Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ουάσιγκτον καλεί Μέρκελ: «Κάντε κάτι γιατί θα παρέμβουμε…»



Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει για να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δηλώνει έτοιμη να δράσει για να στηρίξει την Ευρωζώνη, πιθανότατα με ένα πακέτο χρηματοδότησης προς τις προβληματικές ισπανικές τράπεζες, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζει πως θα το πράξει όταν χρειαστεί! Και οι εταίροι της εκτιμούν πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα και πάντως συλλογικά.


Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για τη «θωράκιση» της αμερικανικής οικονομίας, εάν ενταθούν τα χρηματοοικονομικά προβλήματα, όπως δήλωσε σήμερα ο Μπεν Μπερνάνκι.

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ δεν προσέφερε πάντως ενδείξεις ότι θα υπάρξει άμεσα περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου, ο κ. Μπερνάνκι τόνισε πως η Fed παρακολουθεί στενά τους «σημαντικούς κινδύνους» που εγκυμονεί για την αμερικανική ανάκαμψη η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Η Φέντεραλ Ριζέρβ παραμένει έτοιμη να αναλάβει την απαραίτητη δράση για να προστατέψει την αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι οικονομικές πιέσεις», είπε ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Αμερικανών και Γερμανίας αλλά και μεταξύ Βερολίνου και των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων είναι πλέον εμφανής. Ο Μπεν Μπερνάνκε ήταν σαφής και επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία για την μη αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ την ίδια στιγμή η Μέρκελ «απειλεί» με μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και ξεκαθαρίζει πως η Γερμανία θα πάει μπροστά, συνεπικουρούμενη από όσες χώρες έχουν ανάλογες φιλοδοξίες, αφήνοντας … πίσω τους όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν!

Πτώση για ευρωπαϊκές μετοχές και ευρώ

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Μπερνάνκι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν μέρος των κερδών που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά διότι δεν φάνηκε πως θα υπάρξει άμεσα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 λίγο πριν τις 17.30 σημείωνε άνοδο 1,5% στις 988,88 μονάδες, από 992,48 μονάδες νωρίτερα.

Και το ευρώ , που είχε βρεθεί λίγο πάνω από το 1,26 δολ., υποχώρησε και περίπου την ίδια ώρα διαμορφωνόταν σε 1,25730 δολ.
 
 
Πηγή: http://www.otyposnews.gr/archives/44453#ixzz1xAuKO6yA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...