Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΨΗ: ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ...ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ?



Mεγάλες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε όλη την Ήπειρο, προκειμένου να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτιά τους για τις εκλογές του Μαϊου.

Το πρώτο είναι ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε όλους τους Δήμους και το φαινόμενο των 7 ή 8 συνδυασμών (…και περισσότεροι σε κάποιες περιπτώσεις), οδηγεί ολοταχώς στο συμπέρασμα ότι, στους περισσότερους η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος και οι υποψήφιοι αναζητούν τρόπους, προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους για να φθάσουν στην δεύτερη Κυριακή, κι εκεί, να δώσουν τα… ρέστα τους. Οι συμφωνίες κυρίων μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών για υποστήριξη μεταξύ τους, σε όποιον βρεθεί στον δεύτερο γύρο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και στις περισσότερες περιπτώσεις αποδίδουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Αλλά οι τωρινές συμφωνίες θα τηρηθούν, όταν  οι ηττημένοι κυριευθούν από την πικρία της αποτυχίας, συν τα διάφορα πισώπλατα «κτυπήματα» που θα δοθούν στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας»? Άρα η αβεβαιότητα στον τομέα αυτόν παραμένει, και τα… «έχεις τον λόγο μου…», κανένας δεν τα λαμβάνει μετρητοίς.
Ηχηρό ράπισμα στις φιλοδοξίες των υποψηφίων, δόθηκε και από τα κόμματα στα οποία όλοι τους ανήκουν, (παρ’ ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι έχουν «ενδυθεί τον μανδύα του ανεξάρτητου»). Επίσημα λοιπόν τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, (χωρίς κι εκεί να έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τις θέσεις τους), δεν θα δώσουν χρίσμα σε κανέναν. Κι αυτό είναι οδυνηρό για τους υποψηφίους που στήριζαν εκεί τις ελπίδες τους, γιατί δεν θα έχουν την υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού, που πάντα έδινε το στίγμα του προσώπου που έπρεπε να υποστηριχθεί, αλλά κυρίως δεν θα δοθεί και οικονομική στήριξη,  τόσο αναγκαία σε ένα προεκλογικό αγώνα. Οι υποψήφιοι λοιπόν θα πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους οικονομικές δυνάμεις ή… χορηγών τους. Πόσοι όμως έχουν αυτή την δυνατότητα με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, ή πόσοι θέλουν να  «επενδύσουν» σε μια εκλογή που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν σίγουρη? Αυτό είναι κάτι που λογικά όλους τους προβληματίζει… Πόσο μάλλον που ανάλογα με το μέγεθος του κάθε Δήμου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να βάλουν και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.
-Υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σοβαρό. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Ένα σοβαρό ψηφοδέλτιο θα πρέπει, ανάλογα με τον Δήμο, να έχει δεκάδες υποψηφίους, που σε κάποιους Δήμους φθάνει τα 190 άτομα. Παράδειγμα, στον Δήμο Ζίτσας, αν κατέβουν τελικά 8 συνδυασμοί θα απαιτηθούν για πλήρη ψηφοδέλτια, περίπου 1.400 άτομα. Βέβαια μπορούν και με ελάχιστες δεκάδες το καθένα, αλλά θα θωρηθούν από τους ψηφοφόρους «φτωχά» και θα τα προσπεράσουν αδιαφορώντας… Αυτοί λοιπόν που πήραν τις αποφάσεις να ηγηθούν ψηφοδελτίων, έχουν να λύσουν κι αυτό το σοβαρό πρόβλημα, όπου όμως συναντούν την αδιαφορία των συνδημοτών τους που δεν θέλουν να αναμιχθούν με τα κοινά σε αυτή την δύσκολη περίοδο, όταν τους απασχολούν άλλα περισσότερο επώδυνα προβλήματα.  Ο εφευρετικός όμως Έλληνας, έχει κι εδώ την λύση του. Θα δούμε λοιπόν, ολόκληρες οικογένειες να μπαίνουν υποψήφιες ακολουθώντας τον ένα δικό τους υποψήφιο, τον οποίο και θα «σταυρώσουν», αδιαφορώντας για την δική τους συμμετοχή, αρκεί να… συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο. Όπου μάλιστα οι υποψήφιοι χρειάζονται και γυναίκες, εκεί πολλές σύζυγοι ή αδελφές ή κόρες, θα βρεθούν χωρίς να το καταλάβουν να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια…
Κι αν όλα τα παραπάνω, ξεπεραστούν, έρχεται το «μαρτύριο» για κάποιους της τσίπουρο –υποστήριξης, καθημερινά από χωρίον σε χωρίον και από καφενείο σε καφενείο, για να πειστούν οι συνηθισμένοι στο τσίπουρο ψηφοφόροι να τον ψηφίσουν. Αν ο ίδιος δεν το αντέχει αυτό το ποτό σε ποσότητες, ας αναζητήσει «σχέδια διαφυγής», που σπάνια όμως στέφονται από επιτυχία…
Αν όλα αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, τα βάλει κάποιος σε ένα «έξυπνο υπολογιστή», ζητώντας του να τα επεξεργαστεί και να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα, ο υπολογιστής θα του θέσει ένα ερώτημα: «Αν βγείς δήμαρχος τι όφελος θα έχεις». Όσοι κάνουν το λάθος και του δώσουν τους σημερινούς μισθούς των δημάρχων, θα πάρουν την απάντηση…  «Μόνο αν είσαι βλάκας θα δώσεις τόσα πολλά για να πάρεις τόσα λίγα…». Αν δώσει άλλα στοιχεία και ο υπολογιστής του απαντήσει «…προχώρα και καλή επιτυχία», τότε οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προβληματιστούν και να αναζητήσουν άλλον υποψήφιο…
Τέλος πάντων, υπάρχουν και οι οραματιστές για τους Δήμους τους, άνθρωποι της προσφοράς, αλλά πόσοι είναι αυτοί?
Πρέπει όμως, να αποκτήσει ο κάθε Δήμος το νέο του Δημοτικό Συμβούλιο, αυτοί που πήραν την απόφαση θα κατέβουν στον «εκλογικό στίβο», θα προσπαθήσουν κι όποιοι τα καταφέρουν θα εκλεγούν.
Πάντως, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, που το άφησα τελευταίο, «σαν κερασάκι στην τούρτα». Είναι το πώς θα κάμψουν την αδιαφορία του κόσμου να προσέλθουν στις κάλπες. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η αποχή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι πολίτες, αγανακτισμένοι, εξουθενωμένοι, προβληματισμένοι, οικονομικά ανήμποροι, κ.λ.π. λόγω της κρίσης, ξεθυμαίνουν σε τέτοιες περιόδους κατά δικαίων και αδίκων και κανένας δεν μπορεί τώρα να προβλέψει το πώς θα αντιδράσουν και σε ποιο κόμμα θα χρεώσουν, έστω και αυθαίρετα, τον κάθε υποψήφιο.
Εντάξει, έχουμε αρκετό καιρό μέχρι τον Μάϊο, θα δούμε τη συνέχεια και λίγο πριν την κάλπη, υπάρχουν κατά περίπτωση, στοιχεία που μπορούν να αξιολογηθούν.
Προς το παρών, καλή δύναμη σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να διεκδικήσουν την ψήφο των συνδημοτών τους και να αντέξουν στις δυσκολίες που θα βρούν μπροστά τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ


 http://allnews-epirus.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3614.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...