Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το κράτος στερεί €10 δισ. από την αγορά...



Ένα ακόμη «χαστούκι» φέρει το ίδιο το δημόσιο στην αγορά που στενάζει από απουσία ρευστότητας, καθυστερώντας από πληρωμές προς προμηθευτές και συμβασιούχους έως κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η αποτυχία συγκράτησης του ελλείμματος με την πάταξη της φοροδιαφυγής, και της σπατάλης αλλά και οι ανεξέλεγκτες πληρωμές πολλών φορέων οδηγούν σε νέα γενιά χρεών....
του δημοσίου προς ιδιώτες. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) τα υπολογίζει σε 10,4 δισ. ευρώ, ενώ κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για 10 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ καθυστερούν να πληρωθούν πάνω από 90 ημέρες (πολλές φορές χρειάζονται μήνες), ενώ ακόμη 4 δισ. ευρώ δεν πληρώνονται αμέσως αλλά έως 90 ημέρες από την διενέργεια της συναλλαγής ανάμεσα στο κράτος και στους ιδιώτες.

Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις σε δύο επίπεδα. Αφενός αναζητεί τα χρήματα για να πληρώσει τα 6 δισ. ευρώ εντός του 2012. Ένα μεγάλο μέρος τους  συνδέεται άμεσα με την επόμενη δόση των 89 δισ. ευρώ. Ωστόσο πολλές πληρωμές, όπως αυτές προς τους φαρμακοποιούς  πρέπει να πληρωθούν νωρίτερα καθώς προκαλούν πολύ μεγάλες αντιδράσεις. 

Από την άλλη πλευρά αναζητείται λύση στην αιτία του προβλήματος: το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε μεταβατική κατάσταση. Αναζητείται άμεσα το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Γ. Καπελέρη στη θέση του γενικού γραμματέα που θα πρέπει να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ο ομόλογός του στο Γενικό Λογιστήριο, Ηλίας Πεντάζος, έχει εδώ και εβδομάδες δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Επί της ουσίας, λένε αρμόδια στελέχη, επιχειρείται να βρεθεί η πολιτική ισχύς με συνέργεια όλων των αρμόδιων υπουργών για να μην επαναληφθεί η τακτική ταμείων, δήμων, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, να υπογράφουν συμβάσεις χωρίς να ξέρουν αν μπορούν να τις πληρώσουν.
Τα μισά περίπου από τα χρέη τα δημιουργούν τα ασφαλιστικά ταμεία (μόνο 1 δισ. ευρώ χρωστά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).  Έπονται τα νοσοκομεία,  οι ΟΤΑ αλλά και τα υπουργεία.
 

Μόνο μισό δισ. ευρώ είναι οι οφειλές του κράτους για μικρούς και μεγάλους επενδυτές, που οδηγούν σε καθυστέρηση  κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και σε ασφυξία των λίγων που θέλουν μεσούσης  της κρίσης  να επενδύσουν στην Ελλάδα.

(www.capital.gr)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...