Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ???? Έλα…ΔΕΝ το πιστεύω….!!!!





Γράφει ο Βασίλης Καραβάσης
Προχθές καθίσαμε με παλιούς συναδέλφους από την Ασφαλιστική εταιρία και πιαστήκαμε σε μια ατέρμονη κουβέντα για τα υπέρ και τα κατά του Ευρώ, την κρίση και όλα τα συμπαρομαρτούντα που έφερε στην ζωή μας. Κυρίως όμως αναλύσαμε όλες αυτές τις παραμέτρους που «πουλούσαμε» τότε για να κάνουμε τον άλλον να αγοράσει μια ασφάλεια (ζωής, σύνταξης ή υγείας). Σαν χθες θυμάμαι...
που λέγαμε για την σιγουριά των κρατικών ομολόγων που έδιναν υπεραξίες στις αποταμιεύσεις μας, για τις ελκυστικές αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων (σταθερών, μικτών, μετοχικά κ.α) για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών και την διασπορά του χαρτοφυλακίου αλλά και του κινδύνου, την εμπειρία του προσωπικού και των διαχειριστών καθώς και τις πολλαπλές επιλογές του επενδυτή – αποταμιευτή πελάτη μας. Γιατί ΤΟΤΕ (νομίζαμε ) ότι κανείς δεν μπορούσε να τις αγγίξει, ούτε καν η κρίση που κάποιοι από νωρίς έβλεπαν να πλησιάζει. ΜΑ και πως θα ήταν δυνατόν ???? Τόση αισιοδοξία, τόση «γνώση» των αγορών, εχέγγυα και εγγυήσεις!! Έλα όμως που ΟΛΑ άλλαξαν και τελικά ΟΛΑ ήταν εύθραυστα. ΔΕΝ έμεινε όρθιο ΤΙΠΟΤΑ!!

Και πρωτίστως το δικό μας κούρεμα των ομολόγων!!! Ότι πιο σίγουρο λέγαμε (τότε)!! Ποιοι τα αγόραζαν?? Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρηματίες, ιδιώτες, μικροκαταθέτες που ΔΕΝ ήθελαν ρίσκο, έλληνες και ξένοι επενδυτές ( τα Funds..), όλοι όσοι ήθελαν μικρό και ΣΙΓΟΥΡΟ κέρδος:!!!!! Και ΟΛΟΙ αυτοί έχασαν (με το κούρεμα ) έως και 70% των χρημάτων τους (ίσως κόπους ζωής). Θεωρητικά από τα ομόλογα χάνεις λεφτά ΜΟΝΟ αν πτωχεύσει ο εκδότης, το κράτος δηλαδή που τα βγάζει στην αγορά και εγγυάται την μεταχρονολογημένη πληρωμή των ομολογιούχων!! Και ΝΑΙ… πτώχευσε κράτος εντός της ευρωζώνης!!! Πόσες πιθανότητες πια..???

Εεεε…. ΕΜΕΙΣ τις ΝΙΚΗΣΑΜΕ !!!!

Μετά οι μετοχές του ΧΑΑ !!!! Καλές, δυνατές, αξιόλογες ή «σαπάκια» έδιναν υπεραξίες σε γνώστες (ακόμα και σε αδαείς κάποιες εποχές) και ανθρώπους που ήθελαν να ρισκάρουν (λίγο ή περισσότερο). Αλλά για όσους απεχθάνονταν το ρίσκο υπήρχαν τα «τραπεζόχαρτα», τα βαριά χαρτιά που πρόσφεραν και σιγουριά αλλά και υπεραξίες!! Οικογένειες και παππούδες στηρίζονταν στην δυναμική των τραπεζών που αύξαιναν τον «τζίρο» τους με καταθέσεις και χορηγήσεις χωρίς να λογαριάζουν όμως και τις επισφάλειες αυτών!!! Διακοποδάνεια, εορτοδάνεια και άλλα…δάνεια μαζί με Silver k Gold Master Cards or VISA ακόμα και σε νήπια τους πέταξαν από τα κέρδη σε σημαντικές ζημίες!! Έτσι «χαρτιά» που κάποτε άξιζαν δεκάδες χιλιάδες δραχμές ή δεκάδες Ευρώ αργότερα σήμερα έχουν χάσει και το 90% της αξίας τους βυθίζοντας σε απόγνωση (κυρίως) τους μικροκαταθέτες - μικροεπενδυτές που πιστοί στις προσδοκίες τους περίμεναν την άνοδο του γενικού δείκτη επί μακρόν!! Και αυτή ΔΕΝ ερχόταν!! Αντί της ανόδου ήρθε η κρίση, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, ακούσαμε για τα μη «εξυπηρετούμενα» δάνεια, η αδυναμία πληρωμής ακόμα και δόσεων στεγαστικών δανείων, και η ύφεση στον τραπεζικό κλάδο!! Αμίμητη η ατάκα που άκουσα στον ΣΚΑΙ ??? «Μα θα κλείσουν τα νοσοκομεία» είπε η παρουσιάστρια και ο καλεσμένος απάντησε: «Εδώ κλείνουν κυρία Τσαπανίδου (Αυτή νομίζω ήταν..) τράπεζες….» Και μην κοιτάτε που ΔΕΝ ακούστηκαν (τόσο πολύ)!!! Στην Ελλάδα ΔΕΝ τις κλείνουν.. τις εξαγοράζουν!! Όπως την ΑΣΠΙΣ Bank του φυλακισμένου Ψωμιάδη που την φορτώθηκε το ΤΤ (ταχ.Ταμιευτ), όπως την Γενική ή τώρα γρήγορα την Αγροτική που την αγόρασε «επενδύοντας» 95 εκατ ο Σάλλας!!! Εεε Μπερεκέτια !! Κάπου το έγραφα προχθές… και οι τραπεζικοί είναι σαν το υπόλοιπο κόσμο ..κανονικοί άνθρωποι…μόνο που είναι πλουσιότεροι!!! Και ξέρετε βέβαια ότι πλέον ΟΛΕΣ οι τράπεζες είναι πτωχευμένες και συντηρούνται από την ΕΚΤ (όπως προχθές που έβγαλε βόλτα τα 5 δις της Κύπρου). Αλλά πάλι (κάποια στιγμή) θα μπουν και άλλοι επενδυτές που θα αγοράσουν φθηνά και θα προσδοκούν υπεραξίες!! C’ est la Vie που λένε και οι Γάλλοι!!!

Και επιπλέον τα ακίνητα που στην Ελλάδα κατέχουν την μέγιστη προτίμηση των επενδυτών (που σημειωτέον είμαστε στις πρώτες –αν όχι πρώτοι δεν ξέρω- στην ιδιοκατοίκηση) μπήκαν και αυτά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Τρόικας (εγχώριας και της έξωθεν)!! (ρίξτε και μια ματιά στην σημείωση για τα «ΑΚΙΝΗΤΑ!! Όνομα και πράγμα» για να μην επαναλαμβάνομαι)!! Και ξέρετε, ότι βάλει στο μάτι η κυβέρνηση …καταστρέφεται!!! Από την αγορά του αυτοκινήτου, στην εστίαση ή στα πετρέλαια ..πάντα χαμένη είναι !! Και μαζί και ΕΜΕΙΣ !!! Που είδαμε να αυξάνεται δυσανάλογα η φορολόγηση των, (πλέον και οι ιδιοκτήτες πληρώνουν κάτι σαν ενοίκιο ρε συ…. ΦΑΠ ΦΑΜ, ΦΑΤ, χαχαχα, ΦΠΑ, ΕΤΑΚ, Χαράτσια… τι άλλο θέλετε??? Μέχρι και 2 φορές τον μήνα!!!) αλλά και να συρρικνώνεται η αγορά και να καταρρέουν οι αξίες – αγοράς…!!!! μην ξεχνιόμαστε….. οι αντικειμενικές σε κάποιες περιοχές (μάλλον) θα είναι τριπλάσιες από της τιμές πώλησης!!! Έτσι ακουμπάει τους «έχοντες» ο Στουρνάρας, με τέτοιες λογικές και πρακτικές!!! Πληρώστε μιας και ΔΕΝ μπορείτε να το «ξεφορτωθείτε», ακόμα και αν ξεφτιλιστούν τελείως οι τιμές!! Και μείς να λέμε ανέκδοτα στο ΦΒ για τον τύπο που δεν ήθελε την προίκα των 3 σπιτιών λόγω χαρατσιών!!!

Και τέλος πιάσαμε και το αδηφάγο και πληθωρικό κράτος που με ένα διαρκώς διογκούμενο δημόσιο τομέα απομυζούσε κάθε σταγόνα από τον ιδρώτα μας ξοδεύοντας και σκορπώντας τα λεφτά μας είτε σε δρόμους είτε σε γεφύρια είτε σε υποβρύχια (ααα ρε ΑKIS !!) Και εμείς –χωρίς να υπολογίζουμε την ρήση του Αβραάμ Λίνκολν (16ος πρόεδρος των ΗΠΑ) «Όταν ο λαός διατηρεί τις αρετές του και την επαγρύπνηση του, καμιά κυβέρνηση με οποιαδήποτε ακρότητα, αδυναμία, ή και αστόχαστες πράξεις ΔΕΝ μπορεί να τον βλάψει τόσο σοβαρά, στο σύντομο διάστημα των τεσσάρων χρόνων» τους ψηφίζαμε για άλλα 4 χρόνια –ώστε να ολοκληρώσουν το χρήσιμο και θεάρεστο έργο τους!!!!! Και έτσι το δημόσιο έγινε ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ εργοδότης!! Βέβαια ήταν και ο καλύτερος πελάτης!! Αξέχαστη η συμφωνία του ΟΤΕ (τι θυμάμαι τώρα) για 6.000.000 συσκευές τηλεφώνου από την συνεργαζόμενη ελληνική (και μεγάλη.. που την είχε κάνει αυτός) εταιρεία φίλου επιχειρηματία, (παλιό μοντέλο και άχρηστες) που μάλλον θα τις χρειαζόταν για εξαγωγές …δεν εξηγείται αλλιώς…εμείς είχαμε όλοι σταθερά!!! Και έτσι κατάφερνε να ελέγχει το μισό ΑΕΠ !!! Και στραγγάλιζε την ιδιωτική πρωτοβουλία ελέγχοντας συνεχώς, ασφυκτικά, και πάντα σε λιτότητα την επιχειρηματικότητα και όλον τον ιδιωτικό τομέα!! Για θυμηθείτε ποιες και πόσες εταιρείες προόδεψαν και είναι ή έγιναν μεγάλες???? ΜΟΝΟ αυτές που είχαν να κάνουν με το δημόσιο. Είτε φαρμακευτικές είτε επικοινωνίας, είτε λογισμικού και πληροφορικής, είτε τεχνικές και κατασκευαστικές είτε…είτε.. …!!! Και έτσι είμαστε ακόμα !! Παρά το ότι έσκασε το κανόνι και έγινε γνωστό το έλλειμμα και φάνηκε το χρέος και η αδυναμία μας στο να το συγκρατήσουμε και να το διαχειριστούμε!!!! Εεεεεμμμ βέβαια ..παραμονές των εκλογών υπογράφονταν δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις!! Και από τους μεν και από τους δε !! ΟΛΑ για τους πελάτες έγραφε στο μαγαζί!!! ΔΕΝ είχαν δει και κείνη την Φώτο ..ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών επί πιστώσει με τον ρακένδυτο έμπορο!! ΔΕΝ ήξεραν…δεν ρώταγαν…??? Αλλά …και σήμερα …ακόμη να μάθουν!!!! Και συνεχίζουν να προσπαθούν με το υπάρχον σύστημα να διαχειριστούν αλλά και να διατηρήσουν αυτό το μεγάλο, σαθρό και σπάταλο κράτος!!

Μπα..!! ΔΕΝ τους βγαίνει με τίποτα!! ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ!! Το ξέρω ότι ΘΑ ΓΙΝΕΙ !!

ΔΕΝ ξέρω αν θα είμαι ζωντανός όμως για να το δω και αυτό!!!! GOD !!!



 http://www.preveza-info.gr/node.php?id=11265
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...