Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Νέες μειώσεις μισθών 20%-40% στους ιδιωτικούς υπαλλήλους τον Μάιο!


Νέος γύρος μειώσεων των μισθών ξεκινά τον Μάιο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», στο τεύχος του που κυκλοφόρησε .

Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, οι μισοί περίπου εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ύστερα και από τις μειώσεις 20%-40% από την αρχή του Μνημονίου για...
τους άλλους μισούς, θα δουν το εισόδημά τους να «πριονίζεται» αγρίως σύντομα, καθώς τον Φεβρουάριο έληξαν οι κλαδικές συμβάσεις που ήταν ήδη σε ισχύ και αν δεν ανανεωθούν ως τον Μάιο, οπότε λήγει η τρίμηνη μετενέργειά τους, θα πάψουν πλέον να ισχύουν.

Έτσι, αν δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις εργασίας, οι μισθοί θα διαμορφώνονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπου ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί στα 586 ευρώ , ενώ οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται μόνο τέσσερα επιδόματα – πολυετίας, παιδιών, πτυχίου και ανθυγιεινό – καθώς όλα τα υπόλοιπα καταργούνται. Με τον τρόπο αυτό όμως οι απώλειες στις αποδοχές τους θα είναι σημαντικές, αφού μόνο το επίδομα γάμου αντιστοιχεί στο 10% του μισθού τους!


Συνηθισμένα είναι επίσης και άλλα μέτρα «ελαστικότητας», όπως η μείωση ή κατάργηση των υπερωριών, η εισαγωγή μειωμένων εβδομαδιαίων ωραρίων εργασίας, η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης κ.α.

Η λήξη της μετενέργειας άλλωστε και ο φόβος ότι θα πέσουν οι αμοιβές τους στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώθησε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε πολλές περιπτώσεις σε επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις αποδοχών από 10 έως 40%, σε σχέση με τα επίπεδα που προέβλεπαν οι επαγγελματικές συμβάσεις. Έως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012 είχαν υπογραφεί πάνω από 1.000 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που αφορούν παραπάνω από 140.000 μισθωτούς. Στη διάρκεια του 2012 πάντως, υπεγράφησαν και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, όπου οι μειώσεις των μισθών ήταν μικρότερες.

Η κυριότερη κλαδική σύμβαση ήταν αυτή που αφορά στους πάνω από 300. 000 απασχολούμενους στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και προβλέπει μείωση μισθών κατά 6,3%, ενώ οι υπόλοιπες προβλέπουν μειώσεις που φτάνουν το 15%.

Τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού φέρονται σύμφωνα με τα «Επίκαιρα» να επιζητούν και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, που έχουν ζητήσει από την τρόικα να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κατώτατος μισθός, θεωρώντας ότι αν φθάσει στα… 250 με 300 ευρώ θα μπορούν να αυξήσουν τις γραμμές παραγωγές και τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Η επιδίωξη αυτή συνδυάζεται με ορισμένους και με τη δημόσια αναφορά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, για μείωση του κατώτατου μισθού, η οποία θεωρούν ότι δεν έγινε τυχαία. 
  http://www.peramatozoa.net/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...