Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...ΠΑΡΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΜΕΤΣΟΒΙΟ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...



Τη βία που κυριαρχεί στα ελληνικά πανεπιστήμια και τις επιθέσεις εναντίον καθηγητών απέφυγαν να καταδικάσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αρνούμενα -το κάθε κόμμα για τους δικούς του λόγους- να αναγνωρίσουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όταν τα μέλη της αποφάσισαν να συντάξουν κείμενο, με το οποίο θα καταδικάζουν απερίφραστα τη βία στα πανεπιστήμια. Αφορμή στάθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα στο Μετσόβιο, αλλά και όσα είχαν προηγηθεί στο Αριστοτέλειο και το Μακεδονίας, με επιθέσεις εναντίον πρυτάνεων και καθηγητών.
Αντί όμως η απόφαση να τύχει της καθολικής αποδοχής, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη και Αφροδίτη Σταμπουλή και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψήφισαν το κείμενο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, το κείμενο αναφέρει: «Με αφορμή τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος των καθηγητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία που μια φασίζουσα μειοψηφία επιχειρεί να επιβάλει στα ΑΕΙ. Η επιτροπή συμπλέει με όλο το δημοκρατικό κόσμο, που ορθώνει, πλέον, το ανάστημά του απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και πλήττει το πολίτευμα της χώρας. Ειδικότερα στα ΑΕΙ της χώρας η βία απειλεί την ίδια τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία οι Έλληνες πολίτες χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους, προκειμένου να συμβάλει στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη της χώρας. Κρίσιμο στοιχείο της ακαδημαϊκότητας αποτελεί το δικαίωμα στην ελεύθερη διατύπωση ιδεών, αλλά και στην ανάληψη δράσεων.
Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι δημιούργημα των κόπων του ελληνικού λαού και της συνδρομής των φοιτητών και δεν επιτρέπεται να βιώνει ένα ακαδημαϊκό πολιτισμό χαμηλών και επικίνδυνων προδιαγραφών» και προσθέτει ότι «η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Διεφώνησαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σε σχετικές του δηλώσεις, υπογράμμισε: «Οι μεταπράτες της βίας δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια, δεν έχουν θέση στην κοινωνία. Αυτή η βία που ασκείται, και νομίζω ότι είναι καθοδηγούμενη, σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν έχει χώρο, αλλά δεν έχει και πολιτικό πρόσημο. Είναι καθαρά ποινική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Π/Θ
 
 http://syrizasos.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...