Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Γιάννενα: Η «τρύπα» που γεννάει ερωτήματα


Γιάννενα: Η «τρύπα» που γεννάει ερωτήματαΠολιτικές διαστάσεις που αφήνουν και… προεκλογικό εσμό, παίρνει το ζήτημα του «χαμένου εκατομμυρίου» από τον Δήμο Ιωαννιτών. Χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση σε πλήρη παράταξη, κάλεσε το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη να παραιτηθούν προσάπτοντάς τους ανικανότητα και αφήνοντας αιχμές για....
απόκρυψη του γεγονότος. Ακόμα, τόνισε ότι από χθες έχει προσφύγει στις εισαγγελικές αρχές για το θέμα. Ο κ. Φίλιος απάντησε λίγη ώρα αργότερα, κατηγορώντας την ότι «λαϊκίζει».

Τι συμβαίνει όμως; Χθες, ερωτηθείς από τον «Η.Α.» σχετικά ο Νίκος Γκόντας, εάν δηλαδή η παράταξη έχει κάποιες συγκεκριμένες ενδείξεις για τις καταγγελίες που κάνει, τόνισε ότι «έχουμε ενδείξεις ότι λείπει το ποσό. Δώσαμε χρόνο, σε βαθμό παρεξηγήσεως» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, άφησε αιχμές λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «απλό λογιστικό πρόβλημα». Καταλογίζει στη δημοτική αρχή ήταν ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός, ότι το γνώριζε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά μίλησε γι αυτό μόνο μετά τις τοποθετήσεις του κ. Γκόντα σε δημοτικό συμβούλιο, πριν από ένα μήνα και ότι από τότε δεν έχει δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις και προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα. Το ζήτημα ωστόσο, σε ένα Δήμο ο οποίος έχει πολύ μεγάλα κληροδοτημένα χρέη και βρίσκεται υπό εποπτεία για τα οικονομικά του, μόνο να υποβαθμιστεί δεν μπορεί. Το 1 εκατ. ευρώ είναι τεράστιο ποσό και αντιστοιχεί στο 10% των χρημάτων που θα λάβει ο Δήμος για να ξεχρεώσει συσσωρευμένες οφειλές. Προφανώς, η απουσία του, είτε από λάθος, είτε από δόλο (θα το δείξει η έρευνα), μόνο να αποσιωπηθεί δεν μπορεί. Υπό αυτή την έννοια, η αντιπολίτευση έχει στήσει τη δημοτική αρχή «στον τοίχο», αφού η τελευταία πρέπει να διαχειριστεί ένα ζήτημα δύσκολο και γενικώς, ευνοϊκό  για επικοινωνιακή πολιτική εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση.
«Λαϊκισμός»
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κ. Γκόντα, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τον κατηγόρησε για λαϊκισμό, προσπαθώντας να απαντήσει στον επικοινωνιακό «πόντο» που πήρε η αντιπολίτευση. Στην ουσία της υπόθεσης, είπε ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση, από τους ορκωτούς λογιστές που ξεκίνησαν τον έλεγχο πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία και από πενταμελή επιτροπή υπαλλήλων. Επίσης, ήταν φανερή η προσπάθεια του κ. Φίλιου να διαχωρίσει τη θέση πολιτικών και διοικητικών στο Δήμο. «Στις 30/9 η υπηρεσία μας ενημέρωσε και παρέδωσε κλεισμένο το τρίτο τρίμηνο του 2012. Ούτε εγώ, ούτε ο αντιδήμαρχος είμαστε υπηρεσιακοί παράγοντες. Η υπηρεσία συντάσσει και τα προσκομίζει με την υπογραφή της στο δημοτικό συμβούλιο» τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν βρεθεί μεν πολλά προβλήματα, όχι παράνομες πράξεις, αλλά δυσλειτουργίες στην καταγραφή της ταμειακής υπηρεσίας. Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη, καθώς η δημοτική αρχή βρίσκεται με το ενδεχόμενο να «σκάσει» στα χέρια της υπόθεση που ενδεχόμενα, έχει ξεκινήσει από παλιότερα και αποκαλύπτεται τώρα. Ακόμα και αν το ποσό δεν «εξαφανίστηκε» επί των ημερών, της, σίγουρα δεν είναι εύκολες οι εξηγήσεις όταν αυτή θα κληθεί να διαχειριστεί την κρίση που προκλήθηκε. Ο δήμαρχος είπε χθες, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ότι η «τρύπα» μπορεί να υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και ότι «για να κλείσει το οικονομικό έτος κάνει μήνες, λόγω σωρείας υπηρεσιακών σφαλμάτων».  Ο κ. Φίλιος πάντως ξεκαθάρισε ότι όσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, «κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί κανένα» και συμπλήρωσε ότι «τα συμπεράσματα θα οδηγηθούν αρμοδίως, δεν μπορούμε να πάμε νωρίτερα στοιχεία αν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος». Ήδη πάντως, ο κ. Γκόντας έχει προσφύγει στις εισαγγελικές αρχές για το θέμα, υλοποιώντας έτσι, ως ένα βαθμό, τις προειδοποιήσεις του ότι θα προσέφευγε και αυτός στη δικαιοσύνη κατά της δημοτικής αρχής, μετά τις αθωώσεις του για υποθέσεις που αυτή ξεκίνησε με μηνύσεις. Η έρευνα πάντως, μόνο εύκολη δεν είναι. Όπως είπε ο κ. Φίλιος, γίνεται με επαλήθευση όλων των οικονομικών πράξεων του 2012, με την επιτροπή και τους ορκωτούς να ψάχνουν όλες τις αποδείξεις, όλες τις καταγραφές, όλες οι τραπεζικές πράξεις και επιταγές, γενικώς ότι «μπήκε» και «βγήκε» από το ταμείο του Δήμου, όλη την προηγούμενη χρονιά. Η υπόθεση όπως είναι καθαρό, δεν είναι καθόλου εύκολη.
Κατηγορίες για το πρόγραμμα
Ένα σημείο ακόμα της καταγγελίας του πρώην δημάρχου κ. Γκόντα, ήταν η αλλαγή του προγράμματος που χρησιμοποιούν οι ταμειακές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι άλλαξε παράνομα την εταιρία που το διαχειρίζεται, πέρυσι το καλοκαίρι. Η εξήγηση που έδωσε ο δήμαρχος είναι ότι ο Δήμος «δεν μπορούσε να έχει δύο προγράμματα διαχείρισης», όπως τα «κληρονόμησε» από τους Δήμους που συγχωνεύτηκαν. Λογικό το επιχείρημα, όμως το ερώτημα παραμένει: γιατί η αλλαγή έγινε στα μέσα της χρονιάς και όχι από την αρχή της ύπαρξης, του νέου, Καλλικρατικού Δήμου. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι προτιμήθηκε το δεύτερο λογισμικό, που χρησιμοποιούσε ο Δήμος Μπιζανίου, γιατί το προηγούμενο δεν κατέγραφε το «αποτύπωμα» όποιου επιχειρούσε αλλαγή στα στοιχεία και δεν κατέγραφε αυτόματα στο διπλογραφικό σύστημα. Ο κ. Γκόντας επικέντρωσε τις καταγγελίες του και στο ποιος κάνει την έρευνα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι γίνεται από «εξωθεσμικούς» που «χωρίς καμία σύμβαση, καμία νομιμότητα, υπεισέρχονται στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου». Κατηγόρησε επίσης τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να «υφαρπάξει» τις υπογραφές της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι δεν συμφώνησε στην έγκριση των οικονομικών του τρίτου τριμήνου του 2012.
Ο κ. Φίλιος στην απάντησή του, τον κατηγόρησε ότι «παραβιάζει ανοιχτές πόρτες» και τόνισε ότι θα είχε λόγο να παραιτηθεί ««αν είχαμε συνάψει καινούρια δάνεια, αν είχαμε δημιουργήσει τεράστιες οφειλές, αν δεν βάζαμε σε λειτουργία τον μισοπεθαμένο μηχανισμό που άφησε ο κ. Γκόντας, αν δεν πληρώναμε τα χρέη που μας κληρονόμησε, αν δεν είχαμε κινήσει τη διαδικασία για την διασφάλιση 10.4 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πληρώσουμε παλιές οφειλές και αν δεν είχαμε διασφαλίσει έργα ύψους 150 εκατομμυρίων για το δήμο μας».


http://www.epirusblog.gr/