Σάββατο 13 Απριλίου 2013

HSBC:Ποιες καταθέσεις θα κουρευτούν στην Ελλάδα αν...



Στα 63 δισ. ευρώ ανέρχονται σύμφωνα με την HSBC οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Ελλάδα, με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου κουρεύτηκαν κατά σειρά μέτοχοι, ομολογιούχοι, καταθέτες.

Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ποσοστό των ασφαλισμένων καταθέσεων διαμορφώνεται στο 50%, που αποτελεί από τα υψηλότερα της Ευρωζώνης.
Το ποσοστό αυτό υπολογίστηκε από τους οικονομολόγους της HSBC με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο και τη σειρά με την οποία πλήττονται οι δανειστές μίας τράπεζας: οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες, λαμβάνοντας υπόψιν και την εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.
Οι αναλυτές της HSBC υπολόγισαν ότι «οι τράπεζες στην Ελλάδα μπορούν να απορροφήσουν ζημιές έως και 31 δισ. ευρώ, ''καίγοντας'' κεφάλαια και ζημιώνοντας λοιπούς πιστωτές, προτού αναγκαστούν να επιβάλλουν ένα ''κούρεμα'' στις μη εγγυημένες καταθέσεις».

Με βάση την ίδια ανάλυση, το υψηλότερο ποσοστό ασφαλισμένων καταθέσεων επί του χαρτοφυλακίου της εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς με 50%.Ωστόσο, η Alpha Bank θεωρείται πιο ασφαλής, καθώς διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα ομολογιακών εκδόσεων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» κεφαλαιακής ενίσχυσης, προτού πειραχθούν καταθέσεις.Στην έκθεσή της η HSBC χαρακτηρίζει γενικά καλά προστατευμένες τις καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες.


ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...