αυτής της κρίσης, υπό την έννοια ότι δεν έχουμε σήμερα δραχμές ή όβολα. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν βλέπω σχεδόν τίποτα από αυτά που θα ήθελα να δω, που νομίζω ότι θα συμβάλουν προκειμένου αυτή η χώρα να πάει μπροστά.

Πρωτίστως, δεν βλέπω αλλαγές στους θεσμούς και στην λειτουργία του κράτους που απαιτούν οι καινούργιες περιστάσεις. Πάνω από όλα, δεν βλέπω αλλαγές να θεσμοθετούνται που έχουν μηδενικό κόστος και απαιτούν μόνο φαιά ουσία, αλλά θα μπορούσαν να συμβάλουν τα μέγιστα στο να βγει από την κρίση η χώρα μια ώρα νωρίτερα, όταν θα ευδοκιμήσουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1732713