Σελίδες

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού...


Παρασυρμένοι από την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, δεν έχουμε αντιληφθεί πως σε δυο εβδομάδες διεξάγονται εκλογές και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλλον είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μεγάλο μέρος των πολιτών –απογοητευμένο από την ανεργία και από τα παραδοσιακά κόμματα που δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων- στρέφεται σε ακροδεξιά κόμματα.

Αν και πρόκειται για ευρωεκλογές, τα αντιευρωπαϊκά...
κόμματα είναι σε διαρκή άνοδο.
Τις ευθύνες θα πρέπει να τις αναζητήσουμε –κυρίως- στα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που μετατράπηκαν σε νεοφιλελεύθερα και απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους τους.
Στην Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, με κεντρικό του σύνθημα την απόρριψη του ευρωπαϊσμού και την επαναφορά εθνικού οράματος.
Μπορεί το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να μην έχει καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή αλλά όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδειχτεί νικητής ένα ακροδεξιό κόμμα στην Γαλλία στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.
Εξαίρεση σε αυτό το «μαύρο» ευρωπαϊκό σκηνικό αποτελεί η Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που το βράδυ των εκλογών νικητής θα αναδειχτεί ένα αριστερό κόμμα.
Το μοναδικό κόκκινο χρώμα στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι στην Ελλάδα.
Καθώς έχουμε τα δικά μας προβλήματα και τα δικά μας φαντάσματα να αντιμετωπίσουμε, δεν έχουμε αντιληφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελπίδα για τους αριστερούς όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακούς Έλληνες να λένε πως θα ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο αριστερό και ριζοσπαστικό, άλλοι λένε πως θα τον ήθελαν πιο σοσιαλδημοκρατικό, αλλά όλοι αυτοί δεν ρίχνουν μια ματιά στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δουν πού βρίσκονται και τι ποσοστά έχουν τα κόμματα της Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάσα και η περηφάνια της Αριστεράς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Συμβούλιο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιο για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας είναι υποψήφιος για αυτή την θέση.
Πριν από λίγες ημέρες, ένας καλός συνάδελφος που βρέθηκε πρόσφατα σε χώρα της Λατινικής Αμερικής για δουλειά, μας έλεγε πως οι πάντες τον ρωτούσαν για το αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση.
Ήταν συνηθισμένος να τον ρωτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν περίμενε να συμβαίνει αυτό στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα εκατομμυρίων αριστερών πολιτών σε όλο τον κόσμο που βλέπουν με απογοήτευση να φουντώνουν ξανά ο εθνικισμός και ο ρατσισμός, ενώ οι νεοφασίστες κάνουν πάλι δυναμικά την εμφάνισή τους.
Είναι πολύ υγιές για την χώρα μας το ότι, αν και χρεοκόπησε -και η οργή κυριάρχησε-, οι πολίτες δεν στράφηκαν μαζικά στην ακροδεξιά.
Το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν θα υπάρχουν τα αποτελέσματα και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα θα είναι εντάξει με τη συνείδησή της.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα αλλά θα έχει κάνει το χρέος της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια όμορφη ιδέα.
Αντί να την γκρεμίσουν οι νεοφιλελεύθεροι και οι φασίστες, καλύτερα να την χτίσουν ξανά οι δημοκράτες.