Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Εκλογές με SMS και e-mail – «Απαγορευτικές» οι λαϊκές αγορές λόγω…ζαρζαβατικών…


«Ευτυχώς που τα διαδικτυακά γιαούρτια δεν… λερώνουν», έλεγε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή βουλευτής μεγάλη περιφέρειας – ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα – σε συνάδελφό του, στην προσπάθειά του να του εξηγήσει τα πλεονεκτήματα που θα έχει η φετινή προεκλογική εκστρατεία η οποία σε μεγάλο βαθμό θα διεξαχθεί με αντισυμβατικούς ηλεκτρονικούς τρόπους.



Είναι μια σημαντική αλλαγή, όπως και πολλές ακόμη, που οφείλεται πρωτογενώς στην οικονομική κρίση και δευτερογενώς στις συνέπειές της που έχουν εξαγριώσει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού.

Φέτος, όλα θα είναι τελείως διαφορετικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην προεκλογική εκστρατεία που θα διεξαχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία καθώς και από τους υποψηφίους τους.

Οι δεκάδες μεγάλες συγκεντρώσεις ανά την Επικράτεια που διοργανώνουν τα κόμματα με μετακινήσεις οπαδών από τις γύρω περιοχές και τα μεγάλα εκλογικά κέντρα ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν ήδη ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν κεντρικά εκλογικά κέντρα και ότι η δουλειά των κομμάτων θα γίνεται μέσα από τα υπάρχοντα γραφεία των τοπικών τους οργανώσεων.

Οι λόγοι είναι τρεις, όλοι γνωστοί:

Η έλλειψη χρημάτων, ο φόβος για βανδαλισμούς και επεισόδια καθώς και η ανάγκη για… σεμνότητα και ταπεινότητα.

Από εκεί και πέρα, οι πολιτικοί αρχηγοί θα περιοδεύσουν μεν ανά την Ελλάδα αλλά οι όποιες επαφές τους με τους πολίτες θα γίνονται σε ελεγχόμενους κλειστούς χώρους.

Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει ήδη να πραγματοποιήσει μόλις 4 ανοικτές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

Αντίστοιχες αναμένονται να είναι και οι κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη δική τους πλευρά, οι εκατοντάδες υποψήφιοι κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων αναμένεται να πράξουν κατά την τσέπη και τη… συνείδησή τους. Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι φέτος θα ανοίξουν τα λιγότερα κέντρα στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων 30 χρόνων.


Η Ελλάδα γίνεται… Σκανδιναβία…

Έως σχετικά πρόσφατα οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούσαν ένα θορυβώδες, πολυδάπανο γεγονός για το οποίο απορούσε όλη η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Οι δε Έλληνες απαντούσαν με υπερηφάνεια ότι δεν είμαστε ξενέρωτος λαός για να κάνουμε βουβές εκλογές.

Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει.

Φέτος οι υποψήφιοι θα κινηθούν με εναλλακτικούς τρόπους, συνδυάζοντάς τους με ορισμένες παραδοσιακές μεθόδους που αφενός δεν κοστίζουν και αφετέρου δεν εκθέτουν.

Φέτος, θα κυριαρχήσουν:

Οι προσωπικές επαφές, σε σπίτια μέσω φιλικών συγκεντρώσεων. Ακόμη θα γίνουν αρκετές κλειστές συγκεντρώσεις σε cafe, ταβέρνες κ.λπ.

Οι επιστολές κοστίζουν και γι’ αυτό η χρήση τους θα γίνει με φειδώ.

Τα SMS παρότι επίσης κοστίζουν, είναι αρκετά φθηνότερα και υπάρχουν ειδικά προγράμματα υπολογιστών με χαμηλές χρεώσεις που φέρνουν το κόστος του μηνύματος περίπου στα 3 λεπτά το ένα.

Τέλος, υπάρχουν τα e-mail που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε παρότι η μαζική τους αποστολή μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάγεται στους κανόνες της spam αλληλογραφίας.

Απαγορεύονται σχεδόν δια ροπάλου οι περιοδείες σε λαϊκές αγορές, για το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων. Θα το αποτολμήσουν ελάχιστοι… γενναίοι…

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν πάντα το δικό τους ρόλο αλλά υπάγονται στις απαγορεύσεις του εκλογικού νόμου για τις εμφανίσεις των υποψηφίων και η καταστρατήγησή τους μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμη και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Αντιθέτως, δεν υπάγονται σε απαγορεύσεις οι διαδικτυακές συνεντεύξεις, παρουσίες, συζητήσεις, διαφημίσεις κ.λπ.

Παρά το γεγονός ότι προφανώς οι υποψήφιοι δεν μπορούν να απευθύνονται στο σύνολο των ψηφοφόρων η συνεχώς μεγαλύτερη διείσδυση του ίντερνετ σε όλο και περισσότερα ελληνικά σπίτια καθιστά αυτού του είδους την επικοινωνία όλο και περισσότερο ελκυστική.

Και φυσικά ανώδυνη για τη σωματική ακεραιότητα του υποψηφίου.


iefimerida
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...