Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Με την απειλή της μη καταβολής της δόσης πιέζει η τρόικα την κυβέρνηση

Το κακό της εαυτό βγάζει για μια ακόμη φορά η τρόικα με τις συζητήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων να συνεχίζονται ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι η συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.


Στις 19:00 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν στο Μαξίμου για να συζητήσουν το θέμα της συνέχισης είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον αριθμό των δόσεων στις οφειλές των πολιτών προς το δημόσιο, οι απολύσεις στο δημόσιο, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η κατάργηση της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης, οι ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, οι τρύπες των δήμων.

Τα θέματα είναι καυτά και η κυβέρνηση δείχνει για πρώτη φορά ότι δεν θα δεχτεί απερίφραστα ότι ζητήσουν οι δανειστές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκτιμάται πως η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα.

Αν δεν βγει λευκός καπνός από το Μαξίμου, είναι πιθανό πως στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες δεν θα συζητά μόνο την κατάσταση στην Ιταλία αλλά και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Ενώ σε κίνδυνο τίθεται και το θέμα της καταβολής της επόμενης δόσης.

Η τρόικα εκφράζει ενστάσεις για την αποδοτικότητα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα ενώ επιμένει για λιγότερες δόσεις στο διακανονισμό των οφειλετών του δημοσίου, ζητούν εδώ και τώρα απολύσεις στο δημόσιο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση πως οι απαιτήσεις που έχει η τρόικα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς βελτιώσεις» δηλώνουν και τα τρία κόμματα σε όλους τους τόνους ενώ σημαντική είναι η στήριξη και της αντιπολίτευσης.

Το παρασκήνιο

Προβληματισμό δημιούργησε η αναβολή του χθεσινού ραντεβού του πρωθυπουργού με την τρόικα. Μόλις τελείωσε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με το Γιάννη Στουρνάρα άρχισαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση εξέφρασε τη θέληση της να βρεθεί λύση και σημείο επαφής ζητώντας όμως και την παρέμβαση των Βρυξελλών για να «χαλαρώσουν» οι απαιτήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση θέλουν να βρεθεί λύση ενώ σε περίπτωση αναβολής της συνάντησης ή μη συμφωνίας δεν θα μπορέσει να υπάρξει άλλη συνάντηση μέχρι την Παρασκευή που ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τη Σύνοδο Κορυφής.

Κάτι που θα σήμαινε ότι θα πήγαινε πιο πίσω και η έκθεση αξιολόγησης και η χορήγηση της δόσεως του Μαρτίου με τα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι «κόκκινες» γραμμές
• ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
• κόκκινα δάνεια
• απολύσεις – μέτρο της διαθεσιμότητας
• Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
• ΦΠΑ στην εστίαση


 http://leaks.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...