Σελίδες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ψήφισμα τριών σημείων για την «Δωδώνη»


Άμεση εξόφληση, στήριξη των παραγωγών και διερεύνηση αλλαγής ιδιοκτησιακού
Σε ένα ακόμα ψήφισμα το οποίο καλεί την διοίκηση της «Δωδώνης» να καταβάλει άμεσα τα οφειλόμενα στους παραγωγούς, κατέληξε η διευρυμένη σύσκεψη των φορέων της Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ανατολής μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.Η κατάληξη της πολύωρης συζήτησης δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς που... ζήτησαν, πέραν της έκδοσης ενός ψηφίσματος συμπαράστασης και την λήψη απόφασης για οργάνωση μαζικής κινητοποίησης σε συγκεκριμένη ημερομηνία με απώτερο σκοπό την εκδίωξη των νέων ιδιοκτητών.Βέβαια το ψήφισμα της ΠΕΔ περιλαμβάνει και ένα σημείο που κάνει λόγο για «διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς με νομικά μέσα» κάτι που προέκυψε ως ζήτημα από αρκετούς φορείς που το έθεσαν είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσα από τις τοποθετήσεις τους.Στη σύσκεψη...
παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από τους δήμους της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων όπως το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Ν. Τ της ΑΔΕΔΥ και φυσικά δεκάδες παραγωγοί.

Αλ. Καχριμάνης: «Χάθηκε η αξιοπιστία τους»
O Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς, για μία ακόμη φορά, στη στάση που κρατά η διοίκηση της Δωδώνης, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν διαβλέπει καμία πρόθεση να βάλουν χρήματα στην εταιρία. «Έδωσαν είκοσι εκατομμύρια και την πήραν. Αυτός που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά σήμερα χρωστάει το ίδιο ακριβώς ποσό. Εγώ κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια για να κινηθούν, ούτε διάθεση για να βρεθούν τα κεφάλαια αυτά... Ακόμη δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που αγόρασαν την Δωδώνη... Και δεν κατέστη δυνατό να μάθουμε», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Περιφερειάρχης επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μία offshore εταιρία με έδρα την Κύπρο.Ο ίδιος τόνισε πως με τις ενέργειές τους οι νέοι ιδιοκτήτες της «Δωδώνης» έχασαν παντελώς την αξιοπιστία τους απέναντι σε όλους τους Ηπειρώτες και πρότεινε το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει απ' όλους τους φορείς είναι να τους δοθεί η σύμβαση προκειμένου να μάθουν τους όρους με τους οποίους πουλήθηκε η εταιρία.

Φ. Φίλιος: «Να δούμε την σύμβαση»
Στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση του Περιφερειάρχη κινήθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος αφού τόνισε πως το ενδιαφέρον των δήμων για τα προβλήματα των παραγωγών δεν είναι ευκαιριακό αλλά ουσιαστικό γιατί πρόκειται στο κάτω κάτω για δημότες τους, πρόσθεσε πως «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι η δημοσιοποίηση της σύμβασης αλλά και η... αποκάλυψη των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την εταιρία που διαχειρίζεται πλέον τη «Δωδώνη».«Το γάλα είναι άσπρο, δεν έχει κομματικό χρώμα. Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε για να έρθει αποτέλεσμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιος.

Κ. Μπάρκας: «Άμεση κρατικοποίηση της εταιρίας»
Από τους βουλευτές της Ηπείρου το παρών έδωσε μόνο ο Κώστας Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην ομιλία του ανέλυσε τη στάση που κράτησε το κόμμα του γενικά και οι τρεις βουλευτές της Ηπείρου ειδικότερα στο θέμα της «Δωδώνης» καταλήγοντας στην πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και δεν είναι άλλη από την άμεση καταγγελία της σύμβασης, την κρατικοποίηση σε πρώτο στάδιο της εταιρίας και την μετέπειτα εξεύρεση μόνιμης λύσης ώστε η «Δωδώνη» να λειτουργήσει με τον συνεταιριστικό χαρακτήρα που είχε και πριν ιδιωτικοποιηθεί.«Δυστυχώς φτάσαμε προ τετελεσμένων. Εμείς το έχουμε πει και το ξαναλέμε τέτοια ανάπτυξη δεν την θέλουμε», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστολές Κασσή και Καλογιάννη
Οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης και Μιχάλης Κάσσης μπορεί να μην έδωσαν το παρών στη σύσκεψη έστειλαν όμως επιστολές με διαφορετικό χαρακτήρα.Ο κ. Καλογιάννης τόνιζε πως ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να δώσει το παρών αλλά εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των παραγωγών.Από την άλλη μεριά ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής στη δική του επιστολή εξήγησε πως «δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετέχω σε άλλη μια κουβέντα με γενικόλογες υποσχέσεις και επικοινωνιακές πομφόλυγες». Παράλληλα αναφέρθηκε και στα όσα συνέβησαν κατά την παρουσία του στην τελευταία συγκέντρωση των κτηνοτρόφων έξω από την γαλακτοβιομηχανία όταν προπηλακίστηκε από μερίδα παραγωγών υποστηρίζοντας ότι ήταν κατευθυνόμενοι από τοπικούς παράγοντες, που ήταν υπέρμαχοι του ξεπουλήματος της εταιρίας.

Οι κτηνοτρόφοι
Εκ μέρους των κτηνοτρόφων ο Μιχάλης Τζίμας υπογράμμισε ότι η χθεσινή σύσκεψη δεν πρέπει να αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων «όπως αποδείχτηκαν όλες οι προηγούμενες που έγιναν πριν πωληθεί η εταιρία», λέγοντας ότι η πρότασή του είναι να συσταθεί μια επιτροπή διαχείρισης της «Δωδώνης» που θα κληθεί να συναντηθεί με τη νέα διοίκηση θέτοντάς της ένα δίλλημα.«Ή θα ακούσουνε την επιτροπή αυτή στον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας ή θα τους αναγκάσουμε να φύγουν», είπε ο κ. Τζίμας.Στην κατεύθυνση αυτή κι άλλοι κτηνοτρόφοι, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις πριν την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, πρότειναν να προγραμματιστεί ένα πανηπειρωτικό συλλαλητήριο σε συγκεκριμένη ημερομηνία – 16 Σεπτεμβρίου ήταν η επικρατέστερη- με στόχο να πιεστεί άμεσα η διοίκηση της εταιρίας είτε να «διορθώσει» τον τρόπο που λειτουργεί είτε να αποχωρήσει.

Η απόφαση της ΠΕΔ
Τελικά και μετά τις τοποθετήσεις τόσο των φορέων όσο και των παραγωγών η απόφαση της ΠΕΔ ήταν η έκδοση ενός ψηφίσματος με τρία σημεία.Πρώτον να ζητηθεί από την «Δωδώνη» να καταβάλει άμεσα τις οφειλές της προς τους παραγωγούς για το γάλα που έχουν εισκομίσει.Δεύτερον να εκφράσει την συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν οι κτηνοτρόφοι διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αφορούν όλη την κοινωνία της Ηπείρου και τέλος Να διερευνηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με νομικά μέσα.Η απόφαση αυτή σίγουρα δεν ήταν στα πλαίσια του αιτήματος των παραγωγών που ήθελαν την άμεση αγωνιστική κινητοποίηση όλων των φορέων ώστε να πιεστεί σε πρώτη φάση η «Δωδώνη» να εξοφλήσει τα οφειλόμενά της και μετέπειτα είτε να δεσμευτεί ότι θα λειτουργεί με ένα καθεστώς αποδεκτό για τους ίδιους είτε να αναγκαστεί να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να διοικήσει όπως πρέπει την γαλακτοβιομηχανία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ