Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Το… νέο πετρέλαιο


Στο φυσικό αέριο από σχιστόλιθους, τώρα έχει προστεθεί και ο μαύρος χρυσός
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η παραγωγή πετρελαίου στην Αμερική από σχιστόλιθους θα μπορούσε να αυξηθεί...
από το 1,5 εκ. βαρέλια την ημέρα, στο τέλος του 2013, στα 5 εκ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2017
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ότι θα υπάρξει η πιο ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο για 4 χρόνια, ενόψει των βελτιωμένων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας

Ο ΟΠΕΚ, δηλαδή το καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών, αναμένει ότι το 2014 η ζήτηση για το αργό πετρέλαιό του θα φθάσει στο πιο χαμηλό σημείο για πέντε χρόνια, ενόσω αυξάνεται το αμερικανικό πετρέλαιο που παράγεται με τη μέθοδο fracking, δηλαδή την υδραυλική θραύση ασβεστόλιθων με τη χρήση νερού και χημικών στοιχείων κατά τη γεώτρηση και την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στην πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚ για το 2014 υπήρχε η εκτίμηση ότι θα υπάρξει η πιο ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο για 4 χρόνια, ενόψει των βελτιωμένων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά οι αναλυτές αναφέρουν ότι η αύξηση στη ζήτηση θα υπεραντισταθμισθεί από την πιο ψηλή παραγωγή από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως είναι ο Καναδάς και η Αμερική. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου θα προέρχεται από σχιστόλιθους από την Αμερική και από κοιτάσματα πετρελαίου σε αμμώδη πετρελαιοεδάφη στον Καναδά.

Έτσι η αύξηση παραγωγής πετρελαίου με τη μέθοδο fracking οδηγεί στη μείωση της ζήτησης από την Αμερική για το πετρέλαιο που παράγεται από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Στην έκθεση της Energy Information Administration αναφέρεται ότι η παραγωγή πετρελαίου από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 1,5 εκ. βαρέλια το 2014.

Επίσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (ΔΟΕ), η προσφορά πετρελαίου το 2014, από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, αναμένεται να αυξηθεί στο πιο ψηλό σημείο από δύο δεκαετίες, κυρίως λόγω της παραγωγής πετρελαίου στην Αμερική από σχιστόλιθους με τη μέθοδο fracking. Η παραγωγή πετρελαίου με τη μέθοδο fracking στην Αμερική αναμένεται να καταστήσει την Αμερική μέχρι το 2017 τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου, νοουμένου όμως ότι η τιμή στα επόμενα χρόνια θα παραμείνει πάνω από τα $75 το βαρέλι.

Έτσι η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθους στην Αμερική μαζί με τη συμβατική παραγωγή πετρελαίου θα φθάσει τα 10,9 εκ. βαρέλια την ημέρα, που είχε παραγάγει το 1970. Το κόστος παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθους είναι σχετικά ψηλό συγκρινόμενο με το κόστος παραγωγής πετρελαίου με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Αν διεθνώς η τιμή πετρελαίου μειωθεί σημαντικά, τότε θα ληφθούν αποφάσεις για μείωση των επενδύσεων για γεωτρήσεις.

Το 2012 ήταν ο χρόνος που η Αμερική είχε εξέλθει από την οικονομική ύφεση. Ασφαλώς, μεγάλη σημασία για το γεγονός αυτό έχει η χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Αμερικής (FΕD). Αλλά θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα και στην επανάσταση για την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου με τη μέθοδο fracking, που οδήγησε σε νέες θέσεις εργασίας και φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αύξησε την εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα στην Αμερική έχουν δημιουργηθεί 1,7 εκ. νέες θέσεις εργασίας και ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2020. Από τα αυξημένα έσοδα αναμένονται βελτιώσεις στον τομέα της υγείας και των έργων υποδομής.

Από τις αρχές του 2011 η παραγωγή πετρελαίου με τη μέθοδο fracking από τα πετρελαιοεδάφη στη Βόρεια Ντακότα σχεδόν τριπλασιάστηκε. Αλλά κατά την ίδια περίοδο η τιμή του πετρελαίου για παράδοση σε τρία χρόνια μειώθηκε από $105 το βαρέλι τον Απρίλη του 2011 στα $82 τον Ιούνιο φέτος. Αναφέρεται ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από Ιράν έχουν μειωθεί στο μισό λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις αρχές του 2012 με σχετικά μικρή επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου. Ο λόγος είναι γιατί αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθους στην Αμερική και υπήρξε μεγαλύτερη παραγωγή από το Ιράκ.

Όταν η Βρετανία άρχισε έρευνες για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου τη δεκαετία του 1960, οι αντίξοες συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν οι δυσμενείς συνθήκες στη Βόρεια Θάλασσα. Τώρα, οι έρευνες για παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου με τη μέθοδο fracking αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας όπως το Μπάλκομπ της επαρχίας του Δυτικού Σάσεξ. Τον περασμένο μήνα βρετανική γεωλογική ερεύνα ανακάλυψε ότι υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο βαθιά κάτω στη γη στο Λάνκασαϊρ.

Παρόμοια κοιτάσματα πιστεύεται ότι υπάρχουν και στο Σάσεξ, αν και κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες. Μερικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν 130 τρις κυβικά πόδια μόνο στο Λάνκασαϊρ, σε σχέση με την ετήσια κατανάλωση στη Βρετανία της τάξης των 3,5 τρις κυβικών ποδιών τον χρόνο. Οι ενστάσεις προέρχονται από διάφορες ομάδες, κυρίως περιβαλλοντικές, οι οποίες θεωρούν τη μέθοδο fracking ως επικίνδυνη, αφού είναι δυνατό να μολύνει τα υπόγεια νερά και να οδηγήσει σε σεισμούς.

Παράλληλα, υπάρχει και η πιθανότητα να καταστρέψει το περιβάλλον. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν τόσο για το πώς η παραγωγή πετρελαίου θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής της περιοχής, όσον και το πώς θα επηρεαστούν οι πολυτελείς κατοικίες τους.

Κοιτάσματα για πενήντα χρόνια
Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι τα κοιτάσματα είναι αρκετά για 50 χρόνια, πράγμα που είναι μια σημαντική τόνωση στη βρετανική οικονομία. Αλλά είναι πολύ ενωρίς να γνωρίζουμε πόσα από τα αποθέματα των 130 τρις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου είναι εμπορικά βιώσιμα. Αντίθετα από την Αμερική, στη Βρετανία τα μεταλλευτικά δικαιώματα δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες της γης, και συνεπώς εκείνοι που επηρεάζονται από τις γεωτρήσεις δεν έχουν κίνητρο για να συγκατατίθενται.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, κ. Ντέιβιντ Κάμερον, υπάρχουν τεράστια οφέλη από την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθους, όπως είναι η μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού σε σχέση με τις πολύ μικρές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τις περιοχές όπου διεξάγονται γεωτρήσεις. Κατά συνέπεια, επειδή η μέθοδος fracking μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με τη συγκατάθεση των κατοίκων της περιοχής, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους κατοίκους της περιοχής ότι η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής.

Παράλληλα, πρέπει οι παραγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου να επιμερίζονται τα οφέλη με τα πρόσωπα που θα έχουν επηρεαστεί, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όσον αφορά την Ολλανδία, διεξάγονται τώρα έρευνες και μελέτες με στόχο να επιτραπεί η χρήση του fracking για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα οι έρευνες της κυβέρνησης συμπεραίνουν ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι.

KPMG
Λογιστικές, Ελεγκτικές, Φορολογικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν, είναι αυτές του συγγραφέα
και δεν εκπροσωπούν κατ΄ ανάγκην τις απόψεις και γνώμες της
KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG.

sigmalive
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...