Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τετέλεσται


Τετέλεσται
Ο κ. Στουρνάρας ακολούθησε τη γνωστή συνταγή των προκατόχων του. Ακριβώς το ίδιο έπραξε και ο κ. Σαμαράς. Περιέγραψαν και οι δύο, λεπτομερέστατα, τί πωλείται, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο τί θα αγοραστεί με τα χρήματα που θα πάρει το Κράτος ως αντάλλαγμα.

Μάθαμε, λοιπόν, με κάθε λεπτομέρεια ποιοι Οργανισμοί θα ιδιωτικοποιηθούν και με ακρίβεια GPS ποιες περιοχές της χώρας θα πουληθούν, ενώ δεν μάθαμε τίποτε για τα αναπτυξιακά μέτρα. Γι’ ακόμη μια φορά, η ανάπτυξη παρουσιάστηκε σαν ευχή. Σαν ένα «Καλή Χρονιά». Γενικόλογα και αόριστα.

Ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σαμαράς γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι η ανάπτυξη δε θα έρθει, ότι οι στόχοι του Μνημονίου ούτε καν θα πλησιαστούν, ότι η κατάσταση θα αγριέψει. Η ύφεση θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και οι ρυθμοί απολύσεων θα έχουν αυξητική τάση.

Ναι, η Ελλάδα είναι ασθενής. Δεν έχει όμως πυρετό. Έχει μια τεράστια πληγή απ’ όπου χάνει τεράστιες ποσότητες αίματος, οι οποίες δεν αναπληρώνονται όσες φιάλες αίματος κι αν στάξεις στις φλέβες της.

Η πληγή λέγεται φοροδιαφυγή. Το αίμα που χορηγείται είναι οι φόροι και τα χαράτσια που πληρώνουν ασταμάτητα μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες. Η πληγή δεν κλείνει και οι αιμοδότες στερεύουν καθημερινά.

Δεν ενδιαφέρεται κανείς να κλείσει το θέμα της φοροδιαφυγής. Είναι γνωστό. Είναι το αντάλλαγμα που δίνεται στους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκβιάζουν ότι αν τους πιέσουν θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία.

Κι από την άλλη είναι τα σκάνδαλα. Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη της Siemens είναι κυβερνητική βουλευτής και μελλοντική υπουργός, όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν εκ των πρωταγωνιστών της οικονομίας στην εποχή της απάτης του Χρηματιστηρίου και σήμερα είναι υπουργός Οικονομίας, όταν ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε ως υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις εποχές των μεγαλύτερων σκανδάλων και σήμερα είναι συγκυβερνήτης, ποιο σκάνδαλο θα εξεταστεί;

Η κυβέρνηση, λέει, θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει το Δημόσιο. Όλοι παραδέχονται ότι η Βουλή χρειάζεται το πολύ 500 άντε 600 υπαλλήλους. Διαθέτει 1.300 υπαλλήλους. Φαντάζομαι ότι θα πρόκειται για υπαλλήλους με διοικητική εμπειρία, γνώσεις και πτυχία.

Ας ξεκινήσει από εκεί τις μεταρρυθμίσεις. Από τα συγγενικά πρόσωπα των βουλευτών, δηλαδή. Ας αποσπάσει τους υπεράριθμους υπαλλήλους σε υπηρεσίες και υπουργεία με ελλείψεις. Με τον κανόνα προσλήψεων 1:10, η μετακίνηση 600 υπαλλήλων της Βουλής αμέσως – αμέσως καλύπτει 6.000 αποχωρήσεις. Όταν είσαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις, το δείχνεις. Το παράδειγμα των υπαλλήλων της Βουλής δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένη για τίποτε άλλο πλην επικοινωνιακών τρικ.

Πολλές φορές ακούστηκε στις ομιλίες των Σαμαρά, Στουρνάρα και κάποιων άλλων κυβερνητικών ομιλητών ότι μια από τις λύσεις που θα «αναπτύξουν» την Ελλάδα είναι ο ιατρικός τουρισμός. Εντελώς συμπτωματικά, από το 2011, τα ιδιωτικά πάρκα υγείας Υγεία, Ιασώ και Βιοαϊτρική δήλωναν ότι ετοιμάζονται για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Δεν έχω ιδέα για ποιο λόγο το έκαναν, πάντως μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομίας και οι μεγαλύτεροι όμιλοι ιδιωτικών πάρκων υγείας, χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, δηλαδή το καλό κλίμα της Ελλάδας, τη μεσογειακή διατροφή, και άλλα πέη μπλε.

Πρωταθλήτριες στον ιατρικό τουρισμό είναι σήμερα η Ινδία και η Ταϊλάνδη για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή το κόστος μιας εγχείρησης σε αυτές τις χώρες είναι στο 1/10 του αντίστοιχου κόστους στις ΗΠΑ και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Δεύτερον, επειδή το παράνομο εμπόριο οργάνων ανθεί και ο καθείς μπορεί να αγοράσει ένα νεφρό για μεταμόσχευση σε τιμή ευκαιρίας.

Αν το πάμε για να γίνουμε Ινδία ας μας το πουν. Σιγά μην αντιδράσουμε. Η νάρκωση καλά κρατεί. Ήδη κυκλοφορεί σε διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση ότι κάποιοι Έλληνες πουλάνε νεφρά και πνεύμονες. Τα υπόλοιπα είναι παπαριές. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ανεπτυγμένο ιατρικό τουρισμό στην Ευρώπη σήμερα, είναι η Ουγγαρία κι αυτή λόγω των λουτρών της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουγγαρία έβαλε και σαν τίτλο εθνικής διαφημιστικής της καμπάνιας το «Spa, Hungary- the land of Spas».

Α, ναι, είναι και η Ελβετία, η οποία όμως ξεκίνησε την προσπάθεια ανάπτυξης ιατρικού (λέμε τώρα) τουρισμού από τη δεκαετία του 1950 με ειδίκευση σε θεραπείες αναζωογόνησης, ανανέωσης και αντιγήρανσης μέσω των μεικτών υπηρεσιών της πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής.

Εντάξει, για τους πολύ προχωρημένους, υπάρχει και η Βραζιλία όπου πας Γιώργος κι επιστρέφεις Λουίζα. Είναι κι αυτή μια αναπτυξιακή μέθοδος, αλλά δε νομίζω ότι θα την τολμήσει ο κ. Σαμαράς. Έχει πολλές υποχρεώσεις σε διάφορα υπερ-συντηρητικά στρατόπεδα για να κάνει κάτι τέτοιο.

Επί 3 ημέρες ακούστηκαν αφόρητες γελοιότητες στη Βουλή. Αυτό που μάθαμε είναι ότι υπάρχουν εθνικά προϊόντα προς πώληση. Βέβαια, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν πελάτες, γι’ αυτό και πιθανόν να τα δώσουμε για ψίχουλα.

Άλλωστε ο κ. Χατζηδάκης έχει εμπειρία στα ξεπουλήματα από την Ολυμπιακή, μόνο που αυτή τη φορά θα έχει την ευκαιρία να πουλήσει και μερικά νοσοκομεία ώστε να κερδίσουν κάτι παραπάνω οι Γερμανοί που πάντα δείχνουν ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι, σε μηδέν χρόνο οι Γερμανοί δημιούργησαν 4 νοσοκομεία γερμανικών συμφερόντων στην Αγγλία ώστε να αποσυμφορηθούν οι ουρές αναμονής των βρετανικών νοσοκομείων. Όχι μόνο, δηλαδή, δεν πήγαν ιατρικό τουρισμό στην Αγγλία, αλλά τσέπωσαν και τα χρήματα των Άγγλων ασθενών και των ασφαλιστικών τους Ταμείων.

Η μόνη διέξοδος που έχει η χώρα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα την κυνηγήσουν ποτέ, διότι οι ισχυροί φοροφυγάδες είναι οι χορηγοί πολιτικών και κυβερνητικών κομμάτων. Αυτή η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό το σχέδιο ξεκινά. Αυτά μας αξίζουν.

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...