Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Το ΔΝΤ χλευάζει πλέον ανοιχτά την Μέρκελ, λίγο πριν Ομπάμα-Νετανιάρχου εξαπολύσουν την επίθεση κατά του Ιράν!


To ΔΝΤ χλευάζει πλέον ανοιχτά την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφαγκ Σόιμπλε. Παρότι γνωρίζει ότι η Γεμανίδα καγκελάριος με τίποτε δεν θέλει να ακούσει για κούρεμα στα δάνεια των χωρών προς την Ελλάδα, βάζει αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτά στο τραπέζι. Κι αυτό σε μια χρονική στιγμή που ο Ομπάμα με τον Νετανιάρχου ετοιμάζονται να πατήσουν το κόκκινο κουμπί του πολέμου στη Μέση Ανατολή για να δείξουν ποιοι είναι τα αφεντικά στο νέο γεωπολιτικό power game.
Όπως όλα δείχνουν αρχίζει ένα ανηλέητο ξύλο στην Μέρκελ, το ευρώ και τις κυβερνήσεις-δοφυφόρους της, (όπως είναι αυτή των Σαμαρά, Πάστορα, Βενιζέλου) από τους Αμερικανούς, το οποίο μπορεί να της στοιχήσει ακόμη και την νίκη στις εκλογές, ενώ είναι πολύ πιθανόν εντός της Ελλάδας να προκαλέσει κατάρρευση του υπάρχοντος κομματικού χάρτη!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital, το χρέος της Ελλάδας παραμένει «πάρα πολύ υψηλό» και οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για ελάφρυνσή του είναι καλοδεχούμενες, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού δανειακού προγράμματος.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η επισήμανση αυτή, η οποία βρίσκεται στο τέλος της τετρασέλιδης έκθεσης, σηματοδοτεί την έναρξη ενός επίσημου και ανοιχτού διαλόγου για την ανάμιξη του επίσημου τομέα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδότησαν το δανειακό πρόγραμμα θα δεχθούν απώλειες στα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα, κίνηση η οποία χώρες όπως η Γερμανία αρνούνται να προχωρήσουν.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχτεί πως η χώρα χρειάζεται σημαντική έκτακτη στήριξη με όρους ευνοϊκότερους των αγορών ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και πως έχουν δεσμευτεί να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια ώστε το χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020.

Το ΔΝΤ τονίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στη μείωση των δαπανών αλλά το έχει επιτύχει μέσω «υφεσιακών καναλιών».

«Αν και η εξισορρόπηση της οικονομίας έχει συνδεθεί με την άνοδο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά ανάμεσα τους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος δεν έχει επηρεαστεί, λόγω του ταμπού των απολύσεων,» τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα θα πρέπει να δημιουργήσουν το περιθώριο προσλήψεων εξειδικευμένου σε θέματα είσπραξης φόρων προσωπικού.

Στη συνέχει το ΔΝΤ σημειώνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα έως το 2016 ώστε να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ χωρίς ωστόσο να υπάρχει το περιθώριο για νέους φόρους και νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων.

Σύμφωνα με την έκθεση η βαθιά και γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή εν απουσία των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προταθεί για το άνοιγμα των αγορών προϊόντων έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση.

Για την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται διαβάστε κι εδώ



http://www.kourdistoportocali.com/articles/20807.htm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...