Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ» ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


i-typiki-episkepsi-tis-troikas-egine-marathoniosΗ τυπική επίσκεψη της τρόικας έγινε... μαραθώνιος
Τουλάχιστον ένα δεκαήμερο εξαιρετικά σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες μάλιστα περίπου  προεξοφλείται ότι θα ....
απειληθούν ευθέως από το αίτημα για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» στα έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές,  έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Η διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα 2,5 έως 3,1 δισ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στην βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση αλλά και τις εξελίξεις στην Κύπρο δυσχεραίνει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας, η οποία ευελπιστούσε ότι αυτή τη φορά η επίσκεψη της τρόϊκας θα ήταν περίπου τυπική και θα της έδινε τη δυνατότητα να βάλει στο τραπέζι τα ζητήματα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο του πετρελαίου.

Παρότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι και τα δύο ζητήματα θα τεθούν με ένταση, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον υπό το οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα έχει μεταβληθεί επί τα χείρω.

Ενδεικτική του κλίματος υπό το οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις αλλά και της αγωνίας που επικρατεί στο παρασκήνιο είναι η σπουδή της κυβέρνησης να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα, οι πολίτες αλλά και η ίδια η κυβερνητική συνοχή δεν αντέχουν άλλες οριζόντιες περικοπές, αλλά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να μην υποστεί ρωγμές από το «κυπριακό τσουνάμι».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή τρίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας δεν κατέληξε σε συμφωνία για κανένα από τα ανοικτά θέματα, καθώς τα περισσότερα από τα ανοικτά ζητήματα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Σε ό,τι αφορά τη νέα πρόταση για τον φόρο στα ακίνητα, η οποία συμφωνήθηκε κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξεως του 10-15%,οι επικεφαλής της τρόικας δεν εξέφρασαν ούτε θετική ούτε αρνητική θέση.

Παρά ταύτα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία ότι η τρόϊκα θα  την αποδεχθεί. Ανάλογη αισιοδοξία επικρατεί και για την  διορθωτική πρόταση της Αθήνας σχετικά με την κινητικότητα στο δημόσιο, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Μάρτιο.

«Η δόση του Μαρτίου θα εκταμιευτεί στις αναμενόμενες προθεσμίες» προβλέπουν οι ίδιες πηγές.

Πιο σύνθετο είναι το πρόβλημα με την έγκριση της νέας δόσης των 6 δις ευρώ, η οποία συναρτάται με την συνολική αξιολόγηση της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη αν εγκριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 12 Απριλίου - όπως αρχικώς επιδίωκε η Αθήνα - επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι το καλύτερο σενάριο στο οποίο μπορεί να προσβλέπουν είναι μία τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του μήνα. 


 NEWPOST
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...