Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

”Η Ελλάδα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση και να βγει από το ευρώ”...



Κεραυνούς για την ελληνική οικονομία εξαπολύει για άλλη μια φορά ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος σε άρθρο του στους Financial Times ξεκαθαρίζει ότι: "Η Ελλάδα θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση και να βγει από την ευρωζώνη".

Η χώρα, αναφέρει ο Ν. Ρουμπινί, έχει κολλήσει σε ένα φαύλο κύκλο αναξιόχρεου, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και όλο και βαθύτερης διαρκούς ύφεσης. Την ίδια ώρα, το χρέος επιδεινώνεται από τη δρακόντεια δημοσιονομική λιτότητα.

"Για να αποδράσει η Ελλάδα πρέπει να....
αρχίσει τώρα μία ομαλή αναδιάρθρωση χρέους, να βγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή", συμπεραίνει στο άρθρο του ο γνωστός οικονομολόγος.

Στο θέμα της πολυπόθητης ανάπτυξης, σημειώνει, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει χωρίς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και αυτό προϋποθέτει "πραγματική υποτίμηση του νομίσματός της", δηλαδή επιστροφή στη δραχμή. Η διαδικασία αυτή, θα είναι τραυματική, όπως λέει, ενώ συστήνει τη "δραχμοποίηση" των χρεών σε ευρώ.

Σχετικά με τις απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών, πιστεύει ότι θα μπορούσαν
να απορροφηθούν με την αναγκαία ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, κατά τον κ. Ρουμπινί, μάλλον θα χρειάζονταν μέτρα παρόμοια με αυτά στην Αργεντινή, όπως ο έλεγχος των κεφαλαίων.




http://hassapis-peter.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...