Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν, όχι οι συνδικαλιστές


Οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν, όχι οι συνδικαλιστές


Θέμα αξιοπιστίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών εγείρει ένας στους δύο εργαζομένους, καθώς το 51% θεωρεί ότι οι απεργίες πρέπει να αποφασίζονται από τους ίδιους και όχι από τους συνδικαλιστές.

Αυτό προκύπτει από το οικονομικό βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, τη διμηνιαία δημοσκόπηση που κάνει για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η εταιρεία ALCO. Η μέτρηση έγινε σε 1.000 νοικοκυριά και πέραν του προαναφερθέντος συμπεράσματος, αποκαλύπτεται η επαναφορά σε σχέση με τον Δεκέμβριο των υψηλών ποσοστών απαισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και των οικογενειακών τους προϋπολογισμών.

Επίσης αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της ταχείας απορρόφησης των κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη, ενώ έξι στους δέκα θεωρούν ότι η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να συμβάλει στη διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το θέμα των απεργιών τα νοικοκυριά καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και στο σύνολο των εργαζομένων, σχετικά με το ποιος, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για τις απεργίες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (51%) θεωρεί πως οι αποφάσεις για τις απεργίες θα πρέπει να λαμβάνονται από το σύνολο των εργαζομένων, ενώ το 27% θεωρεί τις συνδικαλιστικές ηγεσίες αξιόπιστες για τον ρόλο αυτό.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης που διατηρεί πλέον η πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου και ίσως και των εργαζομένων, για την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στους σκοπούς των συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι οποίες, σε παλαιότερες περιόδους, είχαν ψηφιστεί από τους ίδιους ως εκπρόσωποι.

imerisia.gr