Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Εκχώρηση κυριαρχίας ζητά η Γερμανία


Εγγραφο ζητά έλεγχο του προϋπολογισμού από Επίτροπο και ευρωπαϊκούς οργανισμούς




Σε καθεστώς επιτροπείας προσπαθεί να θέσει την Ελλάδα η Γερμανία, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η Μέρκελ έχει προωθήσει κείμενο εργασίας, στο οποίο προβλέπεται ότι τον "τελευταίο λόγο" για την κατάρτιση του ελληνικού προϋπολογισμού δεν θα έχουν η κυβέρνηση και οι Βουλή, αλλά οι επιτετραμένοι της ΕΕ. Αν και η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι FT ισχυρίζονται ότι διαθέτουν αντίγραφο.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται επιπλέον απόψεις διεθνών αναλυτών και πολιτικών παραγόντων ότι η καγκελάριος Μέρκελ επιχειρεί να θέσει όσα το δυνατόν περισσότερα θέματα προς συζήτηση, προκειμένου να ενισχύσει τη της διαπραγματευτική ισχύ.
Το σχέδιο που διαθέτουν οι FT καταργεί εμμέσως - ή την καθιστά συμβολική - την αρμοδιότητα της Βουλής στην ψήφιση του προϋπολογισμού και δίνει δυνατότητα veto σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο.
Παράλληλα η Γερμανία εισηγείται να δοθούν εκτελεστικές εξουσίες στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να διαμορφώνουν ενεργητικά τον προϋπολογισμό και να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το θέμα τίθεται ανεπισήμως ως αντικείμενο στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Αξιωματούχοι του Βερολίνου επισημαίνουν΄ότι στόχος είναι να αφαιρεθεί από την Ελλάδα η δυνατότητα να απειλεί με χρεοκοπία εάν υπάρξει ξανά ανάγκη διάσωσης στο μέλλον.
Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις, εν όψει εκλογών, στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες. Αν η Ελλάδα συμφωνήσει έστω και εν μέρει σε ένα τέτοιο σχέδιο τότε ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος και για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

http://sofokleousin.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...