Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Καταιγίδα χωρίς προηγούμενο, χωρίς όριο, χωρίς λογική!


Άγρια φοροεπιδρομή σε όλους και για όλα φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για να κλείσει τις «τρύπες» του 2011.



Μόνο από τη μείωση των φοροαπαλλαγών, την επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς, τα τεκμήρια και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, οι φορολογούμενοι θα γίνουν «φτωχότεροι» κατά 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Για να αποφευχθεί –προσωρινά τουλάχιστον – η μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκρίθηκε η λύση επιβολής τεκμηρίων ελεύθερων επαγγελματιών.

Από την έκτακτη εισφορά δεν θα εξαιρεθούν τελικώς οι συνταξιούχοι.

Θα επιβληθεί αρχικά για δύο χρόνια – παρόλο που οι χτεσινές πληροφορίες αναφέρονταν σε τέσσερα - και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει μόλις (;) 400 εκατ. ευρώ φέτος και άλλο 1,4 δισ. το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα εάν η έκτακτη εισφορά επιβληθεί για εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ ή άνω των 12.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συντελεστές θα κλιμακώνονται από το 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επιπλέον, το νέο «χαράτσι» στους ιδιοκτήτες ακινήτων από την μείωση του αφορολογήτου του ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, θα φέρει στα κρατικά ταμεία 500 εκατ. ευρώ εφέτος. Ακριβότερα έως 30% θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους κατόχους ακριβών ΙΧ, ακινήτων, σκαφών και στους έχοντες πισίνες.

Από 1ης Σεπτεμβρίου αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης (ταβέρνες, κλπ.).

Χαράτσια χωρίς τέλος!

Συγκεκριμένα, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει από φέτος έως το 2015, νέα χαράτσια και φόρους:

· 400-1.500 εκατ. ευρώ το χρόνο περισσότερα από αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ

· 350-1.700 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τεκμήρια κλπ

· 250-900 εκατ. ευρώ από φόρους στις επιχειρήσεις

· έως 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο από κατάργηση φοροαπαλλαγών

· 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από πρόστιμα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

· 150 εκατ. ευρώ από φόρους στα τσιγάρα

· έως 150 ευρώ από «περαιώσεις» (εθελουσίες πληρωμές) για κατόχους σκαφών αναψυχής που παρανόμως τα χρησιμοποιούσαν ως ιδιωτικά.

· 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας

· 100 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες

· 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Θα πρόκειται για ένα τέλος που θα επιβληθεί στις τραπεζικές συναλλαγές, χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει πολλά από «μείωση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση άλλων φορολογικών εσόδων». Πρόκειται για την σημαντικότερη αλλαγή, αφού αρχικά η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα εξοικονομήσει 4,6 δισ. ευρώ και χθες ανακοινώθηκε ότι θα φτάσει στα 6 δισ. ευρώ το όφελος.

Στις φοροαπαλλαγές εντάσσεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου, για το οποίο γίνεται «μεγάλη κουβέντα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες.

Μέχρι το 2015 τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ.

Στόχοι στον αέρα

Με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, στόχος είναι εισπράξεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012.

Αν και πολλές αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι (3ο τρίμηνο 2011), αυτό θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αφού δεν έχουν καν προσληφθεί ακόμα οι σύμβουλοι που θα «τρέξουν» τις ιδιωτικοποιήσεις.

Προτεραιότητα δίδεται σε ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου.

Δρομολγούνται επίσης οι διαδικασίες για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.

Ακόμα, δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.


protothema
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...