Σελίδες

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 
Ας είναι η τελευταία μου ομιλία ως Βουλευτής. Κανείς δεν ξέρει αν εκλεγεί ξανά. Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ. Ας είναι αυτή η τελευταία μου ομιλία και μ’ αυτήν τη χαρά θα εκφέρω λόγο. Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ, δεν σας αντέχει πια ο τόπος. Διακόπηκε η περιοδεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην Κρήτη όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλοντας και μη έρχομαι φορτισμένος από τη λεβεντογέννα.
 
Μου έλεγε ο Μανώλης Γαλανάκης: «πολλά λογιάζει ο άνθρωπος μα λίγα κατορθώνει, γιατί είναι ο ίδιος στο κουπί, μα η μοίρα στο τιμόνι». Εντάξει το πεπρωμένο, εντάξει η μοίρα. Έχετε παραδοθεί. Έχετε εγκαταλείψει τα κουπιά, είστε στο έλεος των τοκογλύφων και έτσι σέρνετε έναν ολόκληρο λαό να υποταχθεί αμαχητί απέναντι σε ανθρώπους που δεν λογαριάζουν ούτε να θυσιάσουν έθνη, ηπείρους.
 
Είναι πρωτοφανής η ανεργία. Πόσο πιο πρωτοφανής να είναι για τη χώρα, για την Ευρώπη για την ιστορία; Και είναι πιο πρωτοφανής για μας στους νέους ανθρώπους. Είναι πάνω από 60%.
 
Προσέξτε τι λέει ο Ευρωβουλευτής σας, Τσουκαλάς, της συγκυβέρνησης: «όσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα της ανεργίας τόσο περισσότερο απομακρύνεται και η ελπίδα να μπορέσουν να ενταχθούν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι ξανά στο εργασιακό δυναμικό». Και μεγαλώνει η ανεργία. Και διαρκεί η ύφεση. Και οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις θέσεις εργασίας. Και εσείς είστε απλοί παρατηρητές.
 
Σας μιλούν για λάθος συνταγή. Μιλούν για πολλαπλασιαστές ήδη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εσείς, άβουλοι παρατηρητές. Τρεις λογιστές σας σέρνουν από τη μύτη. Τρεις άνθρωποι εκπρόσωποι των φτωχοτραπεζών είναι σε θέση να σας κάνουν να υποταχθείτε ακόμα και στα ελεεινότερα νομοθετήματα. Και σέρνεστε από πίσω τους αντί να πείτε ένα μόνο «όχι», ένα περήφανο «όχι». Δεν τολμάτε. Δεν τολμάτε γιατί δεν έχετε συνείδηση δικαίου.
 
Εκείνο που ζούμε τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια σύγχυση των εξουσιών. Βλέπουμε ότι η δικαστική εξουσία ξαφνικά μετατρέπεται σε εκτελεστική. Βλέπουμε ότι η Εκτελεστική Εξουσία έρχεται και μετατρέπεται σε Νομοθετική. Όλη αυτήν τη σύγχυση την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την εισβολή στην ΕΡΤ, για την οποία βρήκε τώρα αφορμή ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει αυτήν την εισβολή με όποια σκεπτικά υπέρ ή κατά της ΕΡΤ κι αν υπήρχαν; Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε και το απλούστερο πρόβλημα και εντούτοις ακούμε εδώ από την Κοινοβουλευτική σας Εκπρόσωπο ότι έχετε όραμα για μια νέα Ελλάδα, ότι θα χαράξετε αξιοπρέπεια. Ποιοι;
 
Είστε ανίσχυροι ακόμα και στο φασιστικό σύννεφο. Δεν ξέρετε πώς θα το αντιμετωπίσετε. Πανικοβληθήκατε, προσπαθείτε με διάφορους τρόπους να τους αποκλείσετε, λες και αυτό είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας. Λες και δεν έχει ακόμα και ο φασίστας δικαιώματα σε μια δημοκρατία. Δεν τον φοβόμαστε τον φασίστα. Δεν τον φοβόμαστε. Αλλά πρέπει να το δείξουμε.
 
Είστε όμως πανικόβλητοι. Θα  μπορούσα να αρχίσω και σταχυολογώ ένα προς ένα τα όσα συμβαίνουν στα Υπουργεία σας όλο αυτό το διάστημα. Να μιλήσω για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη μέριμνα του οποίου έχω για λογαριασμό των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ; Η φορολογία των ακινήτων ήταν κάτι το οποίο ορκιζόσασταν ότι δεν θα κάνετε.
 
Μόλις οι τρεις λογιστές διέταξαν, άρχισαν οι διαρροές, το συν, το πλην, «θα το φέρω», «θα το πάρω πίσω», με έναν λεονταρισμό ότι παλέψατε κιόλας.
 
Δεν έγινε καμία κουβέντα για το αγροτικό πετρέλαιο, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ έρχονται, δεν έρχονται. Οι άνθρωποι είναι απέλπιδες, ακόμα και τώρα με την ευλογιά πάνω στη Θράκη, όπως εξέθεσε ο Βουλευτής Ουζουνίδης. Είναι απελπισμένοι. Τα βοσκοτόπια ήταν ένα νέο έγκλημα στο οποίο μπήκατε για να μην πάρουν οι άνθρωποι εκείνα τα δικαιώματα που έχουν για να καλλιεργούν την κτηνοτροφία -μία κτηνοτροφία που χειμάζεται- και το Υπουργείο αδρανεί περιμένοντας μία νέα ΚΑΠ, την οποία δεν την ξέρει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πόσες φορές ο κ. Αποστόλου κι εγώ προσωπικά καλέσαμε τον κ. Τσαυτάρη να έρθει στην Επιτροπή Εμπορίου και τώρα «θα» έρθει. Μακάρι να μην έρθει ποτέ. Μακάρι να πέσετε τη Δευτέρα.
 
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την Κυριακή είναι η ψηφοφορία.
 
Κ. ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την Κυριακή. Δεν χάθηκε ο κόσμος.
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τη Δευτέρα, καλά είπες.
 
Κ. ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, να μιλήσω για το Υπουργείο Υγείας; Να μιλήσω για το Νοσοκομείο της Βέροιας που δεν έχει κλίνες. Να μιλήσω για τα είκοσι πέντε ευρώ; Έτσι γίνεται η διαχείριση των εθνικών προβλημάτων; Να μιλήσω για τις συμπτύξεις νοσοκομείων; Να μιλήσω γι’ αυτά που είπε ο κ. Κουρουμπλής, προηγουμένως, ότι έρχονται οι ιδιωτικές κλινικές γιατί δεν έχετε άλλο τρόπο να διαχειριστείτε τα πράγματα; Γιατί πτωχεύσατε ένα κράτος το οποίο είναι ολοφάνερα χρεοκοπημένο. Μόνο εσείς δεν το δέχεστε.
 
Στην Κρήτη που ήμουν χθες, μου έλεγε ο Νίκος Αγρουλιδάκης ότι το αίμα των Κρητικών, το αίμα Ημαθιωτών, των Ελλήνων, βράζει όπως βράζει η ρακί στο καζάνι. Και βράζει το αίμα. Μόνο εσείς δεν το ακούτε. Βράζει διότι η ανέχεια έχει στραγγαλίσει αυτόν τον κόσμο. Βρίσκεται σε απόγνωση και δεν υπάρχει άνθρωπος από σας να μεριμνήσει γι’ αυτό.
 
Έχουμε ένα Υπουργείο Οικονομικών που μας μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα, όταν δεν βλέπει τα πρωτογενή θύματα. Και, δυστυχώς, έχουμε πρωτογενή θύματα, τα βλέπουμε, τα ζούμε, ακόμα και σε σαρκικό επίπεδο, οι άνθρωποι αυτοκτονούν. Στο Ρέθυμνο περήφανοι οι Κρήτες, αυτοκτονούν, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό και ας μην τους έχει πλήξει πάρα πολύ αυτή η κρίση ακόμα. Κι όμως, η περηφάνια τους κάνει να είναι τα πρωτογενή θύματα κι εσείς μας μιλάτε για πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Οι πλειστηριασμοί είναι κάτι που αν δεν πας στο Ειρηνοδικείο να το βιώσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις την έννοια της ανθρωποθυσίας στην οποία υποβάλλετε αυτόν τον ελληνικό λαό, για ένα χρέος που είναι μη βιώσιμο. Το χρέος είναι μη βιώσιμο και δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι. Σε όλον τον πλανήτη, ειδικοί και μη, ασχολούνται με το πειραματόζωο, ασχολούνται με μας.
 
Να μιλήσω για την κατάρρευση των ταμείων, για το Υπουργείο Εργασίας; Να μιλήσω για τη συνεχή μείωση των συντάξεων, για τις επαναλαμβανόμενες μαχαιριές στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων;
 
Αυτή είναι η συνέχιση μίας πολιτικής ανθρώπων που έπαιξαν τα ταμεία στα τραπεζικά κουμάρια. Τα έπαιξαν τα λεφτά. «Δεν έχουν ευθύνη», λέει, «θα δούμε», «ήταν μέσα στα πλαίσια των διοικητικών αρμοδιοτήτων τους». Όχι, κύριοι. Έχουν ευθύνες οι άνθρωποι. Όταν παίζεις στα κουμάρια τις αποταμιεύσεις ενός ολόκληρου λαού, προβλέπεις να έχεις και διασπορά κινδύνου. Πήγαν, τα έπαιξαν όλα μαζί και τα έχασαν και τώρα, λέει, «δεν έχουν ευθύνη, ήταν μία διοικητική πράξη». Όχι. Ήταν ποινικό αδίκημα.
 
Δυστυχώς, η προϋπηρεσία σας στη χώρα, τώρα πια, συνωστίζεται σε μπουκέτα από σκάνδαλα. Τις κρύψατε και τις λίστες. Βλέπουμε τα σκάνδαλα να προσπαθείτε να τα σκεπάσετε. «Εγώ να σκεπάσω τον κ. Σαμαρά, όχι ο κ. Σαμαράς να σκεπάσει εμένα» λέει ο Βενιζέλος. Πρακτορηλίκια. Έγγραφα στο σπίτι. Ακούσαμε, δηλαδή, να τελείται αυτόφωρο κακούργημα. Είπε ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: «Έχω τα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας στο σπίτι». Τον παρατηρεί, τον ψέγει ο Πάνος Καμμένος και συνεχίζει με αλαζονεία και λέει «Το εννοώ, φυσικά τα έχω». Από πού τα έχεις; Είναι αυτόφωρο κακούργημα αυτό που τέλεσε εκείνο το βράδυ και είναι από τις στιγμές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου ως Βουλευτής.
 
«Ποτέ σου μην περιφρονείς τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί αυτά πρωτοπατάς και βγαίνεις στα παλάτια», μου είπε ο παππούς ο Γαβαλάκης. Μίλησαν για διακονιάρηδες κι έτσι μας έχει καταντήσει αυτή η πολιτική. Αν και θα έπρεπε το διακονιάρη να τον κάνουμε έναν αξιοπρεπή Έλληνα, το αντίστροφο κατάφερε αυτή η Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πέσει τη Δευτέρα. Κατάφερε να κάνει τους Έλληνες διακονιάρηδες, κατάφερε να κάνει πολλούς από μας ζήτουλες, γιατί αυτοί δεν έχουν το σθένος να μας οδηγήσουν μπροστά, να μας οδηγήσουν κόντρα στο φως, να περπατήσουμε στη λευτεριά.
 
Να μην μιλήσω ούτε για τη γραφειοκρατία, που δεν μπόρεσαν να την νικήσουν, ούτε για τις Κυριακές, που εφάρμοσαν να λειτουργούν τα μικρά καταστήματα εξυπηρετώντας τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές. Πολυεθνικές που πολλές από τις οποίες δεν πληρώνουν καν ΦΠΑ, πολυεθνικές από τις οποίες δεν πληρώνουν καν φόρο, πολυεθνικές από τις οποίες σήμερα δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί κανένας μέσος επιχειρηματίας, γιατί -ακούστε τη νέα ελεεινότητα που κυκλοφορεί- δίνει ένα κουπόνι για να πάει να αγοράσει ένα άχρηστο πράγμα, το οποίο ακόμα και με την έκπτωση του κουπονιού είναι ακριβότερο απ’ ό,τι θα το πουλούσε ο μικρός επιχειρηματίας στην αγορά του. Σέρνουν τον Έλληνα καταναλωτή με ό,τι μπορεί να καταναλώσει μέσω κουπονιών να του πάρουν και τα τελευταία χρήματα και την ίδια ώρα η αγορά στενάζει.
 
Είναι φαίνεται μια απόφαση να χαθεί το 10%, 15% του πληθυσμού. Έτσι ψιθύριζαν κάποιοι, ότι το κομπιούτερ έχει αποφασίσει. Κάποιοι που δεν τους ξέραμε μέχρι σήμερα και μπορεί και να μην τους μάθουμε ποτέ, κάποιοι πάμφτωχοι άνθρωποι, κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι λένε ότι θα χαθεί το 10%, 15%. Έτσι προβλέπεται. Τι να κάνουμε; Πόλεμο έχουμε.
 
Δεν ενεργείτε, όμως, ως θα ενεργούσατε σε πόλεμο. Σε πόλεμο ενήργησε στο Αρκάδι ο Γαβριήλ, ο Γιαμπουδάκης το 1866. Σήμερα είναι η επέτειος του Αρκαδίου. Ανατινάχθηκε όλη η πυριτιδαποθήκη. Σήμερα έπρεπε να γιορτάσουμε και να μαθαίνουμε από τη θυσία.
 
Σε ποιους μιλάω; Σε ποιους μιλάω, οι οποίοι έχουν ξεχάσει ότι το κλειδί για να πάμε μπροστά είναι η παιδεία; Εμείς εκεί πάνω στην Ημαθία ξέρουμε από το κλειδί του αρχαιολόγου, πώς ανοίγει ο τάφος από την πίσω τελευταία πέτρα στη Βεργίνα και στη Νάουσα. Το κλειδί είναι η παιδεία, την οποία εγκαταλείψατε.
 
Κλείνουν τα Πανεπιστήμια κι εσείς βρήκατε να θυμηθείτε ότι ο συνδικαλισμός των Αριστερών, των Ανεξάρτητων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, είναι εκείνη η συντεχνία που τώρα κλείνει τα Πανεπιστήμια. Έτσι έκλεισαν τα Πανεπιστήμια; Τα δικά σας μάτια έκλεισαν μπροστά στη ντροπή που οφείλατε να έχετε απέναντι στον ελληνικό λαό.
 
Τα παιδιά χάνουν τα εξάμηνα. Κάθε μεσοαστική ελληνική οικογένεια που κατάφερε και φτωχή να έχει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο, τώρα χάνει τα εξάμηνα, πληρώνονται τα ενοίκια, γίνονται τα έξοδα και σφυρίζετε αδιάφοροι. Ο λογιστής δεν σας είπε τι θα κάνετε σ’ αυτό. Το σκονάκι δεν ήρθε ακόμη. Θα το περιμένετε και θα περιμένουμε όλοι μαζί.
 
Και εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στην αστική δημοκρατία πιστεύουμε, στην ελεύθερη αγορά, όχι στην ασύδοτη ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού που έχετε ιδρύσει στις γειτονιές, στις λαϊκές αγορές, στη ραχοκοκαλιά, στην αγορά μέσα στις πόλεις μας.
 
Η απάντηση είναι ολοφάνερα το μεταδιπολικό σύστημα. Οι πόλοι σας σάπισαν. Το έχετε πει οι ίδιοι αυτολεξεί. Είναι ένα σάπιο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Έχουν μετατραπεί πολλά από τα κόμματα και πολλοί από τους ανθρώπους σε αυτές τις υπηρεσίες που άσκησαν σε εγκληματικά συνάφεια. Όχι ο κόσμος που ψήφιζε, ο κόσμος που ήλπιζε, ο κόσμος που προδόθηκε. Ιδρύθηκαν εγκληματικά συνάφεια θέλοντας και μη, αν αποδέχεται κάποιος ότι τελέστηκαν εγκλήματα στη χώρα, διότι τα εγκλήματα έχουν και αυτουργούς.
 
Ο ορθόδοξος πολιτισμός μας, βέβαια, είναι μια κουβέντα που για εσάς είναι στενή, δεν το χωράτε αυτό το κοστούμι. Σας γοητεύει πια η αθεΐα. Σήμερα άκουσα τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να εύχεται στους Μιχάληδες και στις Άντζελες «χρόνια πολλά», αλλά αν του μιλήσεις σήμερα, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τι έγινε, για τι μιλάμε;
 
Οι έκπτωτοι βρήκαν μπροστά τους κάποιους που είπανε «στώμεν καλώς». Εμείς στώμεν καλώς. Εσείς; Εμείς αντέχουμε. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα. Αυτό γιορτάζει ο κόσμος σήμερα στο Μανταμάδο στη Λέσβο, όταν την πίστη την καλλιέργησε με αργιλόχωμα και με αίμα.
 
Απευθύνομαι κυρίως στους νέους συναδέλφους που ήρθαν να υπηρετήσουν το Κοινοβούλιο μαζί μου αυτήν την εποχή. Χρειαζόμαστε αλλαγή Κανονισμού, αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε στις Επιτροπές και να έρχεται το φακελάκι από τα κόμματα και να λέμε μια ανάγνωση ενός κειμένου που δεν ξέρουμε. Δεν μπορεί.
 
Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν μπορεί να είναι αυτή η «μαϊμού» έλεγχος που δεν κατεβαίνει ο Υπουργός να απαντήσει και όταν απαντάει, μπορεί να λέει ψέματα και δεν μπορεί κανείς να τον ελέγξει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί να μην σκεφτόμαστε την αναθεώρηση του Συντάγματος εκ βάθρων.
 
Και σήμερα έρχεστε να ψηφίσετε. Θα ψηφίσετε, αγαπητοί νέοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητοί νέοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, αύριο «ναι»; Θα ψηφίσετε να μείνει η Κυβέρνηση στη θέση της; Αν πείτε «ναι», λέτε ναι στους πλειστηριασμούς των σπιτιών μας. Αν πείτε «ναι», λέτε ναι στη φορολόγηση των ακινήτων των αγροτικών γαιών.
 
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανάποδα πάει…
 
Κ. ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, επιτρέψτε μου κύριε Οικονόμου, να ακούσω τι θα πουν οι νέοι Βουλευτές, οι οποίοι ξέρω ότι είναι εγκλωβισμένοι και οι οποίοι ξέρω ότι υποφέρουν και έχουν το δικό τους Γολγοθά, αλλά περιμένω να τους ακούσω, γιατί από εμάς περιμένει ο ελληνικός λαός, όχι απ’ αυτούς που τόσα χρόνια άλλαξε η πέτσα τους, έγιναν άνθρωποι της Αθήνας, άνθρωποι που μπορεί να είναι και θεσιθήρες. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε καριέρα. Ήρθαμε να κάνουμε το σωστό, το γενναίο, το έμψυχο, το δίκαιο.
Στα Ανώγεια, λοιπόν, κύριε Ανδρουλάκη, χθες το βράδυ ο Παπανδρέας ο Κεφαλογιάννης μου είπε μία πάρα πολύ ωραία ρήση. Μου είπε: «Άκου να δεις Βουλευτή, τώρα που θα πας στο Κοινοβούλιο, να τους πεις ότι το ύψος, το μπόι, μέχρι εδώ μετριέται, μέχρι το λαιμό. Από εδώ και πάνω μετριέται το ανάστημα».
 
Αναμετρηθείτε, κυρίες και κύριοι, με την ιστορία. Κι εσείς, όποιοι μπορείτε, απολύστε, πουλήστε, αν θέλετε αγνοήστε μας, λοιδορείστε μας, χλευάστε μας, κυνηγήστε μας. Θέλετε να διπλασιάσετε τις τιμές; Πουλήστε όλα τα χωράφια, βάλτε τα όλα στο ΤΑΙΠΕΔ. Βιαστείτε όμως. Θα γίνεται σκόνη στον πολιτικό άνεμο. Την απόγνωση που σπείρατε, θα τη θερίσετε μόνοι σας. Διότι αυτά τα υψώματα, έστω κι ένας Έλληνας να μείνει, έστω ένας μοναχός, θα φτάσει κάποια στιγμή στο ύψωμα, θα πατήσει θα στήσει τη σημαία και θα είναι ένας ελεύθερος Έλληνας, θα είναι ένας ανεξάρτητος Έλληνας. Σας ευχαριστώ».