Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Σαμαράς: Συνδέει τη συνταγματική αναθεώρηση με την εκλογή ΠτΔ...



Την πολιτική εκμετάλλευση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως είπε, προκειμένου να μην διακοπεί η διαδικασία θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου έτους.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή...της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί», ότι ως τον Ιούνιο του 2016 υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο, όπως είπε, στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα.

«Η Κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί! Κι ως το τέλος της, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Και να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμά μας. Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μην διακοπεί η διαδικασία της Συνταγματικής μας Αναθεώρησης. Που θα αφαιρούσε, αν την διέκοπταν, από τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία, το δικαίωμα στη νέα εποχή που ζούμε, να αναπτύξουν ελεύθερα τα όνειρά τους και με τη βοήθεια ενός μεταρρυθμιστικού σύγχρονου, καινοτόμου, καινούργιου Συντάγματος», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Επίσης είπε ότι η ΝΔ προσβλέπει σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις κάνοντας λόγο για «ένα αληθινό πεδίο συναίνεσης: Να εκλέξουμε όλοι μαζί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη Συνταγματική Αναθεώρηση.»

Όσο για την πρόταση της ΝΔ κάλεσε τους βουλευτές της επιτροπής να εργαστούν πάνω σε αυτή προκειμένου να είναι έτοιμη «το αργότερο σε ένα μήνα.»


Η επιτροπή θα επεξεργαστεί τις επίσημες προτάσεις του κόμματος προκειμένου να κατατεθούν σε περίπου 20 ημέρες δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως απαιτούνται περίπου έξι με επτά μήνες για να εγκριθούν οι αναθεωρητέες διατάξεις, καθώς θα πρέπει να κληθεί η Ολομέλεια το Δεκέμβριο για να αποφασίσει τη σύσταση αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, να κατατεθεί η τελική πρόταση και να πραγματοποιηθούν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια με απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους.

Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης διακόπτεται και δεν μπορεί να τεθεί ξανά αναθεωρητική πρόταση για πέντε έτη. Αυτό θα είναι και ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τους βουλευτές στις αρχές του 2015 (και όπως όλα δείχνουν πιθανότατα τον Ιανουάριο και όχι το Φεβρουάριο) προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο.
Διαβάστε σχετικά: Συνταγματική αναθεώρηση με κρυφή προεδρική ατζέντα
Newsroom Enet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...