Σελίδες

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η πρώτη πώληση κουρδικού πετρελαίου ερήμην της Βαγδάτης, οδηγεί στην ντε φάκτο ανεξαρτησία του Κουρδιστάν

(Reuters) - Το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν έχει πωληθεί στη διεθνή αγορά, πηγές του κλάδου, δήλωσε, όπως οι αυτόνομες βόρειες....

ράμπες περιοχή μέχρι το εμπόριο των κεντρικών απόψεων κυβέρνηση ως παράνομη.
Το ακατέργαστο αντλείται από την Taq Taq κοιτασμάτων πετρελαίου Genel Ενέργειας είχε μεταφερθεί με φορτηγά πάνω από βόρεια σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία και πωλούνται μέσω διαγωνισμού για τη φόρτωση τον Απρίλιο.
Ένας έμπορος δήλωσε ότι η πώληση του φορτίου ήταν 30.000 τόνοι, που σε τιμές αγοράς της Παρασκευής ανερχόταν σε περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια.
"Είπα ότι μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για αυτό το φορτίο 30.000 τόνων και (Powertrans) είπε ότι πούλησε ήδη», δήλωσε ο υποψήφιος αγοραστής.
ΣΕΤ Επιλέξτε Energy GmbH, μια εταιρεία ενέργειας με έδρα το Αμβούργο, Γερμανία, κέρδισε το διαγωνισμό που προκήρυξε το Powertrans διαμεσολαβητές, σύμφωνα με δύο πηγές της βιομηχανίας.
Επιλέξτε Ενέργειας δεν ανταποκριθεί άμεσα στο e-mail και τηλέφωνο αιτήματα για σχολιασμό.
Το απευθείας εμπόριο του αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων με φορτηγό μέσω της Τουρκίας έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 50.000 βαρέλια ανά ημέρα (BPD). Οι εξαγωγές του αργού Taq Taq με φορτηγό είναι τώρα πάνω από 25.000 βαρέλια την ημέρα, πηγές του κλάδου, δήλωσε.
Ένας ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε τον περασμένο μήνα το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ της κυβέρνησης του Κουρδιστάν Περιφερειακής (KRG) και η Τουρκία απειλεί να χωρίσει στα δύο το Ιράκ.
Λάδι βρίσκεται στην καρδιά της μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του Κουρδιστάν. Βαγδάτη λέει ότι έχει μόνο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των εξαγωγών και υπογράφουν συμβόλαια, ενώ οι Κούρδοι λένε το δικαίωμά τους να το πράξουν κατοχυρώνεται στο ομοσπονδιακό σύνταγμα του Ιράκ.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αμπντούλ Καρίμ Luaibi δήλωσε τον Ιανουάριο το υπουργείο του πετρελαίου που προορίζεται να μηνύσει αγγλο-τουρκική Genel EnergyGEN.L και άλλες εταιρείες για την εξαγωγή αργού από το ιρακινό Κουρδιστάν.
Genel Energy GENL.L αναμένει να εξάγει πετρέλαιο μέσω αγωγού από τα χωράφια του στο ιρακινό Κουρδιστάν από το 2014, ανεξάρτητα από το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στη Βαγδάτη και την ημι-αυτόνομη περιοχή.
Μια σειρά από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου με συμφέροντα στο νότο έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που προσφέρουν αργού Κούρδων και για την αποφυγή συμπυκνωμάτων εξαγριώνει Βαγδάτη.
Τούτου λεχθέντος, οι αγοραστές των Κούρδων συμπυκνωμάτων έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο, με μία αξιοσημείωτη εξαίρεση - εμπορία σπίτι Trafigura, η οποία είχε απαγορευτεί από το Ιράκ τον Δεκέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση από τους μικρότερους παίκτες και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που δεν έχουν συμφέροντα στο νότιο Ιράκ είναι επαρκής για να απορροφήσει την αυξανόμενη ένταση στην προσφορά.
(Η υποβολή εκθέσεων από Jessica Donati και Peg Mackey? Επεξεργασία από τον James Jukwey και Keiron Henderson)
http://in.reuters.com/article/2013/04/05/iraq-kurdistan-oil-idINDEE9340CV2013040

ΠΗΓΗ