Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

«Βαβυλωνία» με το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά ...


Τον κίνδυνο για ένα νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με επιπτώσεις στη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας, προκαλεί το αλαλούμ των ανακοινώσεων και αποφάσεων για δωρεάν ηλεκτροδότηση σε καταναλωτές...


Η ΔΕΗ άρχισε τις επανασυνδέσεις ρεύματος σε 2.000 φτωχούς καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν

 Τις επόμενες μέρες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα παρέχεται έκπτωση 99% συγκριτικά με την ισχύουσα τιμή της κιλοβατώρας στην τιμολόγηση του ρεύματος για περίπου 10.000 με 15.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα και αδυνατούν οικονομικά να επανασυνδεθούν. Πρόκειται για ένα νέο ειδικό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η πρωτοβουλία δεν αποκλείεται να προκαλέσει μια νέα... γενιά ανεξόφλητων ποσών προς τη ΔΕΗ, όπως συνέβη και με το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων στους λογαριασμούς ρεύματος.

 Υπενθυμίζεται ότι λόγω της επιβολής του τέλους έχει συγκεντρωθεί ένα χρέος προς την επιχείρηση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά. Οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων και αφήνουν ανεξόφλητους και τους λογαριασμούς ρεύματος.

Χρέη ΔΕΗ
 Η ΔΕΗ με τη σειρά της καθυστερεί την τακτοποίηση οφειλών της προς την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος και τη ΔΕΠΑ, που δίνει φυσικό αέριο για την παραγωγή των μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι από θαύμα αποφεύχθηκε και μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση.

 Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες, μπορεί να διογκωθεί προκαλώντας νέα οικονομικά προβλήματα, καθώς η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ άργησε να αποσαφηνίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της δωρεάν ηλεκτροδότησης. Πολλοί καταναλωτές ίσως κρυφτούν πίσω από αυτή την απόφαση και σταματήσουν να πληρώνουν το ρεύμα.

 Μόλις χθες λοιπόν ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα καμία από τις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχουν εγγραφεί έως την 1η Νοεμβρίου στα κοινωνικά συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους». Αυτοί υπολογίζονται σε 10.000 με 15.000, χωρίς να αποκλείεται αυτός ο αριθμός να φτάσει και τους 30.000.

Το κόστος
 Το κόστος για τους 10.000 με 15.000 ανέρχεται σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ ετησίως, ήτοι, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, σε 0,50 ευρώ ετησίως ανά καταναλωτή.

 Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την άμεση επανασύνδεση 2.000 ευάλωτων καταναλωτών, τους οποίους η ίδια έχει εντοπίσει.

 Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη (18/12) οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να υποβάλλουν στα επτά Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη αιτήσεις προς την αρμόδια επιτροπή για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα καθώς και πρόσφατο αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται αποκλειστικά στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «1595».

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...