Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει… (κάτι σαν) χρεοκοπία


Μια οικονομία… προ πολλού χρεοκοπημένη περιγράφει ο ΟΟΣΑ με τη φθινοπωρινή έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, προβλέπει ότι το 2012, ένα κρίσιμο έτος στο οποίο η κυβέρνηση και η τρόικα ποντάρουν πολλά στη σταθεροποίηση της οικονομίας, προκειμένου να ακολουθήσει η ανάκαμψη, η ύφεση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3%, η ανεργία στο 18,5%, και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ δεν διστάζουν να αποτιμήσουν ως…
μοιραίο για την ελληνική οικονομία το Μνημόνιο, καθώς περιγράφουν ότι το 2011, δηλαδή το κατεξοχήν έτος στο οποίο εφαρμόστηκαν τα μέτρα της δανειακής σύμβασης με την τρόικα, η ύφεση… αναζωπυρώθηκε.
Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, καθώς οι συνέπειες της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησαν σε σημαντική απώλεια εισοδήματος, επομένως και αγοραστικής δυνατότητας για την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ αυξήθηκε σημαντικά και η ανεργία, λόγω των λουκέτων σε επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2012, ενώ η όποια άνοδος του ΑΕΠ μετατίθεται για το 2013, με απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχυθεί η εξωτερική ζήτηση, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και θα αυξηθούν οι επενδύσεις.
Με λίγα λόγια… υπομονή.


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ


 http://www.statesmen.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...