Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ομοβροντία μέτρων για να κλείσει η τρύπα του 2011


Ομοβροντία μέτρων για να κλείσει η τρύπα του 2011
Στις 19.00 η τηλεδιάσκεψη και όχι στις 15.00. Και πάγωμα των συντάξεων κάτω από τα 55, αναφέρουν πληροφορίες.Υπ.Οικ: "Όχι άλλη σπέκουλα, εφαρμόζουμε το Μεσοπρόθεσμο."
Σήμερα, μετά την τηλεδιάσκεψη η οποία πηγαίνει τέσσερις ώρες πίσω στις 19.00 το βράδυ από τις 15.00 το απόγευμα που είχε προγραμματιστεί αρχικά, η κυβερνητική επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα ληφθούνπροκειμένου να πάρουμε την 6η δόση, του Οκτωβρίου, αλλά και την 7η, του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπ.Οικ, οι ειδικότερες αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν μετά το τέλος των επαφών με την Τρόικα. Η ανακοίνωση κάνει παράλληλα λόγο για σενάρια που ανακυκλώνονται και προκαλούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορορίες, αν δεν πάρουμε τις δόσεις αυτές, θα μας λείπουν 10 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, οπότε αναγκαστικά η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στον δημόσιο τομέα. Με λίγα λόγια, μισθοί και συντάξεις αλλά και όλες οι λειτουργικές δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους είναι στον αέρα αν δεν πάρουμε τις δόσεις.

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν οτι η κυβέρνηση έδωσε ήδη εντολή για 4 άμεσα μέτρα που είναι: 
- Η εξομοίωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης

- Το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2015. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για μειώσεις στης συντάξεις που λαμβάνουν οι απόμαχοι του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

- Πάγωμα των συντάξεων κάτω από τα 55 έτη.

-Τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και άμεση επέκταση του "μηχανισμού" εφεδρείας.

- Κατάργηση ή συγχώνευση των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Πέραν αυτών, τα σενάρια σχετικά με τις απαιτήσεις της τρόικα δίνουν και παίρνουν και περιλαμβάνουν :

- την απόλυση 120.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015,

- την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου απο την 1η Οκτωβρίου,

- την ένταξη στην εφεδρεία 50.000 δημοσίων υπαλλήλων φέτος,

- τη μείωση έως 30% των συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και στα υπόλοιπα «ευγενή» ταμεία.

- Την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα

- τη μείωση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

- την κατάργηση των 150 φορέων που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και ακόμη 60 φορέων, που έχει υποδείξει η τρόικα

- την αύξηση των προστίμων για τα αυθαίρετα

- το πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015

- την νομοθέτηση της παρακράτησης ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση θέλει εισπρακτικά μέτρα, για μείωση δαπανών μιλάει η τρόικα


Τα όποια επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση για φέτος θα αποφασιστούν μετά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα αργότερα την Δευτέρα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. "Από το αποτέλεσμα του teleconference θα εξεταστεί αν θα ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2011", είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Παράλληλα, η Τρόικα ζητεί δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών για το 2012, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ το 2011 από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Τρόϊκα αναμένει ότι η Ελλάδα θα έχει έσοδα 1,6 δισ. ευρώ από το έκτακτο τέλος ακινήτων.

"Στο teleconference θα εξεταστούν κυρίως η υστέρηση των φορολογικών εσόδων του 2011 και τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2012. Η τρόικα πιστεύει ότι το τέλος ακίνητης περιουσίας θα αποδώσει 1 δις (ευρώ) λιγότερα από ό,τι εκτιμούμε εμείς", είπε.

Ερωτηθείς για το τι νέα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν, το στέλεχος είπε: "Είναι πολύ αργά για μέτρα μείωσης δαπανών, αρά είναι πιθανόν να μιλάμε για φορολογικά μέτρα."
 
 
 
http://www.reporter.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...