Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ξουλιδου: Καταστροφικες συνεπειες στην αγορα βιβλιου...


Για «Απορρύθμιση» και «καταστροφικές συνέπειες» στην αγορά βιβλίου έκανε λόγο η Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλα Ξουλίδου, με αφορμή την προωθούμενη ρύθμιση για την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.


«Η κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου είναι σίγουρο ότι θα απορυθμίσει και θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην αγορά βιβλίου. Αυτοί που θα πληγούν είναι κυρίως τα μικρά βιβλιοπωλεία, οι νέοι δημιουργοί και το ποιοτικό, μη εμπορικό, βιβλίο. Το επιχείρημα για δήθεν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν αντέχει σε καμιά κριτική, καθώς στις χώρες, όπου η Ενιαία Τιμή Βιβλίου έχει καταργηθεί, παρατηρήθηκε αύξηση της μέσης τιμής. Η απαράδεκτη και καταστροφική αυτή επιλογή για το βιβλίο θα οδηγήσει στη δημιουργία ολιγοπωλίων, στη χειραγώγηση της πνευματικής έκφρασης και στην πολιτισμική παρακμή.
Το βιβλίο αποτελεί πολιτιστικό αγαθό και η Ελλάδα οφείλει όχι μόνο να διατηρήσει το θεσμικό πλαίσιο διαφύλαξης της πολιτιστικής παραγωγής αλλά και να υιοθετήσει μέτρα ενίσχυσης της πνευματικής δημιουργίας. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εισακούσει τις έντονες αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκδοτών, των βιβλιοπωλών, των συγγραφέων και να αποσύρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...