Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί άλλαξε το κλίμα στη Γερμανία;


Απαντούν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, σε αντιπροσωπεία 15 Ελλήνων δημοσιογράφων

Αποστολή στο Βερολίνο

«Νιώθουμε άσχημα για ό,τι έγινε. Για την απαξίωση των ελλήνων πολιτών, για πρωτοσέλιδα όπως αυτό του "Focus" με την Αφροδίτη της Μήλου και της "Bild" για την πώληση της Ακρόπολης. Πρέπει όμως να κάνετε μεταρρυθμίσεις για να γίνετε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος». Κάπως έτσι συνοψίζονται όσα είπαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας σε αντιπροσωπεία 15 ελλήνων δημοσιογράφων που βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο. Την επίσκεψη συνδιοργάνωσαν το ελληνικό και το γερμανικό γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου.

«Μας τα λέει η τρόικα»

Παρά τα καλά λόγια, όμως, η επιμονή για τις μεταρρυθμίσεις που χρονίζουν ήταν σαφέστατη. Ακόμη και ο βουλευτής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Ντάιθερ Ντεμ, στενός φίλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα («ο Αλέξης είναι αδελφός» μας είπε), στάθηκε στην ανάγκη πριν απ' όλα να αναμορφωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας μας. Αυτό που δεν έκρυψαν βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, όπως ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Φλόριαν Τόνκαρ, που ανήκει στο κόμμα του συχνά εριστικού προς την Ελλάδα αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ, είναι ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες για την αξιολόγηση της τρόικας καθώς λαμβάνουν ανεπίσημη ενημέρωση από τα στελέχη της. Και ότι ανησυχούν με όσα μαθαίνουν...

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας όμως απέναντι στην Ελλάδα, όσο εύθραυστη κι αν είναι, δεν εξηγείται με συναισθηματικά κριτήρια. «Επιτέλους! Είστε μια εντελώς φυσιολογική χώρα. Οι Ελληνες δεν είναι λιγότερο εργατικοί από άλλους λαούς της Ευρώπης» ανέφερε στην αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καταδικάζοντας την κυριαρχία αρνητικών στερεοτύπων.
Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, παραδέχθηκε ότι η αιτία της μεταστροφής της Γερμανίας από τον Αύγουστο και μετά δεν ήταν ο αναστοχασμός για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν αλλά η συνειδητοποίηση ότι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη δεν μπορούν να υπολογιστούν. «Οταν κανείς βρίσκεται πραγματικά στο χείλος της αβύσσου και κοιτάει προς τα κάτω, τότε το 99% των ανθρώπων κάνει ένα βήμα προς τα πίσω. Νομίζω ότι έτσι εξηγείται η αλλαγή στάσης όλης της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα» είπε και επανέλαβε την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στη Γερμανία να δηλώσουν την απόλυτη δέσμευσή τους για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

«Πρόσεχε την Ελλάδα»
«Οταν η Ανγκελα Μέρκελ συνάντησε στο Πεκίνο τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο, εκείνος την πήρε παράμερα και της είπε: "Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ. Η Κίνα έχει κάνει επενδύσεις και δεν θέλει να χάσει τα λεφτά της". Η καγκελάριος έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της αυτή την υπόδειξη. Η Γερμανία στηρίζει πολλά στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αποστολή πήγε στο Πεκίνο με τρία γεμάτα αεροσκάφη». Αυτό μας εκμυστηρεύτηκε σε ιδιωτική συζήτηση παράγοντας της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Τότε, στο τέλος Αυγούτσου, όταν έγινε η συνάντηση Μέρκελ - Ζιαμπάο, ο κινέζος ηγέτης είχε δηλώσει στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Λίγοι έδωσαν τότε την πρέπουσα σημασία σε εκείνη την αποστροφή.

Η στροφή της «Βild»
Τι γίνεται όμως με τον γερμανικό Τύπο που προχώρησε σε ακρότητες και τροφοδότησε αρνητικά στερεότυπα; «Αν θες να επηρεάσεις την κοινή γνώμη στη Γερμανία, χρειάζεσαι τα κανάλια και την "Bild"». Αυτό μας είπε γερμανός πολιτικός ο οποίος δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο ότι μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική ταμπλόιντ (λίγο πριν από τη συνάντησή του με τη Μέρκελ) ακολούθησε σειρά θετικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Πάουλ Ροντζχάιμερ που πήρε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού είναι άλλωστε ο συντάκτης-εμπνευστής και εκτελεστής σειράς προβοκατόρικων ρεπορτάζ κατά της Ελλάδας όπως εκείνο που μοίραζε δραχμές σε Έλληνες πολίτες.
Το Βήμα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...