Σελίδες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ- Σαρκοζί αποφάσισαν «κούρεμα» 60% σε δικό τους χρόνο και με δικούς τους όρους



Την ώρα που οι ισχυροί της Ευρώπης καρφώνουν το φέρετρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, η ελληνική κυβέρνηση λάμπει διά της απουσίας της από τα κέντρα των αποφάσεων.

Καθώς έρχεται η ώρα της πληρωμής του τιμήματος της ενδοτικής στάσης της έναντι των απαιτήσεων των δανειστών μας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως έδειξε η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο των Μέρκελ και Σαρκοζί, ετοιμάζουν μια «οριστική» λύση για το ελληνικό χρέος, η οποία όμως θα είναι στα μέτρα τους, στον δικό τους χρόνο και με τους δικούς τους όρους. Ενας από αυτούς θα είναι η «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» στην ευρωζώνη, που στην περίπτωση της Ελλάδας μεταφράζεται στην τοποθέτηση ξένων τοποτηρητών παντού στα ελληνικά υπουργεία, χωρίς την υπογραφή των οποίων δεν θα είναι δυνατό να υλοποιηθεί καμιά απόφαση των Ελλήνων υπουργών. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την πραγμάτωση της πλήρους υποτέλειας της χώρας σε κέντρα αποφάσεων εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οι Ελληνες θα πρέπει πλέον να φοβούνται αυτά που θα γίνουν για την Ελλάδα αλλά χωρίς την Ελλάδα, διότι από τις...
χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου αναδύθηκε μια έντονη μυρωδιά μεγάλου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ως αντάλλαγμα για την πλήρη κηδεμονία της χώρας από τους δανειστές της και την καταδίκη των Ελλήνων στη φτώχεια για πολλά χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν το «κούρεμα» ακόμη και κατά 60% του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα και οι δύο ηγέτες αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο είπαν ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει βρεθεί μια συνολική λύση για το πρόβλημα χρέους με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μάλιστα διευκρίνισαν ότι η λύση αυτή θα επικυρωθεί κατά τη σύνοδο των ηγετών των είκοσι πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάνες. Ειδικά για την Ελλάδα είπαν ότι, προκειμένου να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις, θα περιμένουν την έκθεση της τρόικας, η οποία βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην Αθήνα.

Με τις δηλώσεις τους έδειξαν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει το έμμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 21%, έχει πλέον ενταφιαστεί ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μεγαλύτερο «κούρεμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ειδικότερα, οι δύο ξένοι ηγέτες δήλωσαν χθες ότι συμφώνησαν επιπλέον στα εξής:

-Να προχωρήσουν στην επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι η ουσιαστική προαγγελία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, διότι θα επιχειρηθεί να καλυφθούν οι ζημιές που θα γράψουν οι τράπεζες οι οποίες έχουν ελληνικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι είναι πολύ πιθανό η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσει στην κρατικοποίησή τους, με έλεγχό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την πώλησή τους στη συνέχεια σε ξένα συμφέροντα.

-Στην «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» στην ευρωζώνη με την αλλαγή όρων στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά οι χώρες της ευρωζώνης θα τεθούν υπό γερμανική εποπτεία και οι υπερχρεωμένες θα τελούν υπό καθεστώς πλήρους υποτέλειας. Σημειώνεται ότι η αλλαγή των όρων αυτών ανοίγει τον δρόμο και για την αποβολή από την ευρωζώνη χωρών που πλέον δεν συμμορφώνονται με τις γερμανικές υποδείξεις για δημοσιονομική πειθαρχία και εσαεί λιτότητα.


Σπύρος Δημητρέλης

http://www.dimokratianews.gr/