Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Βερολίνο όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και πρόσθεσε: «Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 112% του ΑΕΠ έως το 2020 χάρη στις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν... Όποιος γνωρίζει τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους, γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έως το 2020... Δεν βλέπω κανένα λόγο να μπαίνουμε σε εικασίες για ένα κούρεμα».
Το επιχείρημα που πρόβαλλε ήταν ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος διάσωσης της χώρας μας για τον μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο τα χρήματα του οποίου δεν θα πρέπει "να χάνονται σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα
Το BBC υπενθυμίζει ότι η νέα κυβέρνηση πιέζει για την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων έργων, συμπεριλαμβανομένων των δύο κύριων λιμανιών αυτό του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τις οφειλές του τρέχοντος έτους.
Στη συνέχεια το BBC ανέλαβε να θυμίσει σε ποιους χρωστά η Ελλάδα.Υπάρχει και ένα γράφημα που αναλύει το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με αυτό- που βασίζεται σε στοιχεία από το Open Europe, ένα βρετανικό think tank- το ελληνικό χρέος φτάνει τα 323 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 60% κατέχει η ευρωζώνη, το 10% το ΔΝΤ, το 6% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 3% ελληνικές τράπεζες, το 1% ξένες τράπεζες, άλλο 1% η Τράπεζα της Ελλάδος, το 15% αφορά άλλα ομόλογα και το 3% άλλα δάνεια.