Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη ρίχνει την Ιταλία στους λύκους


Του Γιώργου Καισάριου

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς άγγιξε το 7,4% χτες. Με ένα χρέος 120% του ΑΕΠ, δεν θέλει πολύ για να χάσει η αγορά την εμπιστοσύνη στο ιταλικό χαρτί. Και όταν η ΕΚΤ δηλώνει ότι τέρμα το μασάζ στα ιταλικά ομόλογα, τότε επισπεύδεται η αναίρεση αυτής της εμπιστοσύνης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μάλλον βλέπει ό,τι...
έβλεπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν δύο χρόνια. Όταν ο κύριος Παπανδρέου είπε την περίφημη φράση “λεφτά υπάρχουν”, το είπε διότι έβλεπε τα σουβλατζίδικα γεμάτα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάει να πέσει στην ίδια παγίδα, λέγοντας ότι τα εστιατόρια είναι γεμάτα και άρα “Ιταλικά λεφτά υπάρχουν”. Θέλω να δω πόσο γεμάτα θα είναι σε μερικούς μήνες από τώρα.

Η οδύνη της Ιταλίας ελάχιστη σχέση έχει με το δράμα στην Ελλάδα και ούτε μπορεί η Ελλάδα να κατηγορηθεί ότι πυροδότησε την κρίση στην Ιταλία. Η Ιταλία όπως και η Ελλάδα, έχει ένα μεγάλο βάρος και η ικανότητα εξυπηρέτησης αυτού του βάρους (ΑΚΑ δημόσιο χρέος) θα δυσκολέψει, καθώς όλα δείχνουν ότι το 2012 η Ιταλία μάλλον θα έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση.

Όταν γίνει αυτό (όπως και έγινε με την Ελλάδα), η αγορά θα απαιτήσει αυξημένο επιτόκιο και σε κάποια στιγμή η Ιταλία δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Η Ιταλία μπορεί να μην έχει τα ελλείμματα της Ελλάδος, αλλά θα τα αποκτήσει σύντομα. Τάσο η Ιταλία όσο και η Ευρώπη στο σύνολο βαδίζουν προς ύφεση.

Τα επόμενα δυο χρόνια η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 400 δισ. σε ομόλογα. Κάτι πολύ δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα αν δεν αλλάξει και, κάτι απίθανο να μπορεί να εξυπηρετήσει η Ιταλία με τις σημερινές αποδόσεις.

Όσον αφορά το χτεσινό "χώσιμο" στα ιταλικά ομόλογα, αφενός έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα και αφετέρου με κάτι που ανέφερα πριν μερικούς μήνες (10 Αυγούστου 2011):

Στις 5 Μαΐου, η εταιρεία εκκαθάρισης LCH Clearnet (μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη), έκανε γνωστό ότι θα ζητηθεί αυξημένο margin για θέσεις σε Ιρλανδικά ομόλογα και ότι, θεωρεί την περιοχή των 450 μονάδων βάσης πάνω από το ΑΑΑ δεκαετές benchmark (Γερμανικό bund) σαν την περιοχή κινδύνου, όπου θα ζητηθεί αυτό το extra margin στο εξής για όλες τις θέσεις κρατικών ομολόγων.

Αυτό βασικά σημαίνει ότι αν είσαι τίγκα σε κρατικά χρεόγραφα με spread μεγαλύτερο από τις 450 μονάδες, ή θα πρέπει να πουλήσεις κάτι άλλο ή θα πρέπει να ξεφορτώσεις το συγκεκριμένο κρατικό ομόλογο. Επίσης σημειώστε ότι ναι μεν για τις long θέσεις το margin θα είναι αυξημένο, αλλά για τις short θέσεις το margin θα είναι μειωμένο
.
Για όποιον δεν το πρόσεξε, αυτό ακριβώς έγινε χτες. Η ανακοίνωση της LCH Clearnet εδώ. Με λίγα λόγια, δεν ήταν η Ελλάδα η σκανδάλη αλλά τα margin requirements.

Την Δεύτερα θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την Ιταλία, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη δημοπρασία πενταετών ομολόγων 6 δισ. ευρώ. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι και αν θα γίνει η δημοπρασία ή όχι. Αν γίνει η δημοπρασία, είμαι περίεργος σε τι επιτόκιο θα πάρει αυτά τα λεφτά η Ιταλία.

Αλλά αν η ιστορία είναι οδηγός, μάλλον το επιτόκιο θα αντανακλά αυτό που έχει στο μυαλό της η αγορά. Το χτεσινό διάγραμμα του πενταετούς έγινε invert σε σχέση με το δεκαετές αγαπητέ αναγνώστη. Βλέπουμε δηλαδή καρμπόν ακριβώς ό,τι έγινε στην Ελλάδα. Τάσο το δεκαετές όσο και το πενταετές ομόλογο της Ιταλίας έχει πλέον απόδοση πάνω από 7%.


  Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...