Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΕΤΡΑΠΗΣΑΝ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ...



Στην κυβέρνηση μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους. Ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατηγορούν, πως δήθεν τους βάζει τρικλοποδιές, ούτε κανέναν άλλον. Αυτό που συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις είναι ανήκουστο.

Ένα φιλολαϊκό μέτρο είχε να παρουσιάσει η κυβέρνηση και κατάφερε ακόμη κι αυτό να το γυρίσει εναντίον της. Τέτοια προχειρότητα, τέτοια έλλειψη σοβαρότητας είναι αδιανόητη. Δεν μπορεί να παίρνεις χρυσό μετάλλιο στην κωλοτούμπα σε κάτι που το έχεις κάνει σημαία ανεξαρτησίας και κόκκινη γραμμή απέναντι στην τρόϊκα.
Είναι πρωτοφανές και πέραν πάσης λογικής να ταπεινώνεσαι και να εξευτελίζεσαι με τέτοιο τρόπο σε ένα νομοθέτημα το οποίο υποτίθεται ετοιμάζεις καιρό και για το οποίο έχεις καλλιεργήσει τόσο μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο και ιδιαίτερα σε όσους χρωστάνε.
Δεν μπορείς να λες ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα πει η τρόϊκα και μόλις η τρόϊκα σου πει "αυτό δεν γίνεται" να βάζεις σαν βρεγμένη γάτα την ουρά κάτω από τα σκέλια. Δεν μπορεί να βάζεις την Βουλή να το ψηφίζει και λίγα εικοσιτετράωρα μετά να λες "συγγνώμη λάθος".
Με ποιό επιχείρημα θα αξιώσεις τώρα από τους βουλευτές σου να αναιρέσουν, με τόση ευκολία και χωρίς αιδώ, την ψήφο τους; Με το "συγγνώμη λάθος" ή με το "δεν μας το επιτρέπει η τρόϊκα"; Ή μήπως θα τους πεις "αν δεν κάνουμε αυτό που μας λένε, δεν θα επιστρέψει η τρόϊκα, δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα χαθούν τα έξι (6) δις των δόσεων"; Είναι αρκετό; Θα γίνει πιστευτό; Θα το δεχθούν; Εκτός κι αν όντως έχουμε να κάνουμε "με στρατιωτάκια, εν δυό" που "δεν μιλάνε μα γελάνε".
Ακόμη όμως κι αυτό να συμβαίνει, και η μόνη αξιοπρέπεια που έχουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας είναι η βουλευτική αποζημίωση για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, τι θα πεις στον κόσμο; Πως θα τον κάνεις να σε πιστέψει πως μπορείς, όπως λες, να τον βγάλεις από τα μνημόνια, την τρόϊκα και την κρίση;
Πως μπορείς να τον πείσεις ή ακόμη χειρότερα να τον εξαναγκάσεις να πάει να πληρώσει, πόσο μάλλον κάποιον που δεν έχει, όταν στα μάτια του εμφανίζεσαι τόσον αναξιόπιστος; Όπως σταμάτησαν να πληρώνουν περιμένοντας τις 100 δόσεις ακόμη και οι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, δεν φοβάσαι ότι τώρα, με αυτό το αλαλούμ που δημιούργησες, θα πουν "άσε να περιμένουμε να 'ρθει ο Τσίπρας που λέει ότι θα μας τα χαρίσει όλα";
Επιπροσθέτως, με τι αξιοπιστία και κύρος μπορείς εφεξής να διαπραγματεύεσαι με τους δανειστές σου όταν στο "ααα" που σου έκαναν το 'βαλες στα πόδια; Δεν είναι λογικό να μην σε υπολογίζουν και να σε έχουν του κλώτσου και του μπάτσου;
Δύο "τεστ ανεξαρτησίας" προσπάθησε να γράψει τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση: Το πρώτο ήταν με την πρόωρη διακήρυξη περί τέλους του ΔΝΤ, της τρόϊκας και του μνημονίου και το δεύτερο αυτό με τις 100 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Και στα δύο κόπηκε.
Κι αυτό επειδή δεν έχει καταλάβει την αξία του να μιλάς δημόσια αφού προηγουμένως έχεις ολοκληρώσει τις όποιες διαπραγματεύεσεις κάνεις στο παρασκήνιο. Επειδή υποτάσσει τα πάντα στις εσωτερικές σκοπιμότητες και στη συγκυρία. Επειδή θέλει να δημιουργήσει θετικό κλίμα προκειμένου να βρει τους 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επειδή, αν και 30 μήνες στην κυβέρνηση δεν κατάλαβε φαίνεται τον απλό, τον απλούστερο, κανόνα των εταίρων-δανειστών μας: δεν διαπραγματεύονται και δεν υπογράφουν συμφωνίες με κυβερνήσεις, αλλά με χώρες. Τα Προγράμματα Σταθεροποίησης, στα οποία είναι πιστωτές και ελεγκτές, δεν τα αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα και με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες της κάθε δανειολήπτριας χώρας, αλλά μακροπρόθεσμα.
Και το κυριότερο: Η συμπεριφορά τους καθορίζεται από το "βιβλίο", εκεί δηλαδή που περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια και σαφήνεια η συμπεριφορά των συμβεβλημένων μερών. Τι λέει το "βιβλίο"; Άλφα, βήτα, γάμμα ...ωμέγα. Ε, θα γίνουν το άλφα, το βήτα και το ...ωμέγα.
Τους είναι αδιάφορο τι μπορεί να λέει η ελληνική κυβέρνηση για εσωτερική κατανάλωση, για να κάνει τον καμπόσο απέναντι στους αντιπάλους της, για να χαϊδέψει τα αυτιά των οπαδών της, για να ρίξει την αντιπολίτευση, για, για, για... Αυτοί περιμένουν να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα. Όλα τ' άλλα τ' ακούνε βερεσέ. Μπορεί κάπου, και για λίγο, να κάνουν τα στραβά μάτια παρέχοντας μια μικρή πολιτική διευκόλυνση, όπως έκαναν στις ευρωεκλογές, αλλά στο τέλος παραπέμπουν στο "βιβλίο". Τόσο απλό.
Και είναι απορίας άξιον πως οι κυβερνώντες, συζητώντας και διαπραγματευόμενοι μαζί τους 30 μήνες, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει και νομίζουν ότι θα τη σκαπουλάρουν επειδή είναι έξυπνοι ή επειδή δήθεν θα τους εκβιάσουν με τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Εδώ κάνω μια παρένθεση για να πω πως τα ανωτέρω ισχύουν και για την επόμενη κυβέρνηση. Το λέω για να μην καλλιεργούνται αυταπάτες και δημιουργούνται ψευδαισθήσεις του τύπου "εμείς θα τους δείξουμε τι εστί βερίκοκο με σκληρό κουκούτσι". Κλείνει η παρένθεση.
Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει το χαρακίρι που έκαναν, αν έχουν κατανοήσει πόσο καταστροφικό ήταν αυτό που έγινε. Θέλω να ελπίζω πως ναι. Διαφορετικά, είναι καλύτερα να πάει, σήμερα κιόλας, ο Σαμαράς στον Παπούλια και να του πει: "Πρόεδρε, εγώ αυτό μπόρεσα και έκανα, ανέθεσε τώρα σε κάποιον άλλον να συνεχίσει τη δουλειά".
Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι επόμενες 90 ημέρες, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι κόλαση. Ίσως οι πιό δύσκολες που έχει ζήσει η υφιστάμενη κυβέρνηση. Οι αποφάσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί η "επόμενη μέρα" θα είναι δύσκολες και σκληρές. Η κυβερνητική συνοχή, εκ των πραγμάτων, θα δοκιμαστεί.
Το πολιτικό κλίμα δεν θα είναι ομαλό, όπως περίμεναν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, ώστε να ευδοκιμήσει η προσπάθεια συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας. Και φυσικά είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος πριν τον Μάρτιο, όπως επίσης πίστευε ο Σαμαράς, αλλά όχι και ο Βενιζέλος, ο οποίος θεωρεί το χρέος βιώσιμο.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η διευκόλυνση, που ήλπιζε να παράσχει στους πολίτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις, μετετράπη, με αποκλειστική της ευθύνη, σε δική της δύστυνη πορεία 90 ημερών με άγνωστο τέλος. Και γι' αυτό δεν ευθύνονται ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι καταληψίες φοιτητές και ούτε βέβαια θα τη σώσει ο σκελετός της Αμφιπόλεως... 
 
 
ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...