Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Έλεγχος αδήλωτης εργασίας.

«ΣAΦAPI» ελέγχων σε όλη τη χώρα ξεκινά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από την 1η Ιουνίου με στόχο την αύξηση εσόδων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας από το 25% που είναι τώρα στο 20%. 
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, είναι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου η...
είσπραξη 1,3 δισ. ευρώ έως το 2015 από τον περιορισμό των ανασφάλιστων εργαζόμενων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της EΞΠPEΣ, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης έχει θέσει ως στόχο να διενεργηθούν 27.000 έλεγχοι έως το τέλος του έτους, ενώ πέρσι ήταν 15.000. 

Στη «μάχη» πολλαπλασιασμού των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πέρα από τους 340 τεχνικούς υγειονομικούς επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, θα ριχθούν 180 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του Yπουργείου Εργασίας, οι οποίοι θα συμβάλουν στο έργο του Σώματος διενεργώντας 3.000 ελέγχους. Παράλληλα, 8 ειδικοί επιθεωρητές από την Αθήνα θα πραγματοποιούν 3ήμερες επισκέψεις σε τουριστικούς προορισμούς με στόχο τον έλεγχο της νομοθεσίας κυρίως σε εποχικές επιχειρήσεις. 

Οι εργασίες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής: 

• διανομές κατοίκων,

• νυχτερινή διασκέδαση σε μπαρ και καφετέριες,

• καθαριότητα,

• κατασκευές,

• τομέας εστίασης,

• ταχυμεταφορές,

• security.

Παράλληλα, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας προωθεί την καθιέρωση κάρτας εργασίας από την 1 Ιουλίου, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εργασίας και ασφάλισης. Μάλιστα, ως κίνητρο ένταξης στο νέο σύστημα προγραμματίζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι από το φθινόπωρο η εφαρμογή της θα είναι υποχρεωτική. 

Ακόμη αναμένεται να θεσμοθετηθεί το εργόσημο, ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και των περιστασιακά εργαζόμενων, αλλά και η πληρωμή αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Oσον αφορά το ειδικό εργόσημο, θα εκδίδεται από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με τη μορφή πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. 

Σχετικά με την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν σε ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, οπότε θα γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. 
 
 
Πηγή Expres
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...