Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Κινητά και tablets made in Greece


Κινητά και tablets made in Greece
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Τη στροφή και των Ελλήνων καταναλωτών στη χρήση smartphones και tablets επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν μία πεντάδα εγχώριων εταιρειών, οι οποίες τον τελευταίο περίπου 1,5 χρόνο έχουν ξεκινήσει να διαθέτουν φορητές συσκευές που φέρουν τα δικά τους εμπορικά σήματα.

Τα ελληνικά tablets και smartphones δεν είναι, βέβαια, ακριβώς made in Greece, καθώς χώρα κατασκευής τους είναι η Κίνα, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τη συντριπτική πλειοψηφία των τεχνολογικών προϊόντων. Έχουν, όμως, σχεδιαστεί από Έλληνες και το θετικό σημείο είναι πως έχουν καταφέρει να αποσπάσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από τους κατασκευαστές που διαθέτουν στην ελληνική αγορά δικές τους φορητές συσκευές υποστηρίζουν ότι έχουν εξαντλήσει τα υπάρχοντα αποθέματα τους και ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη γκάμα τους προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
Ουσιαστικά, τα tablets έχουν προσφέρει μία μάλλον ανέλπιστη χείρα βοηθείας για αρκετές εταιρείες σε μία περίοδο όπου η αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών παρουσιάζει υψηλά ποσοστά μείωσης των πωλήσεων.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πέντε ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν τις δικές τους «έξυπνες» φορητές συσκευές και είναι οι:
Πλαίσιο Computers που διαθέτει tablets και smartphones με την εμπορική ονομασία Turbo-X αλλά και «κλασικά» (feature) κινητά τηλέφωνα με την επωνυμία Doop.
Info-Quest που διανέμει τα tablets με την επωνυμία Bitmore.
Oktabit που διανέμει τα Vero tablets.
Crypto που επίσης προωθεί tablets με την επωνυμία της.
MLS, η οποία κινείται στο χώρο των smartphones με τη σειρά iQTalk.
Κοινό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των ελληνικών δικτυωμένων φορητών συσκευών είναι πως χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Κάτι λογικό δεδομένου πως η αμερικανική εταιρεία δεν χρεώνει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- για τη χρήση του λειτουργικού συστήματος που έχει αναπτύξει. Οπότε όποιος κατασκευαστής επιθυμεί να έχει μία συσκευή με ένα σύστημα αρκετά δημοφιλές, αλλά και να μπορεί ταυτόχρονα να ακολουθήσει μία πολιτική προσιτών τιμών προτιμά την πλατφόρμα του Android.
Προσιτές τιμές
Οι προσιτές τιμές είναι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των ελληνικών φορητών συσκευών. Στο χώρο των tablets, οι ελληνικές προτάσεις ξεκινούν ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ και σπανίως φθάνουν σε επίπεδα άνω των 300 ευρώ. Στα smartphones, οι προτάσεις που υπάρχουν είναι μεταξύ 199 και 249 ευρώ, ενώ στα «απλά» κινητά τηλέφωνα κινούνται σε επίπεδα μεταξύ 30 και 50 ευρώ.
Το γεγονός ότι οι τιμές τους είναι προσιτές έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές συσκευές να είναι αρκετά δημοφιλείς, ιδίως όσον αφορά στα tablets. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, τα ελληνικά tablets έχουν περίπου το 50% της αγοράς των tablets που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα το Google Android. Σε συνολικό επίπεδο, το μερίδιο τους είναι πολύ χαμηλότερο δεδομένου πως η Apple με το iPad είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν μία αρκετά ολοκληρωμένη γκάμα όσον αφορά στα tablets επιδιώκοντας να καλύψουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν μεταξύ των καταναλωτών. Έτσι, στην αγορά είναι διαθέσιμα tablets με οθόνες, η διαγώνιος των οποίων είναι είτε 7 είτε 8 είτε 9,7 είτε 10,1 ίντσες. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμα τόσο μοντέλα μόνο με WiFi όσο και tablets με δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, όπως οι επιλογές περιλαμβάνουν συσκευές με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να καλύπτεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών.
Κινητή τηλεφωνία
Στα smartphones και στα κινητά τηλέφωνα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, δεδομένου ότι σε αυτή την κατηγορία το διεθνές εμπορικό σήμα (brand) έχει μεγάλη βαρύτητα στο αγοραστικό κοινό. Η Πλαίσιο Computers δεν έχει δημοσιοποιήσει αριθμό πωληθέντων τεμαχίων για τα μοντέλα της σειράς Doop που είναι τα «απλά» κινητά τηλέφωνα ή για τα Turbo-X smartphones, ενώ η MLS έχει ανακοινώσει πως το πρώτο iQtalk πώλησε 10.100 συσκευές μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2012. Η MLS πιστεύει ότι η νέα της συσκευή, το iQTalk Crystal, θα καταφέρει να σημειώσει καλύτερες πωλήσεις δεδομένης και της τιμής του που είναι στα 199,90 ευρώ.
Βέβαια, ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο ισχυρός στα smartphones, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η MLS θα καταφέρει να σημειώσει αντίστοιχα νούμερα.
Οι τιμές για τα tablets
Στον χώρο των tablets, οι ελληνικές προτάσεις ξεκινούν ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ και σπανίως φθάνουν σε επίπεδα άνω των 300 ευρώ.
Οι προτάσεις για τα smartphones
Στα smartphones, οι προτάσεις που υπάρχουν είναι μεταξύ 199 και 249 ευρώ, ενώ στα «απλά» κινητά τηλέφωνα κινούνται σε επίπεδα μεταξύ 30 και 50 ευρώ.


 http://www.imerisia.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...