Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

«Εγκέφαλος» ο Ακης, συντονιστής ο Ζήγρας και ταμίας ο Σμπώκος


Δεκαεννέα κατηγορούμενοι, εκατομμύρια ευρώ (άνω των 55.000.000 τα καταγεγραμμένα) που διακινήθηκαν μέσω επτά υπεράκτιων εταιριών, αγορές τουλάχιστον 14 ακινήτων, μεταξύ των οποίων και μέρος ενός ακινήτου στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει σήμερα η «Κυριακάτικη Δημοκρατία», περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία του Ακης-gate, η υπόθεση του οποίου φτάνει στις 22 Απριλίου 2013 στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας...

(υπ' αριθμόν 545/2013), ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι 18 συγκατηγορούμενοί του, ενεργώντας με δόλο, ακόμα και εάν υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν τις παράνομες δραστηριότητες του πρώην υπουργού και έχοντας ροπή προς το έγκλημα, τέλεσαν, από κοινού ή μόνας «το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού, στρεφόμενης κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με το όφελος που πέτυχε να υπερβαίνει το ποσόν των 150.000 ευρώ, με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση». 

Εκτός του Ακη Τσοχατζόπουλου, στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμα ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής Αστέριος Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο πρώτος εξάδελφος και «ταμίας» Νικόλαος-Παύλος Ζήγρας, ο επιχειρηματίας Γεώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του και πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, ο αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού, Παναγιώτης Σταμάτης, ο ιδιώτης Παντελής Ζαχαριάδης, ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου, η πρώην σύζυγος του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο συνταξιούχος, πρώην βουλευτής Φώτιος Αρβανίτης, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νικόλαος Καρατζάς και ο δικηγόρος Γεώργιος Κωνσταντάτος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, συμμετείχαν «στην ιδρυθείσα στις αρχές του έτους 1998 οργάνωση (...), δραστηριοποιήθηκαν δε με μεθοδικό τρόπο επί σειρά ετών και πέτυχαν να πραγματοποιηθούν πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων του πρώην υπουργού και να διακινηθούν, σε μια δαιδαλώδη διαδρομή, τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιριών, τραπεζικών λογαριασμών, παρένθετων προσώπων και εξωχώριων εταιριών». 

Ολα αυτά, όπως επισημαίνουν «με σκοπό να συγκαλύψουν την πραγματική προέλευση της περιουσίας εν γνώσει τους ότι τα έσοδα αυτά προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των οποίων τοποθετήθηκαν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.) αλλά προδήλως αποβλέποντας και σε δικό τους οικονομικό όφελος».


Τα πρόσωπα

Για τους δικαστές του δικαστικού συμβουλίου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο πρώτος του εξάδελφος Νίκος Ζήγρας είχαν ηγετικό ρόλο στην υπόθεση. 

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της πολιτικής σκηνής της χώρας παραπέμπεται στο εδώλιο ως κατηγορούμενος για 29 (!) επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Τσοχατζόπουλος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ζήτησε και έλαβε υπόσχεση το φθινόπωρο του 1997 και πριν από την κατάρτιση των συμβάσεων για την προμήθεια των υποβρυχίων (Ferrostaal) και των TOR-M1 (ANTEY) για ωφελήματα πάνω από 55.000.000 ευρώ. 

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους 1998 έως τον Απρίλιο του 2010 τουλάχιστον, προέβη σε μια σειρά πράξεων ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα χρήματα αυτά. 

«Εκείνος και ο εκ των συγκατηγορουμένων του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους» επισημαίνεται στο σκεπτικό του βουλεύματος, στο οποίο τονίζεται: «Ο Νίκος Ζήγρας ενήργησε για να συσταθούν οι εταιρίες BLUEBELL SA, NOBILIS INTERNATIONAL LLS, TORCASO INVESTMENT Ltd, P&A INVESTEMENTS SA και NΟRRIS AE με τη συμβολή και άλλων συγκατηγορουμένων του, για λογαριασμό του Α. Τσοχατζόπουλου, μέσω των οποίων διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και επενδύθηκαν κυρίως σε αγορές ακινήτων». 

Μάλιστα, παρότι ο Νίκος Ζήγρας ομολόγησε κάποιες από τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε, το Συμβούλιο Εφετών του αποδίδει τον «συντονισμό, γνώση αλλά και συναίνεση για τις χρηματικές συναλλαγές που διενεργούνται επί ονόματί του από τα μέλη της οργάνωσης». 

Ουσιαστικά σε αυτό το σημείο, οι δικαστές υιοθετούν την πρόταση του εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη, ο οποίος επισήμαινε στην πρότασή του για τον ρόλο του Ζήγρα στην υπόθεση: «Ο Ν. Ζήγρας ναι μεν υπήρξε ειλικρινής ως προς αρκετά γεγονότα της υπό κρίση υπόθεση, για τα οποία άλλωστε προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος του από τα στοιχεία της δικογραφίας, όμως επιχείρησε και να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την ανακριτική έρευνα για ζητήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη πλήρως σχετικά με υπεράκτιες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, ως προς τα οποία (αφορώντας σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής) έχει χωριστεί η δικογραφία με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών». 

Επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Εφετών επικαλείται σημειώσεις που περιλαμβάνονται μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Λιβύη, στον Λίβανο, στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη οι οποίοι ακόμη δεν εντοπιστεί!

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παράνομης περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και στη «νομιμοποίησή» της φέρεται να έπαιξε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος. 

Στον κατηγορούμενο αποδίδεται ότι σύστησε την εταιρεία Nobilis προκειμένου να μπορέσει ο Τσοχατζόπουλος να αγοράσει το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου αλλά και, κυρίως, ότι κατείχε και διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος της παράνομης περιουσίας από αρχές του έτους 2000 έως και τα μέσα Απριλίου του 2010, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ «γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού και με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ»

Ο γαλαντόμος πρ. υπουργός μοίραζε ακίνητα σε όλες τις γυναίκες της ζωής του!

Ο πρώην υπουργός αποδείχθηκε... γαλαντόμος με τις γυναίκες της ζωής του (νυν και πρώην σύζυγος και κόρη), τις οποίες φρόντισε να εξασφαλίσει μέσω των παράνομων χρημάτων που κατηγορείται ότι έλαβε! 

Ακόμα δύο κυρίες, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και η δικηγόρος Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, φέρεται να τον συνέδραμαν στο έργο του. 

Στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη φρόντισε να μεταβιβαστεί το ακίνητο της οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 από την αμερικανική εταιρία Nobilis International LLC, νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της οποίας ήταν η Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα και πραγματικός ιδιοκτήτης εκείνος. 

«Η αγορά του οποίου (ακινήτου), μέσω της εταιρείας TORCASO Investements LtD, είχε γίνει διά της τοποθετήσεως περιουσίας (τουλάχιστον 300.000.000 δραχμών ή 880.411 ευρώ), προερχόμενης από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας» σημειώνεται στο βούλευμα.

Ο πρώην υπουργός δεν άφησε παραπονεμένη και την πρώην σύζυγό του, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου. 

Σύμφωνα με το βούλευμα, «το έτος 2002, με πρόθεση μεταβίβασε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευση αυτής και συγκάλυψε την αληθή προέλευση και διάθεσή της εν γνώσει του γεγονότος ότι προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα κατέβαλε στην πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου το ποσό των 500.000 ευρώ». 

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών: «Την 19.9.2008 και 26.9.2008, ενεργώντας από κοινού με τον Γεώργιο Σαχπατζίδη και την Τσοχατζοπούλου εξακολουθητικά, με πρόθεση μεταβίβασε περιουσία και συγκάλυψε την αληθή προέλευση και διάθεση της, εν γνώσει του γεγονότος ότι προερχόταν από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού, με την αποστολή, στον υπ' αριθμόν 0111600 τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας SDG SrI στην τράπεζα BIVERBANKA, ιδιοκτησίας του άνω συγκατηγορούμενού του, δύο εμβασμάτων ποσού 25.000 ευρώ το καθένα, με εντολέα την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, προερχόμενα από την τράπεζα DRESDEFF. Σκοπός του ήταν με τον τρόπο αυτό να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων αυτών, που στην πραγματικότητα ήταν ποσό δωροδοκίας από την προμηθεύτρια αλλοδαπή εταιρία FERROSTAAL».

Οσον αφορά την κόρη του Αρετή, ο πρώην υπουργός φέρεται να της μεταβίβασε μέσω της υπεράκτιας εταιρίας BlueBell, από την οποία πέρασε «μίζα» για τα TOR M1 και με παρένθετο πρόσωπο τον Αστέριο Οικονομίδη, το διαμέρισμα 3ου και 4ου ορόφου, επιφάνειας (201 τ.μ. και 201 τ.μ.) συνολικά 402 τ.μ. επί της οδού Δεινοκράτους 60 στο Κολωνάκι «διά της τοποθετήσεως περιουσίας (τουλάχιστον 98.430.024 δραχμών ή 288.852,07 ευρώ).

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το ακίνητο το οποίο περιήλθε στην κατοχή της Αρετής Τσοχατζοπούλου. 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος «Την 9.9.2003, ενεργώντας από κοινού με την Αρετή Τσοχατζοπούλου, τον Φώτιο Αρβανίτη, τον Νικόλαο Ζήγρα και τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, με πρόθεση μεταβίβασε περιουσία ποσού τουλάχιστον 123.340, 80 ευρώ, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης αυτής και συγκάλυψε την αληθή προέλευση και διάθεσή της, εν γνώσει του γεγονότος ότι προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, την 9.9.2003 ο Φώτιος Αρβανίτης αγόρασε δυνάμει του υπ' αριθμόν 7906/9.9.2003 συμβολαιογραφικού εγγράφου ένα οικόπεδο στον Δήμο Αθηναίων, στη θέση Λεβίδη και επί της οδού Κεφαλληνίας αρ. 38 έκτασης 211,20 τ.μ. Το ακίνητο αυτό αγόρασε δήθεν για λογαριασμό του, στην πραγματικότητα όμως για λογαριασμό της Αρετής Τσοχατζοπούλου, με χρήματα που έδωσε ο Νικόλαος Ζήγρας, ενεργώντας για λογαριασμό της Αρετής Τσοχατζοπούλου και εκείνου, προερχόμενα από την παράνομη περιουσία του. Συγκεκριμένα, το τίμημα ανερχόμενο στο ποσό των 123.340,80 ευρώ, το είχε αποστείλει μέσω της CREDIT LYONNAIS SWITZERLAND ο συγκατηγορούμενός του Νικόλαος Ζήγρας, ενεργώντας για λογαριασμό εκείνου και της Αρετής Τσοχατζοπούλου σε λογαριασμό στην τράπεζα Eurobank Ergasias. Από τον λογαριασμό αυτό ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης ζήτησε την έκδοση ισόποσης τραπεζικής επιταγής σε διαταγή Φώτιου Αρβανίτη, με την οποία αυτός πλήρωσε το τίμημα για την αγορά του ακινήτου». 

Επιπλέον, η Αρετή Τσοχατζοπούλου κατηγορείται και για την αγορά οικοπέδου στην οδό Κεφαλληνίας αρ. 40, έκτασης 270,697 τ.μ. αντί 32.212.943 δραχμών, καθώς και για το ότι τα έτη 2004 έως 2006 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής στην Καλλιθέα.


Η χλιδάτη ανακαίνιση

Επιπλέον, σύμφωνα με την κατηγορία «κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2002 μέχρι το έτος 2009 ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενεργώντας από κοινού με τους Αστέριο Οικονομίδη, Παναγιώτη Σταμάτη και Βασιλική (Βίκυ) Σταμάτη, με πρόθεση μετέτρεψε με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της, διά της τοποθετήσεως περιουσίας (τουλάχιστον 1.312.112,50 ευρώ), προερχόμενης κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα από την πράξη της παθητικής δωροδοκίας σε εργασίες ανακαίνισης της επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου αρ. 33 οικίας».


Η πολυκατοικία στην οδό Τσιμισκή 41 στη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο τον Σαχπατζίδη

Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης είναι κατά την κατηγορία ο άνθρωπος που, συμμετέχοντας στην ομάδα των ανθρώπων που βρίσκονταν γύρω από τον Ακη Τσοχατζόπουλου, «ανέλαβε» μία σειρά από αγοραπωλησίες ακινήτων.

Αυτές αφορούν τόσο τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τη Μονή Βατοπαιδίου για τις οποίες επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα ότι ο Τσοχατζόπουλος: «Κατά το χρονικό διάστημα από 24.01.07 μέχρι το 2010, ενεργώντας από κοινού με Ν. Ζήγρα και Γ. Σαχπατζίδη με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία και απέκρυψε την αλήθεια όσον αφορά την προέλευσή της και συγκεκριμένα διά της μεταβιβάσεως αντί τιμήματος 6.000.000 ευρώ με συμβόλαιο από την TORCASO, δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας και αληθινός ιδιοκτήτης ο ίδιος στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου τριών ακινήτων, η αγορά των οποίων είχε γίνει μέσω της TORCASO διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 1.400.000 δραχμών προερχόμενης από παθητική δωροδοκία». 

Επίσης, μέσω TORCASO μεταβιβάστηκε αντί 3.700.000 ευρώ το χρονικό διάστημα από 2007-2010 στην ΙΜΒ ακίνητο επί των οδών Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Γιώργος Σαχπατζίδης παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και για συμβόλαια που συντάχθηκαν το 2007 και αφορούν αγορές μέσω της εταιρίας GDS ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», της οποίας ιδιοκτήτης και εκπρόσωπος ήταν εκείνος. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, στις 12 Ιουλίου 2007 από κοινού με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο Γιώργος Σαχπατζίδης «με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την αληθή προέλευσή της, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του άνω συγκατηγορουμένου του, συγκεκριμένα προέβη διά της εταιρίας GDS ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», της οποίας ιδιοκτήτης και εκπρόσωπος ήταν εκείνος (Γ. Σαχπατζίδης), στην τοποθέτηση μέρους της ανωτέρω αναφερόμενης περιουσίας, προερχόμενης από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας (τουλάχιστον 615.675,25 ευρώ), διά της αγοράς, ποσοστού 18,039% εξ αδιαιρέτου από ένα οικόπεδο με πολυώροφη οικοδομή που βρίσκεται εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης επί της οδού Τσιμισκή αρ. 41.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 27.11.2007, αγόρασε ακόμα ένα σεβαστό ποσοστό του ακινήτου, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών του ίδιου ακινήτου και συγκεκριμένα 17, 74%.



http://24gr.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...