Σελίδες

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ZEUS Recovery Fund S.A και EOS SECURITISATION GMBH οι δύο γερμανικές τράπεζες που αγόρασαν τα «κόκκινα δάνεια» των Ελλήνων...


Σοκ και δέος προκαλεί η ενδελεχής έρευνα του σάιτ μας, που αφορά δύο γερμανικούς τραπεζικούς – εισπρακτικούς οργανισμούς, τις εταιρίες ZEUS Recovery Fund S.A και EOS SECURITISATION GMBH, οι οποίες...
εξαγόρασαν αναρίθμητα τραπεζικά δάνεια Ελλήνων από ελληνικές τράπεζες.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι γερμανικές εταιρίες εξαγόρασαν τα «επίφοβα» δάνεια από τις τράπεζες Εμπορική και Eurobank και στη συνέχεια έστειλαν έγγραφα στους δανειολήπτες, ζητώντας τους να αποπληρώσουν το χρέος όχι στις τράπεζες από τις οποίες πήραν το δάνειο, αλλά στις γερμανικές εταιρίες.

Μάλιστα, υπάρχει και σχετικά απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου, με ημερομηνία συζήτησης μέσα στο 2012, που ζητάει από τις προαναφερόμενες γερμανικές τράπεζες να παραβρεθούν στο δικαστήριο, προκειμένου να αποφασίσουν για την αίτηση που κατέθεσε δανειολήπτης, ο οποίος επιθυμεί να μπει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (το γνωστό νόμο Κατσέλη), απορρίπτοντας μάλιστα την αίτηση ως «απαράδεκτη», γιατί δεν είχαν ενημερωθεί εγγράφως οι πιστωτές από τις ελληνικές τράπεζες…

Υπάρχει και μία επιστολή που στάλθηκε σε δανειολήπτη από την Καβάλα, όπου μία εκ των γερμανικών εισπρακτικών εταιριών ζητούν από τον Έλληνα ενδιαφερόμενο να αποπληρώσει το χρέος του, μειωμένο κατά 50%, προκειμένου να εξοφλήσει… Σε διαφορετική περίπτωση η γερμανική εταιρία απειλεί με ένδικα μέσα, μέχρι να εξοφληθεί! Σε άλλη περίπτωση, οι ίδιες γερμανικές εταιρίες προτείνουν σε δανειολήπτη να εξοφλήσει το χρέος του, «κουρεμένο» κατά 80% και έτσι διαγράφεται το χρέος του.

Ο νόμος που επικαλούνται στα έγγραφά τους οι γερμανικές εταιρίες, είναι ο 3156/2003 (άρθρο 10), και αν θέλετε να τον διαβάσετε πατήστε εδώ

Ο παραπάνω νόμος ισχύει στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2003 και φέρει την υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και έγινε υπό την πρωθυπουργία Κώστα Σημίτη.

Οι εταιρείες αυτές ουσιαστικά αγοράζουν τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών, έναντι κάποιου ποσού, και στη συνέχεια αναλαμβάνουν να εισπράξουν για λογαριασμό τους το υπόλοιπο ποσό της οφειλής, χρησιμοποιώντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέσα. Διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, επιστρατεύονται κατά κόρον στη μάχη της είσπραξης, σαν οι ίδιες να έχουν εκδώσει το δάνειο και όχι η τράπεζα.

Συνήθως οι εταιρείες αγοράζουν την αξία των δανείων σε αντίτιμο που δεν ξεπερνά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 20% της συνολικής αξίας. Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ, το οποίο κάποιος ιδιώτης έχει συνάψει με μια εγχώρια τράπεζα, η εταιρεία το «αγοράζει» όχι παραπάνω από 40.000 ευρώ. Και με τον τρόπο αυτό της εκχωρείται η απαίτηση ή τιτλοποίηση της απαιτήσεως. Κι αυτό προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αναχρηματοδοτηθούν σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επισφαλειών αλλά και ρευστότητας.

Σήμερα παρουσιάζουμε έγγραφα-ντοκουμέντα που δείχνουν περιπτώσεις πολιτών που ήρθαν αντιμέτωποι με τις εταιρείες αυτές, δίχως ποτέ να έχουν συνάψει σχετική συμφωνία. Τη δυνατότητα εκχώρησης των απαιτήσεων τα τραπεζικά ιδρύματα την είχαν συμπεριλάβει στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει ότι ουσιαστικά υπέγραφε τη δυνατότητα διεκδίκησης της περιουσίας του από διεθνείς ομίλους.

Δείτε πάνω πάνω στο έγγραφο τη σφραγίδα της εταιρίας που έστειλε το έγγραφο και μετά διαβάστε τι αναφέρει…



Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιώτη στον οποίο εκδόθηκε διαταγή αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου από την εταιρεία «AXIA FINANCE PLC» με έδρα το Λονδίνο της Αγγλίας, για ποσό που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το εξώδικο που απέστειλε στον οφειλέτη, αναφέρεται ως «ειδική διάδοχος» συγκεκριμένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και συγκαταλέγεται στο top 5 των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση οφειλέτη από το νομό Αττικής, στον οποίο η εταιρεία «THEMELEION MORTGAGE FINANCE PLC» προχώρησε σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του ακινήτου.

Το άσχημο όμως στην όλη ιστορία δεν σταματά εδώ, αλλά έχει να κάνει με τη δικαιοδοσία των εταιρειών αυτών. Πλήθος διαταγών πληρωμής που εκδίδονται υπέρ των εταιρειών αυτών εκτελείται στο όνομα του ελληνικού λαού.

Τα όσα αναφέρονται σε διαταγή πληρωμής προκαλούν οργή και απογοήτευση. «Παραγγέλλεται κάθε δικαστικός επιμελητής να εκτελέσει τη διαταγή αυτή, εφόσον του ζητηθεί. Εισαγγελείς, διοικητές, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και κάθε αρμόδιο όργανο παραγγέλλονται να ενισχύσουν το δικαστικό επιμελητή με κάθε νόμιμο τρόπο, εφόσον ζητηθεί η βοήθειά τους»!

Σε εταιρείες ειδικού σκοπού 30% των δανείων


Και το δυσάρεστο είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι τίτλοι των δανειακών συμβάσεων που περνούν σε αυτές τις εταιρείες. Τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών κ. Ευάγγελου Κρητικού το επιβεβαιώνουν. «Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται χειροτέρευση της καταστάσεως, όχι μήνα με το μήνα, όχι βδομάδα με τη βδομάδα αλλά μέρα με τη μέρα. Αισθανόμαστε, αλλά και διαπιστώνουμε από τα στοιχεία, ότι στη χώρα πλέον δεν επικρατεί η ευνομία αλλά η ανομία. Τελευταίο δείγμα ασύδοτης πρακτικής, αλλά και παράνομων και καταχρηστικών μεθοδεύσεων που χρησιμοποιεί πλέον το τραπεζικό καρτέλ, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση εταιρειών ειδικού σκοπού στις δανειακές συμβάσεις των δανειοληπτών», σημειώνει.

Οι αγορές δανειακών συμβάσεων από εταιρείες ειδικού σκοπού έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδες. Το 30% του συνολικού αριθμού που εκδίδονται πλέον αφορούν τις εταιρείες ειδικού σκοπού. Εάν, δε, συνυπολογίσει κανείς ότι το 2010 στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπήρξε αύξηση 100% στις διαταγές πληρωμής για ποσά άνω των 12.000 ευρώ και 120% αύξηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τότε αντιλαμβάνεται ότι οι διεθνείς αυτές εταιρείες όχι μόνο κάνουν «χρυσές δουλειές», αλλά αργά και μεθοδικά αγοράζουν κομμάτια της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οφειλετών προσφέρουν σε δέλεαρ, όπως για παράδειγμα εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 65%, κυρίως σε ό,τι αφορά πιστωτικές κάρτες.

Δάνεια 25 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν προς… 4 εκατ.

Κι όσο για το πελατολόγιό τους, αυτό φαίνεται ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα περιμένουν στην ουρά προκειμένου να κατορθώσουν να «πουλήσουν» μέρος των οφειλών τους στις εταιρείες αυτές. Οι συνθήκες ασφυξίας που κυριαρχούν στην αγορά σε συνδυασμό με την πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας έχουν προκαλέσει πανικό στα τραπεζικά ιδρύματα, που προσπαθούν με κάθε τρόπο όχι μόνο να ξεφορτωθούν μέρος των δανειακών συμβάσεων, αλλά και να τροφοδοτήσουν το ενεργητικό τους με μερικά εκατομμύρια ευρώ ζεστού χρήματος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύτηκε την πώληση δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ με μία από τις εν λόγω εταιρείες, τα οποία και θα παραχωρούσε στο 1/5 της αξίας τους, δηλαδή μόλις 4 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία να αποτρέπεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Κι όσο για την εταιρεία; Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια εταιρεία ειδικού σκοπού, πίσω από την οποία βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες με πολυσχιδή δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο.

Αποκαλυπτική μαρτυρία δανειολήπτη στο σάιτ tro-ma-ktiko.blogspot.com

Πριν μια εβδομάδα έλαβα τηλεφώνημα απο την Εισπρακτική Εταιρία ΕΟΣ ΜΑΤΡΙΞ ΑΕ (Αγιος Δημητριος Αττικης), και με ενημέρωσαν (ευγενικότατα είναι η αλήθεια) για χρέος προς την Εμπορική Τράπεζα. Τριπλασιασμένο.

Και εδώ αρχίζουν τα απίστευτα. Με ενημέρωσαν ότι το χρέος μου το "πούλησε" η Εμπορική Τράπεζα σε εταιρία της Γερμανίας με στοιχεία EOS SECURITISATION GMBH, Steindam 71, 20099, Hamburg που στην Ελλάδα "αντιπροσωπεύεται" από την ΕΟΣ ΜΑΤΡΙΞ και έναν δικηγόρο. Επικαλούμενοι και την νομιμότητα, απο τον νόμο 3156/2003 (άρθρο 10), που φαίνεται να είναι όντως έτσι. Μετά από μικρή έρευνα βρήκα ότι όντως το 2008 η Εμπορική Τράπεζα, εφαρμόζοντας το ΝΕΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, πούλησε όλα τα επίφοβα δάνεια και κάρτες στην Γερμανική αυτή εταιρία (αγνώστων συμφερόντων) έναντι κάποιου χαμηλού ποσού. Και επίσης φαίνεται ότι σχετικός νόμος της Ελλάδας το επιτρέπει.

'Ενα ΜΕΓΑΛΟ μπράβο λοιπόν στο Ελληνικό Κράτος (το 2003 ήταν το ΠΑΣΟΚ και το 2008 η ΝΔ) που επιτρέπει τέτοιου είδους απίστευτες νομιμοφανείς κομπίνες και επίσης ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ προς την Εμπορική Τράπεζα που με ξεπούλησε σε Γερμανική εταιρία. Αντί να προσπαθήσει να κλείσει το θέμα με άλλο τρόπο, συμβιβαστικά. Εφόσον πουλησε το χρέος μου το πολύ στο 40% της αξία του (20% λένε αλλες πηγές), θάπρεπε να το προτείνει και στους οφειλέτες. Αλλά ποιος ξέρει τι διαπλοκή υπάρχει και τι συμφέροντα μπλέχτηκαν.

Για όσους τυχόν δεν πιστέψουν ότι γίνονται αυτά τα πράγματα, τα πλήρη στοιχεία μου μπορώ να τα δώσω προς το τρομακτικό, και να τους ενημερώσω επίσης ότι το ίδιο έχει κάνει και η Eurobank.

Αυτά για να ξέρουμε τι είδους Τράπεζα είναι η Εμπορική. Επίσης αν κανείς γνωρίζει πως να αντιμετωπίσω το θέμα, παρακαλώ να βοηθήσει μια και είναι λίγο παράξενο το θέμα και οι δικηγόροι δεν γνωρίζουν πολλά.

Δεύτερη περίπτωση δανειολήπτη από την Καβάλα

Καβαλιώτης δανειολήπτης που είχε λάβει δάνειο από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, λόγω κρίσης δεν μπορούσε να το αποπληρώσει, έτσι μπήκε στη λεγόμενη κατηγορία των «κόκκινων δανείων» όταν το οφειλόμενο ποσό έφτασε περίπου τις 20.000 €, με τόκους και κάθε είδους προσαυξήσεις. Χρέος που προέκυψε από καταναλωτικό δάνειο, χωρίς να υπάρχει υποθήκη, το οποίο το εξυπηρετούσε μέχρι ένα σημείο , αλλά από εκεί και μετά ελέω μνημονίου δήλωσε αδυναμία. 
Πριν λίγες ημέρες δέχθηκε μια επιστολή την οποία παραθέτουμε παρακάτω, με την οποία ενημερώνεται ότι το δάνειο που είχε στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ μεταβιβάστηκε σε γερμανική εταιρία στην οποία θα πρέπει να το ξοφλήσει. Αυτό ήταν το πρώτο ξάφνιασμα που δέχθηκε καθώς σκέφτηκε ότι άρχισαν τα δύσκολα, τώρα που οι ελληνικές τράπεζες «πούλησαν» τα «κόκκινα δάνεια» στις ξένες, ωστόσο τον περίμενε και μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς στο τέλος της επιστολής που έλαβε από την γερμανική εταιρία του γνωστοποιούσαν ότι αν εξοφλούσε το χρέος του μέσα σε μια διορία λίγων ημερών θα του έκαναν «κούρεμα» το 80% της χρέους του!!! Ο τόσο ταλαιπωρημένος δανειολήπτης δεν πίστευε αυτό που διάβασε και πήρε τηλέφωνο για να το επιβεβαιώσει και έτσι και έγινε, του δήλωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι αν καταβάλει αμέσως το ποσό των 4.000 € περίπου θα ξεχρεώσει!!!

Όπως καταλαβαίνετε δεν πίστευε αυτό που άκουγε!!! Ωστόσο ήταν η απόλυτη αλήθεια. Αναρωτιέται λοιπόν τώρα γιατί έπρεπε να περάσει την ταλαιπωρία τόσων χρόνων με τηλέφωνα από την τράπεζα και εισπρακτικές εταιρίες και δεν έγινε ένας διακανονισμός από την αρχή της κρίσης ώστε να έχει εξοφλήσει και να έχει το κεφάλι του ήσυχο!! Όποιος έχει να δώσει μια απάντηση καλοδεχούμενη.

Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πέρα από την ευχάριστη εξέλιξη που υπήρξε με τον συγκεκριμένο δανειολήπτη υπάρχει ένα γενικότερο θέμα για το τι θα συμβεί με μεγαλύτερα δάνεια, ενυπόθηκα τώρα που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν περάσει σε χέρια ξένων. Μήπως όλη αυτή η υπόθεση με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών συνδέεται με τις απαιτήσει των ξένων τραπεζών για να μπορέσουν να πάρουν τα ακίνητα και να τα ρευστοποιήσουν;

Η επιστολή

Παραθέτουμε σχεδόν αυτούσια την επιστολή του δανειολήπτη που έλαβε πριν λίγες ημέρες από την γερμανική τράπεζα:

«Με την παρούσα επιστολή σας υπενθυμίζουμε ότι στις 30-04-2009 η σχετική ληξιπρόθεσμη οφειλή σας προς την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. μεταβιβάστηκε σύμφωνα τις διατάξεις του Νόμου 3156/2003 (άρθρο 10) περί τιτλοποίησης απαιτήσεων στην εταιρεία με την επωνυμία «EOS SECURITISATION GMBH» που εδρεύει στην Γερμανία, (στο εξής Αγοράστρια). Η μεταβίβαση έχει καταχωρηθεί στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών με Αριθμό…..

Στη συνέχεια η Αγοράστρια ανέθεσε την ενημέρωσή σας σχετικά με την ληξιπρόθεσμη οφειλή σας, καθώς και τη διαπραγμάτευση του χρόνου, του τρόπου και των λοιπών όρων αποπληρωμής αυτής στην εταιρεία μας «EOS SECURITISATION GMBH» Ανώνυμη Εταιρεία Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» που εδρεύει στον Αγ. Δημήτριο Αττικής επί της Λεωφ. Βουλιαγμένης αρ. 270Α.

Επειδή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας μέχρι και σήμερα δεν έχετε προβεί στην εξόφληση ή τακτοποίηση της ως άνω οφειλής σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σας ενημερώνουμε ότι θα σας παρασχεθεί η δυνατότητα διακανονισμού της ληξιπρόθεσμης οφειλής σας με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους καθώς και μείωσης του ποσού αυτής μέχρι και 80%.

Κατόπιν τούτων καλείστε μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την παραλαβή της παρούσας να επικοινωνήσετε άμεσα στο τηλέφωνο: ………. προκειμένου να ρυθμίσετε την οφειλή σας. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί τις εξής ώρες: 09:00- 20:00. Έχετε επίσης την δυνατότητα να αποστείλετε το αίτημά σας για διακανονισμό ή μείωση της οφειλής σας στον αριθμό ……

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε και δεν εξοφλήσετε ή διακανονίσετε την ως άνω οφειλή η Αγοράστρια θα βρεθεί όπως μας ενημέρωσε στην δυσάρεστη θέση να κινήσει σε βάρος σας τις εκ του Νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την είσπραξη της εν λόγω οφειλής με όλες τις εις βάρος σας συνέπειες.

Η παρούσα επιστολή αφορά και στους τυχόν συμπιστούχους ή εγγυητές με τον αριθμό δανείου/πιστωτικής κάρτας που αναφέρεται παραπάνω οι οποίοι ομοίως καλούνται όπως ρυθμίσουν την ανωτέρω οφειλή.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη τακτοποιήσει την οφειλή παρακαλούμε όπως αγνοήσετε την παρούσα επιστολή».

Η δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου

ΕιρΧαλ 57/2012 – Απόρριψη αίτησης υπερχρεωμένων νοικοκυριών ως απαράδεκτης, παράλειψη επίδοσης σε εισπρακτικές εταιρίες της αίτησης στις οποίες είχαν εκχωρηθεί οι απαιτήσεις των τραπεζών και φέρονται ως νόμιμοι δικαιούχοι αυτών

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΕΚΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

Αριθμός Αποφάσεως 57/2012

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Αποτελούμενο από τον Ειρηνοδίκη Φούρκα Βασίλειο και τον γραμματέα Δημήτριο Γριζάνο.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 24-2-2012 για να δικάσει την από 27-6-2012 με αριθμό καταθέσεως 77/2012 αίτηση ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων κατά τις διατάξεις του Ν. 3869/2010.

Της αιτούσας …, κατοίκου Νέου Ψυχικού (…), που παραστάθηκε μετά της πληρεξούσιας δικηγόρου της Μοσχοβού Μαρίας.

Που απευθύνει προς

1- την ανώνυμη τραπεζική εταιρείας με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», που εδρεύει στην Αθήνα (Αιόλου 86) και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία παραστάθηκε δια της πληρεξούσιας δικηγόρου της Φανής Σταθοπούλου,

2- την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», που εδρεύει στην Αθήνα (Σοφοκλέους 11) και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία δεν παραστάθηκε,

3- την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ», που εδρεύει στην Αθήνα (Σταδίου 40) και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου της δικηγόρου Ιωάννη Τσιφούκη,

4- την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «CITIBANK INTERNATIONAL PLC», που εδρεύει στο Λονδίνο Ηνωμένου Βασιλείου και είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα (Όθωνος 8) και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου της δικηγόρου Νικολάου Νικόπουλου

5- την ανώνυμη τραπεζική εταιρείας με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», που εδρεύει στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 9) και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία παραστάθηκε δια της πληρεξούσιας της δικηγόρου Ευσταθίας Φουσέκη,

6- την ανώνυμη τραπεζική εταιρείας με την επωνυμία «ΑΤΤΙΚΑ BANK ΑΤΕ», που εδρεύει στην Αθήνα (Ομήρου 23) και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία παραστάθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου Χριστόφορου Μητρομάρα,

7- την ανώνυμη τραπεζική εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ», που εδρεύει στην Αθήνα (Όθωνος 8) και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου της δικηγόρου Νικολάου Μάρκου.



Συζητήθηκε κατά τη δικάσιμο, που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας η παραπάνω αίτηση.

Προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση εκφωνήθηκε νόμιμα στη σειρά της από το έκθεμα.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης η αιτούσα και οι παραπάνω παριστάμενοι κλητευθέντες και μετέχοντες στη δίκη διάδικοι ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Με την κρινόμενη αίτηση της, η αιτούσα επικαλούμενη έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών της προς τους πιστωτές, που αναφέρονται στην περιεχόμενη στην αίτηση αναλυτική κατάσταση και κλήτευσε στη δίκη, αιτείται κατά τις διατάξεις του Ν 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τη ρύθμιση αυτών (οφειλών) με την εξαίρεση της κύριας κατοικίας σύμφωνα με το σχέδιο διευθέτησης, που υποβάλλει

Με το παραπάνω περιεχόμενο η αίτηση αρμοδίως φέρεται κατ άρθ. 3 του Ν. 3869/2010 προς συζήτηση στο δικαστήριο αυτό, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθ. 741 επ. του ΚΠολΔ) και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ 1, 2 και 4 του αρθ. 4 του Ν. 3869/2010 για την έναρξη της διαδικασίας, ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στο γραμματέα του αρμόδιου δικαστηρίου, που από πλευράς περιεχομένου πρέπει να περιέχει: α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών. 
Ενώ σύμφωνα με τη διάταξη του αρθ. 5 παρ. 1 του παραπάνω νόμου οφειλέτης το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδει στους πιστωτές αντίγραφο της αίτησης με ορισμό δικασίμου προς συζήτηση και πρόσκληση να υποβάλλουν στη γραμματεία του δικαστηρίου εγγράφως τις παρατηρήσεις στο προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. 
Από τις παραπάνω διατάξεις, σαφώς προκύπτει ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα στις γενικές διατάξεις για την εκούσια δικαιοδοσία στον ΚΠολΔ η κοινοποίηση της αίτησης στους πιστωτές, των οποίων οι απαιτήσεις περιλαμβάνονται προς ρύθμιση, αποτελεί αναγκαία ενέργεια, που επιβάλλεται από το νόμο, ώστε να παρασχεθούν σε αυτούς (τους πιστωτές) οι αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την προσωπική και περιουσιακή του κατάσταση του οφειλέτη και λάβουν αυτοί θέση επί του σχεδίου ρύθμισης, ώστε να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία είτε με επικύρωση του σχεδίου είτε με δικαστική ρύθμιση. 
Η μη τήρηση της υποχρέωσης του οφειλέτη για εμπρόθεσμη επίδοση της αίτησης σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, τις διατάξεις των άρθ 758 παρ 1, 218, 219 και 111 του ΚΠολΔ και του άρθ. 1 παρ. 1 του Ν. 3869/2010, με το οποίο καθιερώνεται στη σχετική διαδικασία για υπαγωγή η αρχή της συλλογικότητας και της ενιαίας ρύθμισης (βλ Ε Περάκη ΔΕΕ 4/2011 σελ 400 επ), εμποδίζει το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα αν μεταξύ των πιστωτών υπάρχει απλή η αναγκαστική ομοδικία, να προχωρήσει στην διερεύνηση της αίτησης στην ουσία της, χωρίς να κλητευθούν και οι μη κληθέντες πιστωτές. 
Δημιουργείται δε κατά την κρίση του Δικαστηρίου απαράδεκτο, που ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο, όχι όμως της αίτησης, ώστε να απορρίπτεται αυτή ως απαράδεκτη και να απαιτείται εκ νέου άσκηση της, αλλά μόνο της συζήτησης αυτής, ώστε να μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση αυτής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με το περιεχόμενο της αίτησης και τις σχετικές βεβαιώσεις των Τραπεζών, που προσκομίζει η αιτούσα στο σχετικό φάκελο, που ανοίχθηκε με μέριμνα της γραμματείας του Δικαστηρίου, ενώ επικαλείται ότι πιστωτής της για το δάνειο, που είχε λάβει από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (2η καθ ης) είναι μετά από εκχώρηση η εισπρακτική εταιρεία EOS MATRIX ΑΕ (την οποία αναφέρει και στην αίτηση της) και πιστωτής της για τις απαιτήσεις της Eurobank Ergasias (7ης καθ’ ης είναι επίσης μετά από εκχώρηση η εισπρακτική εταιρεία Zeus Recovery Fund SA (την οποία επίσης αναφέρει στην αίτησή της), έχει επιδώσει την αίτηση στις παραπάνω Τράπεζες και όχι στις εισπρακτικές εταιρείες, προς τις οποίες έχουν εκχωρηθεί οι απαιτήσεις και φέρονται ως νόμιμοι δικαιούχοι αυτών. 
Πρέπει συνεπώς, καθώς η σχετική διαδικασία είναι καθολική για όλους τους πιστωτές και η αιτούσα περιλαμβάνει τις απαιτήσεις αυτές στην κρινόμενη αίτηση της προς ρύθμιση, να κηρυχθεί απαράδεκτη η συζήτηση αυτής, ώστε να κληθούν στη σχετική δίκη και οι παραπάνω μη κληθέντες πιστωτές να λάβουν θέση επί του προτεινόμενου σχεδίου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζει κατ’ αντιμωλία των κληθέντων διαδίκων, πλην της κληθείσας ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, η οποία δεν παρέστη.

Κηρύσσει απαράδεκτη τη συζήτηση της αίτησης.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε απόντων των διαδίκων στο Χαλάνδρι στο ακροατήριο του Δικαστηρίου τούτου σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 2-6-2012.

Με στοιχεία από: olympia.gr, tiresias-press.blogspot.gr, tro-ma-ktiko.blogspot.com, judex.gr, e-forologia.gr, vathiprasino.blogspot.gr