Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος και την κατάργηση του σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.


Όπως αποκαλύπτει η Πολιτευτής Ιωαννίνων των
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ζένια Καράμπαλη, «η κτηνοτροφία στην περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα πρωτοφανούς υποβάθμισης λόγω της εγκατάλειψης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της υποβάθμισης του Ινστιτούτου Γάλακτος λόγω της επικείμενης συγχώνευσής του και της έντονα φημολογούμενης κατάργησης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων».

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, τους Συλλόγους Γεωπόνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, το ΓΕΩΤΕΕ και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, «η υποβάθμιση των υπηρεσιών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης κάποιων φυλών προβάτων όπως Μπούτσικο, Κατσικά, Καλαρρύτικη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την κτηνοτροφία της Ηπείρου».

Έτσι, η κτηνοτροφία στην Ήπειρο κατά κύριο λόγο θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της υπαίθρου καθώς στην Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει σε ποσοστό 65% στη συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα την ώρα μάλιστα που το πανελλαδικό ποσοστό αγγίζει το 39%.

«Θα συγχωνευθεί τελικά το Ινστιτούτο Γάλακτος με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στην Αθήνα; Ποια η σκοπιμότητα της μεταφοράς της διοικητικής εποπτείας του Ινστιτούτου Γάλακτος από τα Ιωάννινα στην πρωτεύουσα;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και τη μη κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: «ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Η κτηνοτροφία στην Ήπειρο κατά κύριο λόγο θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της υπαίθρου καθώς στην Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει σε ποσοστό 65% στη συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα την ώρα μάλιστα που το πανελλαδικό ποσοστό αγγίζει το 39%.

Όπως αποκαλύπτει η Πολιτευτής Ιωαννίνων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ζένια Καράμπαλη, «η κτηνοτροφία στην περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα πρωτοφανούς υποβάθμισης λόγω της εγκατάλειψης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της υποβάθμισης του Ινστιτούτου Γάλακτος λόγω της επικείμενης συγχώνευσής του και της έντονα φημολογούμενης κατάργησης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων».

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, τους Συλλόγους Γεωπόνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, το ΓΕΩΤΕΕ και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, «η υποβάθμιση των υπηρεσιών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης κάποιων φυλών προβάτων όπως Μπούτσικο, Κατσικά, Καλαρρύτικη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την κτηνοτροφία της Ηπείρου».

Σε επίσκεψη που κάνατε πριν δύο μέρες στην Άρτα, δηλώσατε ότι η Γαλακτοκομική Σχολή θα πρέπει να ενισχυθεί, χωρίς να αναφέρετε τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό και σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, δεσμευθήκατε δε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κατσικά και ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Γάλακτος θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση ότι η διοικητική εποπτεία θα ασκείται από τα Γιάννενα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων;
  2. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κατσικά Ιωαννίνων;
  3. Θα συγχωνευθεί τελικά το Ινστιτούτο Γάλακτος με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στην Αθήνα; Ποια η σκοπιμότητα της μεταφοράς της διοικητικής εποπτείας του Ινστιτούτου Γάλακτος από τα Ιωάννινα στην Αθήνα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ
 




  ioablognews.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...