Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ!!!

Ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εξειδικεύει τις ανατροπές που επιβάλλει στην αγορά εργασίας το μνημόνιο ΙΙ, ορίζει, μεταξύ άλλων, τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως αυτά ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου - και υποχωρούν στα 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ αντίστοιχα- την «τσεκουρεμένη» αμοιβή των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών (510,95 ευρώ) και τον τρόπο εφαρμογής των αρνητικών.... για τους εργαζόμενους αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις που επιφέρουν μειώσεις στους κλαδικούς μισθούς.


Όσοι δε υπόκεινται σε κλαδική σύμβαση που έχει λήξει πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις 14 Μαΐου ο εργοδότης δύναται μονομερώς να μειώσει τις αποδοχές τους, στα όρια της κλαδικής σύμβασης, εφόσον έως τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση.

Ειδικότερα, στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει, δίδεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μετά τη λήξη του τριμήνου – στις 14 Μαΐου – και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τα εξής επιδόματα, εφόσον υπάρχουν- ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας.

Εάν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις μπορούν να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία των κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Για την νόμιμη εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Τα κατώτατα όρια μειώνονται κατά 22% από τις 14 Φεβρουαρίου και διαμορφώνονται στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.

Ειδική ερμηνεία υπήρξε για τους νεοπροσλαμβανόμενους ως μαθητευόμενους, για τους οποίους τελικά θα ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους έως 25 ετών, δηλαδή θα πάρουν μισθό κατά 32% μειωμένο από τον κατώτατο της ΕΓΣΣΕ.

epikaira.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...