Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

H Eυρώπη στα όριά της - Το σχέδιο για τρία νομίσματα

H Eυρώπη στα όριά της - Το σχέδιο για τρία νομίσματα
Φήμες για παροχή βοήθειας στην Ιταλία. Διαψεύδει το ΔΝΤ. Τσιμπημένο" επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία. Απειλεί με υποβαθμίσεις η Moodys. Σύνοδος ΗΠΑ -ΕΕ στην Ουάσινγκτον.
Στα όριά της έχει φτάσει η Ευρώπη, τη στιγμή που στο στόχαστρο των κερδοσκόπων έχουν μπει η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ στο "χορό" της κρίσης εισέρχεται σταδιακά και το Βέλγιο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας του Τορίνο "Λα Στάμπα", που είδε την Κυριακή το φως της δημοσιότητας, διέρρεε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,"το σχέδιο αυτό, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο δώδεκα με δεκαοκτώ μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους".

Σύμφωνα με το σχέδιο, το δάνειο του ΔΝΤ θα παρέχει επιτόκια της τάξης του 4 με 5% στην Ιταλία, αρκετά πιο ελκυστικά δηλαδή από το κόστος χρηματοδότησης που η Ιταλία συναντά στις αγορές.

Ωστόσο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν υφίστανται οι συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Αποτέλεσμα; Ενδοσυνεδριακά η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου να "αγγίξει" ακόμα και το 8,1%, ενώ αυτή την ώρα σημειώνει πτώση, υποχωρώντας στο 7,41%, με το spread στις 693 μονάδες βάσης, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονται και οι αποδόσεις των 10ετών και 5ετών ιταλικών ομολόγων, στο 7,13% (487 μ.β.) και 7,61% (637 μ.β.) αντίστοιχα.

Στο ίδιο μοτίβο και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, με αυτήν του 10ετούς στο 6,67% (456 μ.β.), του 5ετούς στο 6,28% (504 μ.β.) και του 2ετούς στο 6,15%, με το spread στις 570 μονάδες βάσης.

Στα ίδια επίπεδα με της Παρασκευής η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου στο 3,69% (140 μονάδες βάσης), ενώ ενισχύεται και σήμερα η απόδοση του βελγικού 10ετούς ομολόγου, στο 5,91%, με το spread στις 362 μονάδες βάσης, αλλά και του πορτογαλικού στο 13,36% (1.128 μ.β). Χαμηλότερα διαμορφώνεται όμως η απόδοση του 5ετούς βελγικού τίτλου, στο 5,53% (429 μ.β.).


"Τσιμπημένο" το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία

Στο μεταξύ, με επιτόκιο - φωτιά το ιταλικό Δημόσιο άντλησε σήμερα το ποσό των 567 εκατ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού λήξεως το 2023.

Ειδικότερα, το επιτόκιο "σκαρφάλωσε" στο 7,3% από 2,19% στη δημοπρασία Μαρτίου 2010.

Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,16 φορές.

Προειδοποιεί η Moodys


Την ίδια ώρα, ο οίκος Moodys προειδοποιεί ότι η  ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε "ειδικό σχόλιο" για τις ευρωπαϊκές χώρες, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως η ευρωζώνη θα διατηρήσει την ενότητά της χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα πέραν αυτών της Ελλάδας, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το "θετικό σενάριο" κομίζει πολύ αρνητικές συνέπειες για τα αξιόχρεα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Γαλλία μπορεί να χάσει το "τριπλό Α" με το οποίο βαθμολογείται η πιστοληπτική της ικανότητα, επιτρέποντάς της να δανείζεται με ευνοϊκά επιτόκια στις αγορές, αναφέρει, επίσης, σαφώς ότι καμιά χώρα, ακόμη και αυτές που θεωρούνται ότι έχουν τις πιο σταθερές οικονομίες, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Γερμανία κινδυνεύουν από μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

"Η συνεχής επιδείνωση της κρίσης δημοσίου χρέους και των τραπεζών της ευρωζώνης απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών", επισημαίνει ο οίκος Moody's.

 "Ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της διαθέτει τεράστια οικονομική και χρηματοπιστωτική δύναμη, η αδυναμία των θεσμών της συνεχίζει να παρεμποδίζει την επίλυση της κρίσης και να βαρύνει το αξιόχρεο των χωρών μελών της", προσθέτει.

Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ -
Να σημειωθεί ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος στη συνάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ σχεδιάζεται να συμμετάσχει επίσης η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.

Παρ'όλ'αυτά η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι "πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε", όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι "στρατηγικοί εταίροι".

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί "ένα ευρύ φάσμα" θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας

Με ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προτίθεται να απαντήσει ο γαλλογερμανικός άξονας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σαν ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που θα μπορούσε να αποτελέσει και "σκαλοπάτι" για λύσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων ή η παρέμβαση της ΕΚΤ.

Η γερμανική Die Welt, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου, αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζουν να παρουσιάσουν εντός της εβδομάδας δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, για το οποίο τα κράτη-μέλη θα κληθούν να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν από κοινού ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, το οποίο φιλοδοξούν να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Όπως διευκρινίζει, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν μία μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012. Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν, αναφέρει το δημοσίευμα, με τις χώρες που θα μετέχουν στο νέο Σύμφωνο να δεσμεύονται για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας αναφέρουν ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από τους δύο ηγέτες εντός της εβδομάδας.

«Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγοράς», εκτιμά ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει, αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει. Την ίδια ώρα, κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να λέει στην εφημερίδα πως «εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει». Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών την Παρασκευή, η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Γερμανία: "Δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ"

Δεν υπάρχουν σχέδια να εκδοθούν κοινά  ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών που έχουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση  'ΑΑΑ', είπε τη Δευτέρα γερμανική κυβερνητική πηγή. "Δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ", είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι  κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης


http://www.reporter.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...