Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πάει σε δημοψήφισμα για να αλλάξει το Σύνταγμα;


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι βρήκε το «Ιερό Δισκοπότηρο» που εδώ και αρκετό καιρό αναζητούσαν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, για να δημιουργήσουν ένα επικοινωνιακό και θεσμικό αντίβαρο στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που υποχρεούται να πάρει η Κυβέρνηση, στη βάση των απαιτήσεων της...
τρόικας των δανειστών.

Το αντίβαρο αυτό λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα είναι άλλο από τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όχι για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αλλά για την άμεση Αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.

Τη σχετική πρόταση έχει καταθέσει από τις 10 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος, μόνο που εκείνος… πήγε πιο μακριά, και ζήτησε δημοψήφισμα για να αλλάξουν ακόμη και «Μη Αναθεωρητέες» διατάξεις του Συντάγματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιπόν φέρεται να σχεδιάζει μια συνολική θεσμική παρέμβαση, η οποία θα παρουσιαστεί ως πακέτο αλλαγών που θα αφορούν από τη σύνθεση της Βουλής (μείωση του αριθμού των βουλευτών), μέχρι ποιοτικές αλλαγές ως προς τον ορισμό συγκεκριμένης θητείας για τα αξιώματα, καθώς και τον διαχωρισμό του υπουργού από τον βουλευτή.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και όσα δήλωσε ο Δημήτρης Δρούτσας ως «αγανακτισμένος πολίτης», που εκτιμάται ότι εκφράζουν τις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου. Και αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου να παρουσιάσει τη θεσμική του παρέμβαση ως «πρωτοπόρα», και ανταποκρινόμενη στις διαμαρτυρίες των «αγανακτισμένων» πολιτών, στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες της χώρας.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να εκδηλωθούν μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Ιουνίου, ώστε να έχει κλείσει η εκκρεμότητα της οικονομικής αστάθειας.

http://www.statesmen.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...