Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στο μικροσκόπιο των Επιτρόπων, τα "θαλασσοδάνεια" σε κόμματα, ΜΜΕ και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες


Ξεκινά και επισήμως από σήμερα η “εποχή της επιτροπείας” στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με την εγκατάσταση των ελεγκτικών οίκων στις “συστημικές” τράπεζες.

Δεδομένου, εντούτοις, ότι οι πρώτες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό, τράπεζες και ελεγκτές… μόνο άγνωστοι δεν είναι.
Μάλιστα, τα γραφεία που θα φιλοξενήσουν τις ομάδες (περίπου 15 άτομα η καθεμία) των ελεγκτών είναι ήδη έτοιμα σε δύο από τους τρεις πιστωτικούς ομίλους....



 Σε αυτά τα γραφεία, θα τεθούν, σε πρώτη φάση, οι βασικοί στόχοι και οι στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν στους επιμέρους τομείς.

Δάνεια κάθε είδους, επενδυτικό και πιστωτικό ρίσκο, καθώς και οι απολαβές των τραπεζικών στελεχών θα περάσουν από το κόσκινο τριών ελεγκτικών οίκων. Η Grant Thornton θα αναλάβει ρόλο “Monitoring Trustee”, ήτοι Επιτρόπου Παρακολούθησης, σε Εθνική και Eurobank, η Mazars στην Alpha Bank και η KPMG στον όμιλο της Πειραιώς.

Ένα ζήτημα που συζητείται έντονα στους διαδρόμους των τραπεζών είναι η συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι ελεγκτές και η αυστηρότητα των αξιολογήσεων.

Θα περίμενε κανείς το κλίμα να είναι ακόμα πιο βαρύ, λόγω των αλλαγών που εκτιμάται ότι θα ζητηθούν από τους επιτρόπους, ωστόσο οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να είναι άμεσα ορατές, καθώς σε πρώτο χρόνο πρέπει να γίνει μία γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες.

Οι εποπτικές ομάδες θα καταρτίζουν τριμηνιαίες εκθέσεις τις οποίες θα αξιολογεί η Τρόικα, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο θα γίνονται έκτακτες αναφορές σε θέματα που τυγχάνουν “αναδιάρθρωσης”, αγγίζοντας λειτουργίες που θα φτάνουν έως τα ανώτερα στρώματα διοίκησης.

Όσον αφορά τα ανώτερα κλιμάκια του management, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα, όσο οι στρατηγικές κινήσεις των μεγάλων τραπεζών κινούνται στο πλαίσιο μία τακτικής για την εξυγίανση και την επιστροφή στην κερδοφορία. Παρ΄ όλα αυτά, οι επίτροποι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, δίνοντας έμφαση στους τομείς του εσωτερικού ελέγχουν, της διαχείρισης κινδύνου και της κανονιστικής συμμόρφωσης.

Είναι γεγονός ότι έχουν ειπωθεί πολλά τόσο για το ρόλο των επιτρόπων όσο και για τις προτεραιότητες που θα θέσουν στον καθημερινό έλεγχο της τραπεζικής λειτουργίας των ομίλων που έχουν δεχτεί στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η γενικότερη διακυβέρνηση των τραπεζών.

  Η Τρόικα δεν μοιάζει να αμφισβητεί την ικανότητα διοίκησης, αλλά συγκεκριμένες πρακτικές “διευκολύνσεων” που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλες οι νέες εγκρίσεις χορηγήσεων, καθώς και οι εξασφαλίσεις μεγάλων υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών.

Κομματικά δάνεια, ρυθμίσεις προς δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις και ΜΜΕ, καθώς και διαγραφές θα είναι από τους πρώτους τομείς επιθεώρησης, ενώ η “διείσδυση” των ελεγκτών αναμένεται να φτάσει σε οποιονδήποτε τομέα εμφανίζει σημάδια “ατασθαλιών”.

Οι επίτροποι θα παρακολουθούν, θα εντοπίζουν και θα αναφέρουν τα ευρήματά τους στην Τρόικα, η οποία είναι βέβαιο πως θα δείξει αυξημένη αυστηρότητα σε θέματα αμοιβών και μπόνους, όπως επίσης και στις διαφημιστικές δαπάνες σε Μέσα Ενημέρωσης, αφού στόχος είναι η περικοπή δαπανών.
 
 http://kafeneio-gr.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...