Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Υπογράφουν «επιταγές» για το νέο Μνημόνιο

Με υπογραφές Παπανδρέου-Σαμαρά-Καρατζαφέρη τα λεφτά της τρόικας

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI οδηγούνται σε αίσιον τέλος και η Ελλάδα φαίνεται ότι θα αποκομίσει το μάξιμουμ δυνατό όσον αφορά το «κούρεμα» του χρέους της, οι επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης βρίσκονται πάλι «με την πλάτη στον τοίχο», καλούμενοι να υπερβούν προσωπικές-κομματικές επιλογές και να ενδώσουν στις απαιτήσεις της τρόικας. Για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, πρέπει να συνυπογράψουν μέχρι τη Δευτέρα το "προσωρινό Μνημόνιο", αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα υποστηρίξουν την εφαρμογή των μέτρων και πολιτικών που θα περιλαμβάνει. ΟΙ υπογραφές τους θα... δεσμεύουν ουσιαστικά τη χώρα για πολλά χρόνια, προκαθορίζοντας σε γενικές γραμμές την οικονομική-δημοσιονομική πολιτική της παρούσης και των επόμενων κυβερνήσεων.
Η ενυπόγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών έχει ζητηθεί ήδη από την τρόικα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για το PSI και για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Δευτέρας-Τρίτης πρέπει να παρουσιασθεί προς συζήτηση το σχέδιο του νέου Μνημονίου, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν την επόμενη τριετία – ή και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, ανάλογα με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και τον βαθμό επίτευξης των στόχων.
Αυτό το πακέτο μέτρων και το μείγμα πολιτικής θα δεσμεύονται ότι θα υποστηρίξουν οι τρεις πολιτικοί και τα κόμματα τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και από το αν θα είναι κυβέρνηση, συμπολίτευση ή αντιπολίτευση.
Για πολλά από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη εκφρασθεί έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις ακόμη ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων, γεγονός που φέρνει σε δυσχερή θέση τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν έχουν ευχέρεια χειρισμών και δυνατότητα επιλογών.
Τα επίμαχα ζητήματα θα είναι οι ζητούμενες από την τρόικα μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση του 13ου-14ου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και οι απολύσεις στο δημόσιο.
Η απροθυμία των πολιτικών αρχηγών να αναλάβουν τέτοιες δεσμεύσεις ενισχύεται μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, που επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαφοροποιήσεις μέσα στα κόμματα και την έλλειψη συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση.
Το «χάπι» θα επιχειρηθεί να «χρυσωθεί» με συμπληρωματικά μέτρα που θα δίνουν κάποια αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, καθώς και με αλλαγές στο φορολογικό, οι οποίες θα ευνοούν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις που εξάγουν, επενδύουν ή δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.
Μεταξύ άλλων ενδέχεται να αποφασισθεί μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για μια μεγάλη γκάμα αγαθών ευρείας κατανάλωσης. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Τα δύο κόμματα συναινούν σ’αυτή τη μείωση, ενώ η ΝΔ επιμένει και σε μείωση των συντελεστών φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών.

http://sofokleousin.gr/archives/92061
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...